sunnuntai 27. helmikuuta 2022

 

Klooridioksidi ClO2

Tohtori Andreas Kalcker.

Sveitsissä nykyisin elävä saksalainen tohtori Andreas Ludwig Kalcker on viidentoista vuoden ajan perehtynyt klooridioksidin saloihin. Hän itse havaitsi selvää apua klooridioksidista pahasti reumaisiin käsiinsä; kädet olivat niin reuman runtelemat ettei hän pystynyt kunnolla niillä tekemään mitään, mutta klooridioksidi paransi hänen kätensä. Nyt Andreas Kalcker pystyy taas soittamaan pianoa, kuten ennenkin. Nykyään saksalaista Andreas Kalckeria pidetään klooridioksidin uranuurtajana aineen parantavista vaikutuksista. Anders Kalcker on kirjoittanut 500-sivuisen saksankielisen kirjan klooridioksidista – CDS, health is possible. Kirja on kirvoittanut polemiikkia konventionaalisten keskuudessa. Anders Kalckerin uusin kirja, Forbidden Health (Kielletty terveys), on kirjoitettu yksinkertaisella ja kattavalla tyylillä, joka sopii sekä aloittelijalle että terveydenhuollon ammattilaisille luettavaksi.

Omilla sivustoillaan Andreas Kalcker kertoo näin: ”Klooridioksidia (clorine dioxide – ClO2) on onnistuneesti yli 100 vuoden ajan käytetty tuhoamaan kaikenlaisia bakteereita, viruksia ja sieniä. Se toimii desinfioivana aineena, koska sen toimintamallina on oksidanttina olo. Se muistuttaa läheisesti sitä, miten ihmiskehokin toimii esimerkiksi fagosytoosissa, jossa prosessissa oksidaation avulla poistetaan kaikenlaisia patogeeneja solujen itsensä toimesta.

Nähtyään omassa elämässään todellisia vaihtoehtoja valtavirran lääketieteelle, Andreas Kalcker havahtui silmät auki repivään kokemukseen omalta kokemukselta. Tuosta hetkestä lähtien Andreas Kalcker on omistanut oman elämänsä klooridioksidin tutkimukseen. Yli sadan vuoden ajan klooridioksidi on tunnettu ja käytetty lähinnä desinfioivana puhdistusaineena.

Klooridioksidia käytetään laajalti kemiallisen massan nykyaikaisessa valkaisussa. Sitä valmistetaan natriumkloraatista, yleensä paikan päällä sellutehtaalla. Kemira voi tarjota myös räätälöityjä asiakkaalle sopivia vaihtoehtoja klooridioksidille.

Klooridioksidi on yleisesti käytetyin valkaisukemikaali, jota käytetään ympäristöystävällisessä, kemiallisessa ECF-massanvalkaisuprosessissa. Se toimii hapetusreaktioiden kautta, jolloin ei käytännössä muodostu kloorattuja orgaanisia yhdisteitä. Klooridioksidi syövyttää ligniinin aromaattista rengasta, mutta ei reagoi hiilihydraattien kanssa säilyttäen siten massan tuoton ja taaten massalle erinomaisen lujuuden muihin hapettimiin verrattuna.

Kemiran Kuusankosken ja Fray Bentosin toimipaikoissa käytetään integroitua prosessia, joka sisältää natriumkloraatin valmistuksen. Tuote toimitetaan putkistoa pitkin läheiseen sellutehtaaseen tehokkaasti ja oikeaan aikaan.

  • Klooridioksidi on eniten käytetty ja maailmanlaajuisesti hyväksytty valkaisuaine ECF-valkaisuprosessissa.

  • Klooridioksidi pystyy syövyttämään ligniiniä hajottamatta selluloosakuitua, mahdollistaen valkaistun massan korkeamman tuoton ja paremman lujuuden.

Kloori on halogeeneihin kuuluva alkuaine, jonka kemiallinen merkki on Cl (lat. chlorum). Puhtaana se esiintyy kaksiatomisena kaasuna (Cl2). Luonnossa kloori esiintyy vain yhdisteinä, joissa se on kloridi-ioneina (Cl-muodostavat merisuolasta pääosan – 1,9 % meriveden massasta on kloridi-ioneja. Yleisimmin kloori esiintyy luonnossa natriumkloridina, NaCl (ruokasuola), kaliumkloridina, KCl ja kaliummagnesiumkloridiheksahydraattina (Carnallite, KMgCl3 6H2O). Osana ruokasuolaa se on yleinen aine ja välttämätön useimmille elämänmuodoille, myös ihmiselle.

Pääkäyttökohde

Klooria käytetään Suomessa pääasiassa veden desinfiointiin, suolahapon ja hypokloriitin sekä karboksimetyyliselluloosan (CMC) valmistukseen. Paperiteollisuudessa klooria käytetään valkaisuaineena sekä muussa teollisuudessa muun muassa PVC-muoveissa, lääkkeissä, tekstiileissä, maaleissa ja hyönteismyrkkyjen valmistuksessa. Orgaaninen kemia käyttää klooria hapettimena ja substituutioreaktioissa. Substituutio on kemiallinen reaktio, jossa atomi tai atomiryhmä korvautuu toisella atomilla tai atomiryhmällä. Ilotulitteissa ja kiinanpommeissa saatetaan käyttää kloraattipohjaisia räjähteitä.

Perusasioita kloorista

Kloori on pistävän hajuinen, tukahduttava kaasu. Väriltään kloorikaasu on heikosti kellertävää suurissa pitoisuuksissa. Nestekloori on oranssin väristä. Kloorikaasu on ilmaa raskaampaa. Se on voimakas hapettava, valkaiseva ja desinfioiva aine. Kloori on suoloja muodostava halogeeni. Se yhdistyy helposti lähes kaikkien alkuaineiden kanssa. Maahan valunut nesteytetty kloori haihtuu ilmaan, mutta joutuu sateen mukana takaisin maahan.

Lisätietoja, etuja, haittoja

Klooria myydään, kuljetetaan ja varastoidaan paineenalaisena nesteytettynä kaasuna. Kun 1 litra nesteklooria höyrystyy ilmakehän paineessa, muodostuu noin 400 litraa kloorikaasua. Kloorikaasun ja vesihöyryn seos muodostaa myrkyllistä kloorivetyä (suolahappoa), joka syövyttää terästä ja useimpia muita metalleja. Kuiva kloorikaasu syövyttää alumiinia, titaania ja tinaa. Nestekloori vahingoittaa muoveja. Kloori reagoi kiivaasti tiettyjen orgaanisten ja epäorgaanisten aineiden kuten ammoniakin ja fosforin kanssa. Kloori reagoi hiilivetykaasujen (metaani, etaani, asetyleeni) kanssa räjähtäen.

Klooridioksidi ClO2

Klooridioksidi on herkästi reagoiva, räjähtävä ja myrkyllinen kaasu, jota tuotetaan sen tuottamiseen erikoistuneilla laitteistoilla. Sitä ei epävakautensa vuoksi pystytä varastoimaan, joten tuotto tapahtuu käyttötarpeen mukaan. Klooridioksidi on huoneenlämpötilassa punakeltainen kaasu. Haju on pienissä pitoisuuksissa makeahko, suurissa pitoisuuksissa tympeä ja pistävä. Klooridioksidin vesiliuos on punertava. Klooridioksidia käytetään veden desinfiointiin; juomavesi ja jätevesi sekä juomateollisuuden käyttämä vesi, puutarhan kasteluvesi ja teollisuuden jäähdytysvesi. Sitä käytetään myös kylmä- ja kuumavesijärjestelmien desinfiointiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti