Vähähiilihydraattinen
ruokavalio ja ketogeeninen ruokavalio eivät itseasiassa ole mikään
kovin tuore keksintö, sillä kyseessä on aivan ihmiskunnan
historian alkuperään asti menevä ruokailutottumus; alkujaan –
ennen kuin maata osattiin edes viljellä – ihmiskeho oli sopeutunut
kehittämään glukoosia ja ketoaineita energiaksi sen mukaa, kuinka
ravintoa oli kulloinkin saatavilla. Lääkäri David Wilson katsoo,
että esi-isämme ovat eläneet suurimman osan ajastaan ketoosissa ja
ketoosin avulla olemme aina selviytyneet vaikeiden aikojen yli. Ilman
ketoosia ihmiskunta olisi jo aikoja sitten kuollut sukupuuttoon.
Nykyään
kärsimme paljon täysin ilman tieteellistä pohjaa annetuista
ravitsemussuosituksista, jotka saavat meidät voimaan pahoin ja
sairastuttavat meidän vakaviin kroonisiin sairauksiin. Nämä
nykyiset ravitsemussuositukset ovat olleet voimassa vasta joitakin
vuosikymmeniä. Näitä suosituksia laadittaessa
elintarviketeollisuudella on vahva edustus suosituksia laativassa
ravitsemusneuvottelukunnassa. Silti näistä ”hyvistä”
ravintosuosituksista huolimatta varsin monet elintasosairaudet, kuten
diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, autoimmuunisairaudet ja
Alzheimerin tauti ovat saaneet kuristusotteen meistä ja vain
lisääntyvät rajähdysmäisesti koko maailmassa.
Lääkäri
Rollin Turner Woodyatt (s. 3.6.1878 Chicago ja k. 17.12.1953 Chicago)
tutki jo 1920-luvulla diabetespotilaiden nälkiintymistä ja
hiilihydraattien rajoitusta – insuliini keksittiin Torontossa
vuonna 1922 – ja näiden yhteyttä potilaiden aineenvaihduntaan.
Näiden tutkimusten tuloksena Woodyatt löysi kolme molekyyliä;
betahydroksibutyraatin, asetoasetaatin ja asetonin. Näitä
molekyylejä löytyi kaikilta niiltä potilailta, jotka noudattivat
rasvaista ja vähähiilihydraatista ruokavaliota. Tohtorimme nimesi
nämä löytämänsä aineet ketoaineiksi, sillä niitä löytyi aina
kun hiilihydraattien ja proteiinien määrää rajoitettiin
ravinnossa. Elimistö ryhtyi silloin nerokkaasti tekemään energiaan
ketoaineista. Aina kun rasvaa poltetaan, syntyy ketoaineita.
Russel Wilder
Seuraava
henkilö - joka jatkoi tutkimuksia ketoosista tarkoituksenaan löytää
helpotusta epileptikoiden hoidon suhteen – Rollin Turner Woodyattin
tutkimustyön jatkajana oli lääkäri Russel Wilder (1885-1959). Hän
tutki edelleen ketoaineiden vaikutusta aineenvaihduntaan ja tuli
ensinnä käyttäneeksi termiä ketogeeninen ruokavalio kuvaamaan
diettiä, jossa rasvan määrää ravinnossa lisätään samalla kun
hiilihydraattien määrää rajoitetaan. Päämääränä oli saada
vereen muodostumaan ketoaineita vaivuttamalla keho ketoosiin, jossa
elimistö käyttää energianaan juuri ketoaineita olematta
riippuvainen glukoosista.
William Banting
Vähähiilihydraattisella
ruokavaliolla hoidettiin lihavia ja diabeetikkoja jo 1700-luvun
lopulta lähtien ja hoitotulokset olivat hyviä. Esimerkiksi lääkäri
John Rollo hoiti diabetesta sairastavia hyvin lihapitoisella
ruokavaliolla. Monet vannovat englantilaisen puusepän ja
hautausurakoitsija William Bantingin (1796-1878) nimeen, kun etsitään
vähähiilihydraattisen ruokavalion keksijää. Hän julkaisi vuonna
1863 vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta kirjan Letter on
Corpulence, Addressed to the Public laihduttuaan suuresti lääkärinsä
William Harveyn neuvoilla. Kirjan sisältämät ajatukset tyrmättiin
yleisesti lääketieteen edustajien parissa, mutta suuri yleisö otti
ohjeet innolla vastaan havaittuaan ruokavalion toimivaksi. Ruokavalio
pohjautui ranskalaisen fysiologi Claude Bernardin ajatuksiin maksan,
sokerin ja tärkkelyksen roolista aineenvaihdunnassa.
Robert
Coleman Atkins (s. 17.10.1930 Columbus, Ohio ja k. 17.4.2003 New
York) oli yhdysvaltalainen sydänlääkäri ja lääketieteen tohtori
sekä fysiologi, joka teki omalla diettiohjeellaan ketogeenista
ruokavaliota tutuksia suurelle yleisölle. Atkinsin isä oli
ravintoloitsija. Robert Atkins opiskeli lääketieteen kandidaatiksi
Michiganin yliopistossa vuonna 1951 ja erikoistui sydäntauteihin
Cornell Univercity Medical Schoolissa valmistuen vuonna 1955. Robert
Atkins avasi oman vastaanoton Manhattanille New Yorkiin vuonna 1959,
missä hän myös asui elämänsä loppuun asti. 33-vuotias Atkins
kärsi ylipainosta ja masennuksesta vuonna 1963 ja hän ryhtyi
noudattamaan Journal of the American Medical Association-lehdessä
julkaistua lääkäri Afred W. Penningtonin kehittämää
ruokavaliota, jossa rajoitettiin sokerin ja tärkkelyksen käyttöä.
Hän pudotti kuudessa viikossa omaa painoaan 12 kg ja ryhtyi
hoitamaan vastaanotollaan potilaittensa ylipainoa samalla
menetelmällä.
Robert Coleman Atkins
Suuren
yleisön tietoisuuteen hän tuli näyttävästi vuonna 1972
julkaisemalla ensimmäisen kirjansa Dr. Atkin’s Diet Revolution:
The High Calorie Way to Stay Thin Forever. Kirjan myötä hän
esiintyi paljon television keskusteluohjelmissa ja lehdissä. Hänestä
tuli hyvin tunnettu ja suosittu persoona, vaikka terveysviranomaiset
ja terveysjärjestöt suhtautuivat hänen oppeihinsa varauksin.
1970-luvun lopulta lähtien tohtori Atkins vähensi julkisia
esiintymisiään keskittyen lääkärinvastaanottoonsa ja
kirjoittamiseen. 1990-luvulla Atkinsin ruokavalio lähti jälleen
nousukiitoon hänen uuden kirjansa Dr Atkin’s New Diet Revolution
vuoksi. Tohtori Atkinsin mukaan kalorien rajoittaminen ei toimi
laihdutuksessa, koska ihminen ei voi viettää koko elämäänsä
nälässä. Hiilihydraattien rajoittaminen sen sijaan laihduttaa
itsestään. Atkins perusti Manhattanille Atkins Center for
Complementary Medicine-keskuksen, joka hoiti yhteensä 50 000
potilasta ja vuonna 1998 ravitsemus- ja lisäravinneyrityksen Atkins
Nutritionals, joka tuotti yli 100 miljoonaa dollaria.
Frederick
Gustavus Schwatka (s. 29.9.1849 ja k. 2.11.1892) oli Yhdysvaltojen
armeijan luutnantti, jolla oli tutkinnot sekä lääketieteestä että
lakitieteestä. Hänet tunnetaan merkittävänä Pohjois-Kanadan ja
Alaskan tutkijana. Schwatka syntyi Gelenassa, Illinoisissa Frederick
Gustavus Sr:n ja Amelia (Hukill) Schwatkan poikana. Hänen isänsä
Frederick G. Sr. (1810-1888) syntyi Baltimoressa, Marylandissa
Augustin ja Catherine (Geissendorfer) Schwatken, saksankielisten
luterilaisten maahanmuuttajien Itä-Preussista (nyk, Itä-Puola)
poikana. Äiti-Amelia Hukill (1812-1885) syntyi Bethanyn lähellä,
Brooke Countyssa, tämän päivän Länsi-Virginiassa ja äidin suku
oli kotoisin Englannista ja Scotlannista.
10-vuotiaana
Fredrick Schwatka muutti perheineen Salemiin, Oregoniin. Myöhemmin
Swatka työskenteli oppisopimuksella painotalossa Oregonissa ja kävi
Willametten yliopistoa. Hän pääsi Yhdysvaltojen sotilasakatemiaan
West Pointissa vuonna 1867 ja valmistui sieltä vuonna 1871. Ensin
hän toimi toisena luutnanttina Dakotan alueen kolmannessa
ratsuväessä. Samalla hän opiskeli laki ja lääketiedettä;
tutkinnon lääketieteestä hän suoritti Bellevue Medical Collegessa
New Yorkissa vuonna 1875.
Schwatka
johti vuosina 1878-1880 amerikkalaisen maantieteellisen seuran
pyynnöstä tutkimusretkeä Kanadan arktisille alueille; retkikunta
etsi asiakirjoja, jotka olivat hukkuneet Franklinin kadonneen
retkikunnan jäseniltä kuningas Williamin saarelle tai sen
ympäristöön. Matkaa tehtiin kuunari Eothenilla Hudson Bayn yli ja
Schwatkan seurueessa olivat mukana mm. toinen komentaja William Henry
Gilder, luonnontieteilijä Heinrich Klutschak, Frank Melms ja Joe
Ebierbing, inuiittitulkki ja -opas. Inuiittien avustuksella
tutkimusryhmä vaelsi Hudson Bayn yli 40 koiran vetämillä kolmella
kelkalla, mukanaan vain niukasti varusteita, jonkin verran kylläkin
aseita ja ammuksia. Matkan varsinainen tarkoitus – papereiden
löytäminen – jäi ryhmältä kuitenkin saavuttamatta. Retki kesti
kuitenkin yksitoista kuukautta ja neljä päivää ja kilometrejä
retkellä kuljettiin 4360 km. Tämä retki oli ensimmäinen laatuaan,
jolla valkoiset tutkimusmatkailijat söivät täysin samaa ravintoa
kuin inuiitit.
Schwatka
kuoli Portlandissa, Oregonissa 43-vuotiaana vuonna 1892. New York
Times kirjoitti hänen kuolleensa vahingossa morfiinin
yliannostukseen, mutta Arizonassa Coconino Sun tiesi hänen tehneet
itsemurhan laudanumilla (oopium).
Frederick Schwatka
Frederick
Schwatka oli tiettävästi ensimmäisiä ihmisiä, jotka joutuivat
Kanadan arktisilla alueilla tekemisiin ketoadaptaation kanssa.
Päiväkirjoissaan hän kuvaa kuinka pelkän poronlihan syöminen
johti aluksi energianpuutteeseen ja voimattomuuteen sekä teki
vaeltamisen vaikeammaksi. Kun henkilö jättää pois hiilihydraatit
ja alkaa käyttää runsaasti rasvaa sen tilalla, keholla menee aikaa
ennen kuin se saa vaihdettua aineenvaihdunnan
hiilihydraattipolttoisesta rasvapolttoiseksi. Tätä siirtymäaikaa
kestää yleensä parista viikosta pariin kuukauteen yksilöstä
riippuen ja tätä vaihetta kutsutaan ketoadaptaatioksi.
Ketoadaptaation aikana ihmisen olo ei ole paras mahdollinen; voi
väsyttää, olla jopa huonoa oloa, eikä energia oikein tahdo
riittää mihinkään. Oloa voi parantaa runsaalla vedenjuonnilla
sekä suolan lisäämisellä ruokavalioon. Tällöin kuitenkin on
tärkeää, että suola on puhdistamatonta merisuolaa tai Himalajan
suolaa, joka sisältää paljon mineraaleja. Jotkut suosittelevat
myös käytettävän kalium- ja magnesiumlisää.
Kehon
lihaksiin glykogeeneiksi varastoituneet hiilihydraatit sitovat joka
grammaa kohden pari grammaa vettä. Kun keho alkaa siirtyä
hiilihydraattipolttoisesta tilasta rasvapolttoiseen tilaan,
glykeenivarastot tyhjentyvät ja vesi poistuu samalla mukana. Vesi
vie mukanaan myös mineraaleja. Mineraalien puutos on syy huonoon
vointiin. Lääkärit Stephen Phinney ja Jeff Volek suosittelevat
potilailleen päivittäin 5-7 g suolaa ketogeenista ruokavaliota
noudatettaessa. Hiilihydraattipolttoisella ihmisellä munuaiset
estävät suolan poistumista kehosta ja siksi suolaa voi syödä
liikaa, kun taas ketogeenista ruokavaliota noudattavalla
rasvapolttoisella ihmisellä munuaiset poistavat suolaa ja hänellä
suolan tarve on näin suurempi. Sen vuoksi saattaa olla perusteltua,
että suolasuosituksia säädettäisiin tämän asian suhteen.
Kaliumlisän kanssa kannattaa olla varovainen; sydän-, munuais- ja
verenpainepotilaat kärsivät liiasta kaliumista ja saattavat saada
sitä näin liikaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti