Jos
olet taistellut liikakiloja vastaan ja taistelukentällä joutunut
korkeiden insuliiniarvojen aiheuttamaan aineenvaihdunnalliseen
ansaan, olet varmasti kokenut olevasi korkeiden muurien saartamana;
tästä tilasta on epätoivoiselta tuntuva mahdollisuus päästä
ulos?! Dietti toisensa jälkeen tuntuu vain johtavan epäonnistumiseen
ja sitä kautta vähitellen masennukseen. Onneksi apua kuitenkin
löytyy hyvin luontaisella tavalla – hyvälaatuisen ruokavalion
tarjoamalla ketoosilla/lipolyysillä. Ketoosilla tarkoitan
ketogeenista ruokavaliota, jota tässä tuonnempana avaan vielä
enemmän. Lipolyysi taas viittaa rasvan liukenemiseen.
Tässä
prosessissa rasvaa käytetään kehossamme aineenvaihdunnallisesti
siten, että rasva hajoaa glyseroliksi ja vapaiksi rasvahapoiksi.
Nämä rasvahapot taas hajoavat yhdisteiksi, joita kutsutaan
ketoaineiksi. Tähdennän jo nyt, että ketoosi on luontainen kehon
keino selviytyä tilapäisestä ravinnon puutteesta, eikä sitä
missään tapauksessa tule sotkea diabeetikolle täysin mahdolliseen,
jopa vaaralliseen ketoasidoosiin. Se on mahdollista hoitamattoman
diabeteksen yhteydessä tai jos henkilön yletön alkoholin käyttö
yhdistyy pitkään syömättömyyteen. Kun veren insuliinipitoisuus
laskee ja glukagonipitoisuus nousee, elimistö alkaa purkaa
ravintoaineita omista varastoista. Alkaa glukoneogeneesi, jossa keho
alkaa muodostaa glukoosia vapaista aminohapoista sekä rasvojen
glyserolista ja maitohapoista. Tämän prosessin rinnalla käynnistyy
myös ketogeneesi, joka pienentää glukoosin valmistustarvetta ja
säästää näin aminohappoja.
Veren
insuliinipitoisuuden laskiessa ja glukagonipitoisuuden kasvaessa keho
alkaa ravintoaineiden varastoinnista siirtyä niiden purkuun. Pääosin
maksassa – mutta myös vähäisessä määrin mm. munuaisen
kuorikerroksen mitokondrioissa – alkaa muodostua vapaista
rasvahapoista ketoaineita, joita ovat asetoasetaatti,
beeta-hydroksibutyraatti ja asetoni. Näin tapahtuessa jäljelle jää
uusi rasvahappo, joka on alkuperäistä rasvahappoa lyhyempi niiden
kahden hiilen verran, jotka poistuivat aineenvaihduntaan
polttoaineena käytettäviksi. Ketoaineet kulkeutuvat verenkierron
kanssa maksasta ja munuaisista muualle kehoon, jossa asetoasetaatti
ja beta-hydroksibutyraatti käytetään hyväksi; aivojen gliasolut –
hermotukikudoksen muodostamia hermotukisoluja, joiden tehtävä on
pitää hermokudos koossa – käyttävät niitä lipidien
rakentamiseen. Niitä hyödynnetään myös energiantuotannossa ja
varsinkin sydän, lihakset ja aivot käyttävät ketoaineita
energialähteenään palauttaen ketoaineet asetyylikoentsyymi-A:ksi,
joka on suoraan käytettävissä oksidatiiviseen energiatuotantoon
Krebsin syklin kautta mitokondrioissa. Asetoonia muodostuu
spontaanisti ja sitä esiintyy paljon vähemmän kuin kahta muuta
ketoainetta; elimistö käyttää asetonia glukoosin, triglyseridien
ja aminohappojen synteesissä. Osa asetonista poistuu kehosta virtsan
ja ulostuksen kanssa. Tämän vuoksi ketoosissa olevan henkilön
hengityksen ”makean” tuoksun voi havaita. Tästä samasta syystä
ketoosin voimakkuutta voidaan mitata virtsasta.
Ketoaineiden
tuotto ei vielä paaston alkupäivinä ole kovin voimakasta, mutta
paaston jatkuessa – yleensä 5.-6. paastopäivästä alkaen
ketoosin tila on voimakkaimmillaan. Ketoainetuotannossa syntyy siis
vähäisiä määriä asetonia, mutta vesiliukoisena se poistuu mm.
ihon ja munuaisten sekä haihtumalla keuhkojen kautta. Koska aivojen
koko glukoosintarvetta ei voi korvata ketoaineilla, maksa joutuu
tuottamaan ravinnon ja omien rasvavaratojensa glyserolista sekä
ravinnon aminohapoista glukoosia glukoneogeneesillä. Maksamme
glukoneogeneesin tuotantokyky riittää kaikkiin elämälle
välttämättömiin ja pakollisiin glukoosin tarpeisiin. Punasolut
mm. tarvitsevat aina yksinomaan glukoosia energiatarpeisiinsa, sillä
punasoluissa ei ole mitokondrioita. Lipolyysiä ei näin ollen
tapahdu ilman ketoosia eikä ketoosia tapahdu ilman lipolyysiä. Nämä
kaksi käsitettä ovat täysin biologisesti sidoksissa toisiinsa ja
tämän vuoksi on perusteltua liittää nämä termit toisiinsa myös
puhekielessä.
Ketogeenisessä
ruokavaliossa pyritään hormonitasoja stimuloimalla – vältetään
hiilihydraatteja, jotka stimuloivat insuliinin eritystä ja nautitaan
proteiineja, jotka stimuloivat glukagonin eritystä ja insuliinin
eritystä – pääsemään ketoosiin. Yksinkertaistaen ketoosi
tarkoittaa sitä, että elimistö polttaa omia rasvavarastojaan
käyttäen niitä polttoaineena juuri niin kuin niitä oli aivan alun
perin tarkoituskin käyttää. Elimistö vapauttaa ketoosissa
ketoneja hengitysilmaan ja virtsaan ja tämä juuri kemiallisesti
todistaa siitä, että elimistä tosiaan polttaa omia
rasvavarastojaan omaksi hyväkseen. Hyvälaatuisten ruoka-aineiden
tuottama ketoosi on fysiologinen laihdutustapa, ja se on lihomisen
täydellinen vastakohta. Usein se myös pelastaa pahasti ylipainoisia
ihmisiä monilta heidän terveyttään vaanivilta sairauksilta, kuten
diabetekseltä, sydäntaudeilta ja aivohalvauksilta.
Yksi
maailman kaikkein arvostetuimmista aineenvaihdunnan tutkijoista ja
asiantuntijoista, amerikkalainen tohtori George F. Cahill Jr. (s.
7.7.1927 New York ja k. 30.7.2012 Peterborough, New Hampshire)
opiskeli aluksi Yalen yliopistossa, valmistuen vuonna 1949.
Lääketieteen tohtorin tutkinnon hän sai valmiiksi vuonna 1953
Columbian yliopistosta. Hän työskenteli alkuun Bringhamin
sairaalassa Bostonissa ja Albert Baird Hastings-laboratoriossa
(1955-1957), ennen kuin siirtyi Joslinin diabeteskeskukseen vuonna
1958, jossa toimi lopulta tutkimusjohtajana vuoteen 1978 asti. Vuonna
1962 hän aloitti aktiivisen tutkimuksen Howard Hughes Medical
Institutessa (HHMI). Vuodesta 1970 lähtien hän toimi professorina
Harvardin lääketieteellisessä koulussa ja vuodesta 1990 lähtien
hän oli emeritus professori. Cahillin ensisijainen tutkimusaihe oli
aineenvaihduntatutkimus; erityisesti ihmisen sokeriaineenvaihdunta
diabeteksessa ja normaaleissa olosuhteissa. Häntä kiinnosti paljon
nälän ja paaston vaikutus aineenvaihduntaan ja ketoosiprosessiin.
Hän kirjoitti noin 200 artikkelia tutkimuksistaan tieteellisiin
lehtiin ja kirjoihin. Hänen mukaansa ketonit ovat aivojen kannalta
ensisijainen ravintoaine.
Ketoonien
muodostuminen elimistön vaihtoehtoisena polttoainejärjestelmänä
on tieteellisesti ja kiistattomasti todistettu hyvin ja huolella
tutkittu aihe, ettei sitä tohdita kiistää tiedepiireissä enää
lainkaan. Silti vielä tänä päivänä törmätään jatkuvasti
”asiantuntijoihin” ja jopa lääkäreihin, joiden kotiläksyt on
huonosti tai kokonaan tekemättä. Osa asiantuntijoistakin saattaa
sekaantua, kun puhutaan ketoasidoosista. Ketoasidoosi syntyy, kun
insuliinihoidoista riippuvaisen diabeetikon verensokeri käyttäytyy
holtittomasti. Nämä kaksi hieman toisiaan muistutavaa sanaa ovat
kuitenkin ilmiöinä lähestulkoon peilikuvia toisilleen, ja ne on
aina helppo erottaa toisistaan sillä, että diabeetikko on
tällaisessa tapauksessa nauttinut sokeria ja hänen verensokerinsa
on koholla, kun taas ketoosissa henkilön tilanne on juuri
päinvastoin. Miksi ketoosi sitten toimii?
Ketoosissa
valtavana riesanamme oleva lihominen selätetään biologisesti ja
suunta vaihdetaan päinvastaiseksi. Insuliini muuttaa kehossamme
ylimääräisen hiilihydraatit rasvaksi ja lihomisen saa taas haiman
tuottamaan lisää insuliinia, jotta tämä prosessi saisi edelleen
jatkua ilman keskeytystä. Useimmat lihavat ihmiset ja varsinkin
heidän kehonsa on saatu sopeutumaan tehokkaiksi insuliinin
erittäjiksi ja heidän verenkiertonsa ei lepää insuliinista juuri
koskaan. Yölevon pitäisi olla aikaa, jolloin painon pitäisi pudota
varsin luonnollisella tavalla, mutta lihavilla ihmisillä voi olla
rasvavarastojen kanssa ongelmia silloinkin; rasvavarastoja ei
kuluteta edes yöaikaan. Terve elimistö vapauttaa rasvavarastoista
yön aikana rasvahappoja ja ketoneja nukkuvan ihmisen
energiantarpeeseen. Vähähiilihydraattinen ruokavalio saa elimistön
liian korkeat insuliiniarvot palautumaan normaaleiksi, ehkäpä jopa
ensimmäisen kerran tai ainakin pitkästä aikaan.
Ketoosin
aikana elimistö polttaa insuliinin lihomisen aikana varastoimat
rasvat ja prosessi käyttää näin syntyneet energiat aivojen ja
muiden tärkeiden elinten toimintaan. Kun hiilihydraattien määrä
laskee ketogeenisille arvoille, insuliiniarvot eivät ole enää
ollenkaan epänormaaleilla tasoilla. Tämä tosiasia on ympäri
maailmaa todistettu jo monien vuosikymmenten aikana yhä uudestaan ja
uudestaan tuhansissa tutkimuksissa; ketogeeninen ruokavalio laskee
insuliinin eritystä. Hyvälaatuisen ruokavalion tuottama
ketoosi/lipolyysi tuottaa elimistössä erityisiä aineita juuri
edellä selostettuun prosessiin, sen ylläpitämiseen ja
avustamiseen. Jo vuonna 1960 englantilaiset tutkijatohtorit T. M.
Chalmers, Alan Kekwick ja G. L. S. Pawan onnistuivat eristämään
näistä aineista tärkeimmät; näitä aineita kutsutaan nimellä
Fat Mobilizing Substance (FMS). Aineet eristettiin sellaisten
ihmisten ja eläinten virtsasta, jotka söivät ainoastaan täysin
hiilihydraatitonta ketogeenista ruokaa. Mielenkiintoiseksi tilanne
muuttui, kun näin eritettyjä aineita annettiin pistoksina normaalia
ruokavaliota noudattaville ihmisille ja eläimille; näiden paino
laski ilman mitään erityisiä muutoksia ruokavalion suhteen.
Myöhemmät tutkijat ovat edelleen löytäneet aineita, joita nykyään
kutsutaan yhteisnimellä ”lipid mobilizer” eli rasvanvapauttajat.
Kun
hiilihydraatteja ei enää tule kehoon ulkoapäin, lähtee tästä
heti signaali eteenpäin ja keho vapauttaa suuren komppanian näitä
rasvanvapauttaja-aineita. Varastorasvan kuluttaminen hiilihydraattien
jäädessä pois on tyystin luonnollinen tapa elimistössä; näinhän
toimivat myös talviunia nukkuvien eläimienkin elimistöt. Keholla
on aivan omat varsin luonnolliset viestiväylänsä varmistamaan,
että koko ketoosiin pohjautuvat rasvavarat liikellepaneva prosessi
suoriutuu mahdollisimman sujuvasti ja omaehtoisesti toimesta.
Laihduttajalle tämä tieto on varmasti huojentavaa. Keho voi näin
saavuttaa tilan, jossa rasvan vapautuminen tapahtuu verenkierrossa
olevien vastinaineiden tuella. Elimistö suoriutuu laihtumisesta nyt
yhä kivuttomammin ja nälänhätä ei enää kiusaa läheskään
samalla tavalla, kun lihomisen aikoihin.
Kun
haluaa laihduttaessaan olla myös tilassa, jossa nälkä ei vaivaa,
on vähähiilihydraattinen ruokavalio tässäkin suhteessa avuksi.
Ketoosi tarjoaa tämän lisäksi myös tiettyjä
aineenvaihdunnallisia etuja täydelliseen paastoon verrattuna. Noin
48 ensimmäisen ketoositunnin jälkeen näläntunne kaikkoaa ja
ruokahalumme pienenee luonnollisesti. Toinen etu etenkin paastoon
verrattuna ketoosissa on, että pitkittyessään paasto voi muuttua
vaaralliseksi, koska elimistö polttaa paastossa rasvojen lisäksi
myös proteiineja eli lihaskudosta; tämä ei tietysti ole
toivottavaa. Tutkimusten mukaan runsasproteiininen, ketogeeninen
ruokavalio ei koskaan polta lihaskudoksia vaan ainoastaan rasvaa.
Tämän vuoksi ihmiskeho kestää hyvin täysin luonnonmukaisen
ketogeenisen ruokavalion ja tätä ruokavaliota voi noudattaa
pitkäaikaisestikin ilman mitään terveysongelmia.
Hyvälaatuisen
ruokavalion tuottama ketoosi/lipolyysin erinomainen puoli löytyy
käytännössä siitä, että ketoosissa välttää vähäkalorisen
laihduttamisen kärsimykset. Vähäkalorinen laihduttaminen ei
hyödynnä rasvanvapauttaja-aineita. Nämä laihduttajat vain
kiusaavat itseään, usein vielä kokeilemalla monenlaisia diettejä
ilman laihtumisen tuloksia. Ihmisiltä on saatettu laskea
päivittäiset kalorimäärät jopa alle puoleen keskivertoihmisen
päivittäisestä määrästä ja silti heidän painonsa ei putoa.
Kun nämä samat ihmiset laitettiin ketogeeniselle ruokavaliolle
paino putosi, vaikka kalorimäärää lisättiin tuntuvasti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti