perjantai 27. maaliskuuta 2020




Koronaviruksen ensimmäinen uhri Italiassa oli 77-vuotias Adriano Trevisan, joka kuoli sairaalassa hoidettaessa keuhkokuumetta. Hän teki kuuluisaksi Vo’Euganeon-nimisen paikkakunnan Italiassa, josta nyt tiedetään jo Covid-19-viruksen avulla mielenkiintoisia uutisia. Tämä pieni, noin 3300 asukkaan kylä sijaitsee liki 50 kilometriä Venetsian länsipuolella. Tämä kylä suljettiin täysi, kun virus pääsi leviämään Italiassa helmikuun puolivälissä. Samaan aikaan viranomaiset testasivat viruksen varalta joukkotesteillä kyläläiset. Valtaosa virustartunnan saaneista olivat kuitenkin täysin oireettomia, mutta tutkimusten mukaan täysin kykeneviä levittämään virusta eteenpäin. Näistä uutisoi ensimmäisenä British Medical Journal-lehti maailmalle muutama päivä sitten.


Emeritusprofessori Sergio Romangnani.

Italiassa tehtyä joukkotutkimusta johti Firenzen yliopiston kliinisen immunologian ja sisätautien emeritusprofessori Sergio Romangnani. Hän on kirjoittanut yli 400 laajaa julkaisua omalta alaltaan. Professori kirjoitti Toscanan alueen viranomaisille kirjeen, jossa hän kertoi, että peräti 50-75 prosenttia vahvistetuista tartunnan saaneista oli oireettomia, mutta valitettavasti samalla kertaa myös huomattavia tartunnan mahdollisia levittäjiä.

Testin tuloksena kaikki positiivisen tuloksen testissä saaneet määrättiin karanteeniin, mutta jo kymmenen vuorokauden kuluttua karanteenin alkamisesta heitä testattiin uudestaa. Tällä kertaa tartunnan kantajien määrä oli tippunut 88:sta vain 7:ään viruksen kantajaan.

Tartunnan saaneiden ja etenkin oireettomien sellaisten osuus väestöstä on erittäin suuri. Valtaosa tartunnan saaneista on iältään nuoria. Oireettomien taudinkantajien eristäminen on ensiarvoisen tärkeää viruksen leviämisen estämiseksi ja epidemian vakavuuden lievittämiseksi”, professori Sergio Romagnani kirjoitti viranomaisille. Professori katsoi tutkimuksen valossa, että laajat testaukset varsinkin kaikille terveyshuollon työntekijöille olisivat ehdottoman tärkeitä, koska he näin saattavat olla tietämättään itse levittämässä potilaisiin ja omiin työtovereihin tartuntaa.

Näiden tulosten valossa viranomaisten päätös olla testaamatta oireettomia lääkäreitä ja hoitajia voi olla vaarallinen. Sairaaloista voi tulla infektion keskeisiä leviämispaikkoja, joissa tartunnan saaneita ei ole eristetty”, hän kommentoi italialaislehti La Repubblicalle.

Epidemiologi Tom Jefferson.

Italialaisen Nordic Cochrane Centren brittiläinen epidemiologi Tom Jefferson uskoo, että Vo’Eugeanon kylän testien havainnoilla todella olisi merkittäviä vaikutuksia testauskäytännöille, mikäli havaintojen voidaan todentaa koskevan COVID-19-tapauksia muualla. Myös Diamond Princess-laivalla testatuilla havaittiin merkittävä määrä täysin oireettomia taudinkantajia. Epidemiologi Tom Jefferson muistuttaa, että Romagnanin raportoimat tutkimustulokset ovat kuitenkin Maailman terveysjärjestö WHO:n raportoimien havaintojen kanssa ristiriitaisia. WHO:n tämänhetkisen ymmärryksen mukaan oireettomat taudinkantajat eivät ole taudin merkittäviä levittäjiä.

Vaikka tästä asiasta vallitsee vielä ristiriitaista tietoa, on Tom Jefferson kuitenkin kääntynyt sen puolelle, että väestölle kannattaisi tehdä laajamittaisia tutkimuksia taudinkantajien paljastamiseksi. Myös Italian korkeimman terveysneuvoston entinen puheenjohtaja, Roberta Siliquini, katsoo maan ongelmien johtuvan juuri siitä, että täysin itsensä terveeksi tuntevat ovat tietämättään levittäneet tautia eteenpäin liikkuessaan. Samoin Nottinghamin yliopiston virologi Jonathan Ball on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa oireettomien ja lievien tapausten suuri määrä voi kieliä esimerkiksi siitä, että lapset olisivat pandempian keskeinen ajuri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti