maanantai 17. helmikuuta 2020


J. Paul Getty.

Jean Paul Getty (s. 15.12.1892 ja k. 6.6.1976) oli amerikkalainen teollisuus- ja öljymies, joka syntyi skotlantilais-amerikkalaiseen perheeseen Minneapolisissa, Minnesotassa. J. Paul Getty tuli tunnetuksi tiukkana liikemiehenä ja kovana hintojen tinkaajana; hänet muistetaan myös äärimmäisen nuukana ihmisenä. Hänen vanhempansa olivat vakuutusalalla toiminut lakimies George Franklin Getty ja Sarah Catherine McPherson-Risher (s. 29.1.1853 Ohio, Yhdysvallat ja k. 26.12.1941 Los Angeles, Yhdysvallat). Perheen isä oli kristillisen uskonnollinen tutkija ja sekä äiti että isä olivat absolutisteja (teetotalers), jotka kasvattivat perheensä metodisteiksi. Perheen ensimmäinen tytär, Gertrude Lois Getty, kuoli vuonna 1890 kaupunkiin iskeneen lavantautiepidemian aikana.

George Franklin Getty syntyi 17.10.1855 Allegany Countyssa, Marylandissa, John Gettylle (1835-1861) ja Martha Annille (Wily). Muutamia sukupolvia aiemmin tämä Gettyjen talonpoikaissuku oli muuttanut uudelle mantereelle Amerikkaan Skotlannista. Hyvin pian Georgen syntymän jälkeen Gettyn perhe muutti paikkakunnalta Ohion osavaltioon, jossa perheen isä, John, kuoli vuonna 1861. George Getty joutui jo varhain tekemään töitä, mutta sai lopulta sedältään Joseph Gettyltä varat opiskeluun Ohion Northern Universityssä. Georg suoritti kandidaatin tutkinnon vuonna 1879 Ohiossa. George Getty avioitui ja jatkoi Michiganin yliopistossa lakiopintoja. Vuonna 1884 George Getty muutti perheineen Minneapolisiin, Minnesotaan, jossa hän sai elantonsa vakuutuksista ja yrityslakimiehenä.

Juristi, vakuutus-, öljy- ja liikemies Georg Getty.

George Getty siirtyi perheineen vielä vuonna 1903 Minnesotan Oklahomaan, Barlesvillen kaupunkiin, jossa George aloitti öljymiehen uran. George osti 1100 hehtaariin maa-alueisiin mineraalioikeudet. Muutamassa vuodessa George Getty rakennutti mailleen kaivoja, joista saatiin tuotettua 100 000 tynnyriä raakaöljyä kuukaudessa. Kahdessa vuodessa George Getty hankki melkoisen varallisuuden öljy-yhtiössä ja nyt oli vuorossa perheen muutto Kaliforniaan, Los Angelesiin. J. Paul Getty kävi teininä vuoden verran Harvardin sotilaskoulua ja suoritti lukion John H. Francisin ammattikorkeakoulussa Sun Valleyn alueella Los Angelesissa. J. Paul Getty oli niin kiinnostunut lukemisesta ja kirjallisuudesta, että häntä alettiin kouluaikana kutsua lempinimellä ”Dictionary Getty”. Hän tuli hyvin toimeen ranskan-, saksan- ja italiankielillä ja vielä myöhemminkin hän opiskeli espanjan, kreikan, arabian ja venäjänkielet. Koska J. Paul Getty rakasti klassikoita, hän hankki myös lukutaidon antiikin kreikaan ja latinaan.

Vuonna 1913 George Getty lainasi 21-vuotiaalle pojalleen, J. Paulille, 10 000 dollaria, jotta tämä voisi investoida öljylähteisiin rahat. J. Paul Getty ansaitsi sijoituksillaan jo vuoteen 1915 mennessä ensimmäisen miljoonansa ja vuonna 1916 George ja J. Paul Getty perustivat yhdessä Getty Oil Companyn, josta myöhemmin tuli Getty Oil. J. Paul Getty palasi vuonna 1919 jälleen Oklahomaan, jossa hän sijoitti miljoonia jo tuolloin huomattavan kiinteistöomaisuutensa laajentamiseen.

Saudi-Arabian kuningas, Ibn Saud, jolla oli 45 poikaa.

Vuonna 1930 kuollut George Getty ei koskaan hyväksynyt poikansa, J. Paul Gettyn, elämäntapaa. Tämän vuoksi hän jätti kuollessaan miljoonaomaisuutensa vaimonsa, Saaran, hallintaan, mutta J. Paulista tuli öljy-yhtiön toimitusjohtaja. J. Paul Getty peri isältään vain 500 000 dollaria huolettoman elämäntyylinsä vuoksi; George Getty Inc:n osakekannasta J. Paul sai kolmasosan ja Sarah-äiti sai määräysvallan kahdella kolmasosalla.

Sarah Getty.

Sarah Getty sai poikansa J. Paul Gettyn vuonna 1936 osallistumaan 3,3 miljoonan dollarin sijoitusrahastoon, jonka nimeksi tuli Sarah C. Getty Trust. Tästä lähtien J. Paul Gettyn varallisuus karttui erilaisten säätiöiden kautta, jolloin varallisuus oli verotukselta turvassa. Määrätietoisesti J. Paul Getty kasvatti omaisuuttaan 1930-luvun lamasta lähtien; hän osti mm. Pacific Western Oil Corporationin ja pystytti Mission Corporationin, johon yhdistettiin Tidewater Oil ja Skelly Oil yrityskauppojen kautta. Nämä öljy-yhtiöt yhdistettiin vuonna 1967 Getty Oil-yhtiöksi. Vuonna 1949 J. Paul Getty teki Ibn Saudin (Saudia-Arabian kuningas) kanssa 60 vuoden mittaisen sopimuksen maa-alueesta lähellä Saudi-Arabian ja Kuwaitin rajaa. Getty maksoi käteisellä sopimuksesta 9,5 miljoonaa dollaria ja lisäksi vielä miljoona dollaria joka vuodesta. Vuodesta 1953 lähtien tämä sijoitus tuotti Gettylle ainakin 16 miljoonaa tynnyriä öljyä vuodessa. Nämä liiketoimet tekivät J. Paul Gettystä aikanaan yhden maailman rikkaimmista ihmisistä. Vaurautensa ja kielitaitonsa avulla J. Paul Getty laajensi liiketoimiaan helposti Lähi-Idässä. Getty omisti parhaimmillaan noin 200 yritystä.

Sutton Place.

Sutton Placen pääsisäänkäynti.

1950-luvulla J. Paul Getty alkoi ihannoida Iso-Britanniaa ja sen kulttuuria, ja hankki omistukseensa 72 huoneen Tudor-kartanon, Sutton Placen, jonka oli rakennuttanut asumuksekseen Henry VIII:n (s. 28.6.1491 ja k. 28.1.1547) tuomari, Sir Richard Weston (1465-1541) noin vuonna 1525. Kuningas Henry VIII myönsi kartanon Sir Westonille 17.5.1521. Kartanon historiikin on julkaissut vuonna 1893 juristi ja historioitsija Frederic Harrison. J. Paul Getty osti kartanon vuonna 1959 George Sutherland-Leveson-Gowerilta, Sutherlandin 5. herttualta ja maksoi kartanosta vain puolet siitä hinnasta, jonka herttua oli itse maksanut. J. Paul Getty asui ja työskenteli kartanossaan elämänsä 17 viimeistä vuottaan ja kartanoon hän perusti myös Getty Oil-yhtiönsä työ- ja edustustiloja. Hän käytti kartanoaan edustustiloina viihdyttäessään brittiläisiä ja arabialaisia tuttaviaan ja liikemiehiä sekä hallitsijoita. Nykyinen kartanon omistaja on venäläinen liikemies Alisher Usmanov (s. 9.9.1953 Uzbekistan)

Liikemies Alisher Usmanov.


J. Paul Getty aloitti jo 1930-luvun lopulla kerätä antiikkiesineitä ja huonekaluja. Getty oli hyvin kiinnostunut historiasta ja esim. maalauksista ja patsaista. Hän kirjoitti myös elämänsä aikana useita kirjoja keräilystä. J. Paul Getty ei koskaan tiukkana liikemiehenä suostunut maksamaan pyydettyä hintaa keräilyesineistään, vaan oli kova tinkaamaan ostoksia tehdessään. Kuollessaan vuonna 1976 J. Paul Getty omisti noin 600 antiikki/taide-esinettä, joiden arvoksi tuolloin arvioitiin vähintään 4 miljoonaa dollaria. Nämä taide-esineet keskitettiin hänen kuolemansa jälkeen Getty-museoon, joka sijaitsee Los Angelesissa.




William Maxwell Aitken (s. 25.5.1879 ja k. 9.6.1964), paroni Beaverbrook – lahjakas liikemies ja miljonääri jo 30-vuotiaana – osti Daily Express-lehden Sir Arthur Pearsonilta vuonna 1916. Paroni oli J. Paul Getty ystävä ja on kuvaillut Getty ”Priapiciksi”, sukupuolisesti aktiiviseksi ihmiseksi. Myös Gettyn lakimies Robin Lund on kertonut Getty olleen seksualisesti kiinnostunut niin naisista kuin miehistäkin. Tämän vuoksi J. Paul Gettyllä oli vaikeuksia tulla toimeen kristittyjen vanhempiensa kanssa. J. Paul Getty oli elämänsä aikana viisi kertaa avioliitossa ja hän erosi myös vaimoistaan viisi kertaa. Neljän puolisonsa kanssa hänellä on viisi poikaa.

Surullisen kuuluisaksi J. Paul Getty tuli 10.7.1973 Roomassa kidnapatun pojanpoikansa John Paul Getty III:n vuoksi vaadituista 17 miljoonan dollarin lunnasrahoista, joita vaadittiin J. Paul Getty maksettavaksi. J. Paul Gettyn poika John Paul Getty Jr. yritti saada isänsä maksamaan vaaditut lunnaat, mutta tämä kieltäytyi vedoten siihen, että häneltä voitaisiin kiristää lisää rahaa kidnappaamalla joku toinen hänen 13:sta lapsenlapsestaan. Marraskuussa 1973 kidnappaajat lähettivät kaapatun pojan hiuksia ja toisen korvanlehden sanomalehden toimitukseen ilmoittaen, että jos lunnaita ei makseta, poika palautetaan takaisin vain osina. Lopulta sieppaajat suostuivat pitkien neuvottelujen jälkeen laskemaan lunnasvaatimuksensa kolmeen miljoonaan dollariin ja J. Paul Getty suostui lunnaista maksamaan 2,2 miljoonaa dollaria, koska sen verran hän sai rahoista käyttää verovähennyksiin. Loput 800 000 dollaria hän antoi pojalleen lainaksi neljän prosentin korolla. Pojanpoika vapautui 15.12.1973 sieppaajiltaan, mutta hän kärsi lopun elämäänsä tästä traumasta ja hänestä tuli narkomaani. Pojanpoika kuoli helmikuussa 2011 vain 54-vuotiaana. Sieppauksen takana oli Calabrian mafiajärjestö ”Ndranghata” ja sen jäsenistä ainakin Girolamo Piromalli ja Severio Mammoliti saivat tuomion teosta. Lunnasrahoista suurinta osaa ei koskaan saatu takaisin.



J. Paul Getty kerskui vielä 74-vuotiaana työskentelevänsä 16-18 tuntisia päiviä valvoen liiketoimiaan eri puolilla maailmaa. Yom Kippur-sodan aikana vuonna 1973 Getty Oilin osakkaeiden arvo nousi nelinkertaiseksi. Vielä ikämiehenäkin hän piti elinvoimiaan yllä H3-lääkkeen avulla ja hänellä oli useita rakastajattaria Sutton Placessa asumassa vuosien varrella. Yksi heistä oli Penelope Kitson, josta tuli Gettyn kotien henkilökohtainen sisustaja. Kitsonille rakennutettiin myös oma mökki kartanon alueelle asunnoksi. Testamentissaan J. Paul Getty määräsi Kitsonille 5 000 Getty Oilin osaketta ja säännöllisen kuukausitulon.

J. Paul Getty kuoli sydämen vajaatoimintaan 6.6.1976 Sutton Place-kartanossaan Guildfordian Surreyssä, reilun 40 kilometriä Lontoosta lounaaseen. Hänen hautansa on Palisadesin Getty Villassa, Kaliforniassa. Huvilan suunnitteli Gettylle arkkitehdit Robert E. Langdon JR. ja Ernest C. Wilson. Huvila sijaitsee osoitteessa 17985 Pacific Coast Highway, Pacific Palisades, Kalifornia ja museotoiminta on perustettu jo vuonna 1954. Huvilan esikuvana on ollut Herculaneumin Papyrin roomalainen huvila ja huvila valmistui vuonna 1974. Getty Villaan on keskitetty Kreikan, Rooman ja etruskien kaupunkivaltion antiikkiesineitä ja nykyään sen kokoelmiin kuuluu noin 44 000 eri historiallista esinettä. Museo on erittäin suosittu matkailijoiden kohde Kaliforniassa, jonka sisäänpääsy on ilmaista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti