sunnuntai 27. helmikuuta 2022

 


Lääketieteen tohtori Wolfgang Lutz ja fil.tri Christian Allan suosittavat elämää ilman leipää. Suomalaista ruisleipäaddiktia ajatus saattaa kauhistuttaa. Tohtorit kuitenkin tuntevat asian, josta kirjoittavat. Yli neljänkymmenen vuoden ajan Itävallassa ja Saksassa lääkärinä toimiessaan tohtori Lutz hoiti tuhansia potilaita vähähiilihydraattisella ruokavaliolla. Hänen potilasarkistojensa tiedot todistavat ihmiselle optimaalisen ruokavalioon kuuluvan runsaasti eläinperäistä proteiinia ja rasvaa, mutta vain vähän hiilihydraatteja, ja sekin vähä tulee kasviksista ja marjoista eikä suinkaan viljoista ja perunasta.

Lutz tähdentää, että hiilihydraattien käyttö ravinnoksi vaikuttaa suoraan hormoneiden eritykseen ja näin aiheuttaa ongelmia sisäerityksessä. Seurauksena on aineenvaihdunta- ja rappeumasairauksia, liikalihavuutta, diabetesta, sydänsairauksia ja syöpää. Lutz selostaa yksityiskohtaisesti hormoneiden, kuten insuliinin ja kasvuhormonin, vaikutuksia ylipainon kertymiseen ja erityisesti tyypin 2 diabeteksen kehittymiseen.

Tohtori Lutz sanoo suoraan: tyypin 2 diabetes on seuraus liioista hiilihydraateista. Hän kysyy, miten on mahdollista, että lääkäri kertoo diabeetikolla olevan liian paljon sokeria veressään, mutta kehottaa olemaan huolehtimatta ruoan hiilihydraattien määrästä. Lutz toteaa, että tällainen on sekä ennenkuulumatonta että vaarallista potilaalle. Lutzin neuvo diabeetikoille on vähentää hiilihydraatteja, lisätä rasvoja ja proteiineja sekä olla kärsivällinen: keho tarvitsee aikaa toipuakseen sairaudesta, joka on kehittynyt vuosia.

Wolfgang Lutz oli yleislääkärin poika, joka varttui Itävallan maaseudulla ja opiskeli lääketiedettä Innsbruckin ja Wienin yliopistoissa. Lääkäriksi valmistuttuaan Lutz jatkoi Wienin toisen yliopiston lääketieteellisellä klinikalla tutkimuksiaan, mutta toinen maailmansota keskeytti hänen tutkimustyönsä. Sen jälkeen hän keskittyi ilmailun lääketieteellisiin näkökohtiin. Pieneläinten kanssa työskennellessä Lutz oivalsi kehittää lentäjille puvun, joka täyttyi automaattisesti sillä hetkellä, kun hapenpaine putosi kriittisesti lentokoneessa. Wolfgang Lutz ei tohtinut suorittaa kokeita ihmisillä. Lutzin toinen keksintö liittyi elvytystekniikkaan; hän havaitsi, että aivot heräävät aikaisemmin kuin sydän. Se sai hänet kehittämään elvytystekniikan, joka auttoi pelastamaan arktisten vesien jäätymisestä pelastuneiden lentäjien hengen. Lutz toivoi myös, että hänen tekniikkansa voisi auttaa sydänleikkauksissa.

Toisen maailmansodan jälkeen Wolfgang Lutzia houkuteltiin töihin avaruusteknologian pariin Yhdysvaltoihin, mutta tämän työtarjouksen Wolfgang Lutz hylkäsi. Lutz osallistui Nürnbergin oikeudenkäynteihin todistajana. Vuonna 1947 Wolfgang Lutz aloitti jälleen lääkärin tehtävissä. Salzburgissa Wolfgang Lutz aloitti yksityisellä klinikalla vastaanoton vuonna 1968. Tästä toimesta hän jäi virallisesti eläkkeelle vuonna 1992. Wolfgang Lutzia kuvailtiin hurmaavaksi, huumorintajuiseksi ja rohkeaksi mieheksi, jolla oli aina aikaa potilaillensa.

Wolfgang Lutz kuoli 97-vuotiaana. Hän suoritti valtaisan tehtävän tutkimalla ravinnon ja terveyden välistä yhteyttä. Lutz oli huolissaan ”sivilisaation sairauksiksi” kutsumiensa ilmiöiden dramaattisesta kasvusta. Wolfgang Lutz kehitti ajatuksen siitä, että ihmiset eivät ole sopeutuneet tarpeeksi äskettäin neoliittisen aikakauden korkeahiilihydraattisiin ruokiin. Lutz ehdotti, että koostumukseltaan samanlainen ruokavalio, kuin jääkauden metsästäjä-keräilijän ruokavalio voisi olla sopivampi genomiimme. Tohtori Wolfgang Lutz suositteli ”modernia paleoliittista ruokavaliota”, joka ei sisällä rajoituksia proteiinin ja rasvan suhteen, mutta silti se sisälsi tarpeeksi vähän hiilihydraattia ollakseen yhteensopiva geneettisen perintömme kanssa.

Wolfgang Lutz päätteli lisäksi, että hormonierittymisemme malli on säädettävä tuon kaukaisen aikakauden suurelta osin eläinten ruokavalioon. Lutz osoitti kliinisesti, kuinka nykypäivän vertaileva hiilihydraattien ylikuormitus vaatii kompensoivia säätöjä hormonaalisissa eritteissämme – ensisijaisesti insuliinissa, mutta myös kilpirauhasen, lisämunuaisen, kasvun ja sukupuolihormonien tasolla. Wolfgang Lutz kuvaili ensimmäisenä lääkärinä, kuinka nämä usein pitkittyneet hormonaalisen säätelyn häiriöt voivat olla monien nykyaikaisten sairauksien taustalla. Itävallassa ja Saksassa yli neljänkymmenen vuoden ajan lääkärinä toimiessaan tohtori Wolfgang Lutz hoiti tuhansia potilaita vähähiilihydraattisella ruokavaliolla.

Löydöistään tohtori Wolfgang Lutz kirjoitti mielellään kirjoissaan ja lisäksi hän kirjoitti yli 60 tieteellistä artikkelia. Vuodelta 1967 on hänen kirjansa Leben Ohne Brotin, josta on jo ainakin 16. painos menossa. Tämä kirja käännettiin vuonna 1986 nimellä: Dismantling a Myth: The Role of Fat and Carbohydrates in Our Diet. Yhdessä Christian Allanin kanssa Wolfgang Lutz kirjoitti vuonna 2000 kirjan, Life Without Bread, joka julkaistiin Yhdysvalloissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti