torstai 24. helmikuuta 2022

 


Dimetyylisulfoksidi (lyhenne DMSO, molekyylikaava C2H6OS) on orgaaninen rikkiyhdiste, jota käytetään teollisuudessa liuottimena muun muassa maalin ohenteissa ja pakkasnesteissä. DMSO imeytyy ihon lävitse erittäin hyvin, minkä takia sitä on käytetty myös parantamaan lääkkeiden imeytymistä ihon läpi.

DMSO:ta on markkinoitu 1960-luvulla Pohjois-Amerikassa kivun lievittämiseen ja nivelsairauksien hoitoon. Koska DMSO:n tehosta ja turvallisuudesta analgeettina (kipulääkkeenä) ei ollut riittävästi näyttöä, sen myynti luontaistuotteena tai ravintolisänä on nykyään kielletty. Elimistössä osa DMSO:sta metaboloituu metyylisulfonyylimetaaniksi eli MSM:ksi, jota kuitenkin markkinoidaan luontaistuotteena.

DMSO tai dimetyylisulfoksidi on väritön, läpinäkyvä, ilmasta kosteutta imevä aine eli hygroskooppinen neste. Se voidaan nauttia suun kautta, käyttää paikallisesti tai ruiskeena suonensisäisesti. Se tunnetaan uskomattoman monipuolisena hoitona ja tuhannet tutkimukset ovat osoittaneet, miten monia terveyttä edistäviä ominaisuuksia sillä on. Jos etsit tapaa käsitellä kroonista kipua elämässäsi, nämä DMSO-käytöt ihmisillä voivat olla vain avuksi. Tässä blogissa sukellamme DMSO:n 10 tärkeimpään etuun ja siihen, kuinka sen käyttö voi auttaa elämääsi.

DMSO voi auttaa useissa erilaisissa ongelmissa ja olosuhteissa. Tämä sisältää kaikki seuraavat:

  • Tulehdukselliset sairaudet

  • Nivelkipujen lievitys

  • Syövän sivuvaikutukset (kipu)

  • Ruoansulatuskanavan häiriöt

  • Päänsärkyä ja migreeniä

  • Fibromyalgia

  • Vyöruusu

  • Psoriasis

  • Candida eli hiivasieni

  • Ekseema eli ihon pintaosien tulehdus

  • Jännetulehdus

  • Niveltulehdus

  • Interstitiaalinen kystiitti

  • Autoimmuunihäiriöt

  • Peräpukama

  • Lihaskouristukset



DMSO syöpää varten

Yksi vuoden 2012 tutkimus DMSO:sta osoitti, että se voi olla tärkeä tuumorisuppressoriproteiinin HLJ1 stimulaattori AP-1-aktivaation kautta erittäin invasiivisissa keuhkojen adenokarsinoomasoluissa. Aiemmat tutkimukset olivat osoittaneet, että DMSO:n käyttö voi moduloida AP-1-aktiivisuutta ja johtaa solusyklin pysähtymiseen G1-vaiheessa. Vaikka mikään ei ole (vielä) lopullista, tämän tutkimuksen mukaan HLJ1:n kohdennettu induktio edustaa lupaavaa lähestymistapaa syövän hoitoon. Tämä tarkoittaa, että DMSO voisi toimia mahdollisena lyijy-yhdisteenä, kun syöpälääkkeitä kehitetään tulevaisuudessa.

Varhaiset tutkimukset ovat myös ehdottaneet, että DMSO:n suonensisäinen ruiskuttaminen natriumbikarbonaatin kanssa voi auttaa lievittämään syöpään liittyvää kipua.

DMSO kivulle

DMSO:n tiedetään käsittelevän erilaisia kiputyyppejä. Venymät ja nyrjähdykset ovat yksi kiputyypeistä, joihin DMSO voi puuttua. Paikallisesti käytettynä DMSO voi poistaa tämäntyyppisten vammojen kivun. DMSO kulkee ihon öljyisten kalvojen läpi ja vähentää turvotusta ja tulehdusta alueella.

DMSO voi myös olla tehokas mustelmiin, palovammoihin, arpiin ja keloideihin eli arpiin liittyviin kipuihin. 50–80 prosentin DMSO-pitoisuus kahdesta kolmeen kertaan päivässä voi tasoittaa kohonnutta arpia ja poistaa palovammat ja mustelmat.

DMSO niveltulehdukseen

Varhaiset tutkimukset ovat ehdottaneet, että DMSO:n käyttö paikallisesti voi auttaa vähentämään molempien niveltulehdustyyppien - nivelrikon (OA) ja nivelreuman (RA) – oireita. Tämä johtuu todennäköisesti DMSO:n kyvystä tunkeutua kudoksiin.

DMSO ekstravasaatioille

DMSO:n käytön on osoitettu auttavan huumeiden ekstravasaatiovamman hoidossa. Ekstravasaatiolla tarkoitetaan lääkkeen karkaamista ekstravaskulaariseen tilaan (pehmytkudokseen) joko vuotamisena suonesta tai suoraan tunkeutumalla. Tutkimukset viittaavat siihen, että tämä on hyödyllistä kemoterapiapotilaille, koska kemoterapialääkkeet voivat jäädä ympäröiviin kudoksiin (ekstravasaatti), ja vaikutukset voivat olla erittäin haitallisia keholle. Sairastuneilla potilailla DMSO:n käyttö voi parantaa merkittävästi ekstravasaation aiheuttamaa kudosvauriota.

DMSO monimutkaisen alueellisen kipuoireyhtymän hoitoon

Monimutkainen alueellinen kipuoireyhtymä (CRPS) on krooninen kiputila, joka vaikuttaa usein yhteen raajaan vamman jälkeen. Sen uskotaan johtuvan ääreis- ja keskushermoston vaurioista tai toimintahäiriöistä. Tutkimukset viittaavat siihen, että 50-prosenttisen DMSO-voiteen levittäminen iholle parantaa kipua ihmisillä, joilla on CRPS eli hermokipuihin kuuluva monimuotoinen paikallinen ja pitkäaikainen kipuoireisto (Complex Regional Pain Syndrome).

DMSO ateroskleroosiin

Ateroskleroosi on sairaus, jossa plakki kerääntyy valtimoiden seinämiin kroonisen matala-asteisen tulehduksen aiheuttamana. Valtimon sisäkerroksen makrofageihin ja solunulkoiseen tilaan kerääntyy ateroskleroosissa rasva-aineista ja sidekudoksesta sekä vihdoin myös kalkista eli hapettuneesta kalsiumista koostuvaa plakkia. Tämän seurauksena happea sisältävä verenvirtaus rajoittuu sekä elimiisi että muihin kehosi osiin. Plakin mahdollinen repeytyminen aiheuttaa terveyttä uhkaavana verihyytymän eli veritulpan tai tukoksen eli embolian. Tyypillisiin hoitoihin liittyy elämäntapahaasteita, kuten terveellinen ruokavalio ja liikunta. Laboratoriokokeissa DMSO on osoittanut kykynsä viivyttää ravinnon kolesterolin aiheuttamien supistuvien valtimoiden kehittymistä. Se myös estää kolesterolin kertymistä kudoksiin vakavasti kohonneista tasoista huolimatta.

DMSO interstitiaaliseen kystiittiin

Interstitiaalinen kystiitti on virtsarakon tulehdus, krooninen sairaus, joka aiheuttaa painetta, virtsarakon kipua ja joskus lantion kipua. Tila on osa sairauksien kirjoa, joka tunnetaan nimellä kivulias virtsarakon oireyhtymä. Taudin aiheuttajaa ei tunneta. Naisilla on kymmenkertainen sairastumisvaara miehiin verrattuna. Se aiheuttaa mm. tiheää virtsaamistarvetta, kipua virtsatessa ja yhdyntäkipuja. Valitettavasti krooninen kipu vaikeuttaa usein sen käsittelemistä. Sairauteen ei ole parantavaa hoitoa, mutta taudin oireita voidaan lievittää. Onneksi DMSO:n tiputtaminen – hoidossa tehtävä toimenpide, jossa lääke ruiskutetaan rakkoon virtsakatetrin kautta – on FDA:n hyväksymä kipua lievittävä hoito.

DMSO vyöruusuille

Vyöruusu (lat. Herpes zoster) on virusinfektio, joka aiheuttaa tuskallisen rakkulaihottuman. Sen aiheuttaa varicella-zoster, joka on sama virus, joka aiheuttaa vesirokkoa. Se esiintyy tyypillisesti nimensä mukaisesti vyömäisenä keskivartalon iholla jommallakummalla vartalon puolella kehon keskilinjaan rajoittuen. Kaikille, joilla on ollut vesirokko, voi kehittyä vyöruusu, ja koska riski kasvaa iän myötä (useimmat ihmiset ovat yli 50-vuotiaita, kun he saavat sen), sitä pidetään usein vesirokon aikuisversiona. Vesirokon sairastamisen jälkeen virus jää elimistöön latentiksi aivo- ja selkäydinhermojen takajuurten tumakkeisiin. Myöhemmin aikuisiällä virus voi aktivoitua stressin vaikutuksesta ja aiheuttaa iholle vyöruusun. Myös auringon ultraviolettisäteily voi lisätä sairastumisen riskiä. Yleensä diagnoosi voidaan tehdä oireiden perusteella, mutta epäselvissä tapauksissa diagnoosi voidaan varmistaa osoittamalla virusantigeenin läsnäolo ihorakkuloiden soluissa.

Kaiken kaikkiaan vyöruusu on tuskallinen, ja DMSO:n on havaittu olevan sen suhteen hyödyllinen monin tavoin. Jos levität DMSO:ta iholle yhdessä idoksuridiini-nimisen lääkkeen kanssa, vyöruusuihin liittyvät leesiot (lat. laedere, lyödä, vahingoittaa) ja turvotus voivat vähentyä. Lisäksi tutkimukset osoittavat, että saman yhdistelmän levittäminen iholle voi myös auttaa vähentämään kipua.

DMSO sklerodermaan

Skleroderma eli systeeminen skleroosi on krooninen sidekudossairaus, jossa autoimmuunireaktion vuoksi iho (sidekudos) kovettuu ja kutistuu. Osalla potilaista on myös nivel- ja lihaskipua. Koska DMSO tunkeutuu ihon läpi, lääkärit testasivat aluksi DMSO:n vaikutuksia sklerodermaan nähdäkseen, mitä tapahtuisi. DMSO:lla havaittiin olevan anti-inflammatorisia vaikutuksia samalla, kun se lisäsi edelleen ihon verenkiertoa.

DMSO korkean verenpaineen hoitoon

Korkea verenpaine on ensisijainen tai myötävaikuttava kuolinsyy vuonna 2017 lähes puolelle miljoonalle ihmiselle Yhdysvalloissa. Kun DMSO:ta käytetään suonensisäisesti, sitä voidaan käyttää alentamaan epätavallisen korkeaa verenpainetta.

DMSO:n hyödyt – erityisesti kipuun – ovat valtavat. DMSO:ta käytetään edelleen yleisesti kilpahevosilla ja muilla eläimillä, mutta DMSO:ta käytetään ihmisillä runsaasti, ja sen tarjoama helpotus nivelkivuille, niveltulehdukselle ja virtsarakkokivulle on uskomatonta.

Itse asiassa, vaikka monia yllä olevista olosuhteista tutkitaan edelleen saadakseen lisätietoja DMSO:n tehokkuudesta, se on jo FDA:n hyväksymä tuote erityisesti interstitiaaliseen kystiittiin. Vain aika näyttää, millä muilla tavoilla DMSO:lla voidaan parantaa ihmisten terveyttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti