sunnuntai 20. heinäkuuta 2025

 Ruoan puhtaus ja ruokailutottumukset (3. osa)

Kannattaa syödä ainoastaan kokonaisia ruoka-aineita. Kokonaisilla ruoka-aineilla tarkoitetaan ruoka-aineita, jotka pitävät sisällään edelleen kaikki luonnon niihin laittamat ravintoaineet. Nämä ruoka-aineet ovat hajoamattomia, täydellisiä ja jakamattomia ruokia, joita ei elintarviketeollisuus ole vahvistanut eikä rikastuttanut omilla aineillaan. Kuoriperunat, tumma riisi, täysjyväleipä, sokeriruoko ja appelsiini ovat hyviä esimerkkejä kokonaisista ruoka-aineista. Kaikki teollisuuden prosessoima ruka, kuten esikypsennetyt perunavalmisteet, valkoinen leipä, kiillotettu riisi, valkoinen sokeri ja appelsiinimehu eivät ole kokonaista ruoka-ainesta. Elintarviketeollisuus jakaa, hajottaa, poistaa, tiivistää, jalostaa ruokaa ja samalla kadottaa ja tuhoaa niiden tärkeät ravintoaineet tai ainakin ne muuttuvat teollisessa käsittelyssä. Amerikkalaisten ruokapöydän antimista yli 90 prosenttia on tuhottu jollakin tavalla tai käsittelyllä hyvät aineet poistettu ja ruoka näin pilattu.


Pahimmat esimerkit pilkotuista ruoka-aineista ovat valkoinen sokeri ja valkeat jauhot; näillä on saatu länsimaissa aikaan terveyden romahtaminen. Kun toisen maailmansodan jälkeen sokerin ja valkoisten jauhojen kulutus väheni rajusti elintarvikesääntelyn vuoksi, tilastoissa näkyi hyvin selvästi myös jyrkkä lasku useiden degeneratiivisten sairauksien, varsinkin sokeritaudin suhteen. Aina kun ruoasta poistetaan luonnolliset ruoka-aineet, järkkyy luonnollinen tasapaino ravinnossa.


Erittäin kuvaava esimerkki on Tanskasta toisen maailmansodan ajoilta, kun Tanskassa vallitsi valtava elintarvikepula. Tanskan silloinen hallitus määräsi Tanskan ravitsemustutkimusinstituutin johtajan, tohtori M. Hinheden suunnittelemaan ohjelman, jolla ehkäistäisiin Tanskaa uhkaava nälänhätä. Johtaja Hindheden määräsi ensitoimenpiteenä täysijyväviljan tuotannon lisäämisen lihakarjan kasvatusta ja myyntiä rajoittamalla. Näin viljaa saatiin säästettyä ihmisravinnoksi. Myös alkoholijuomien valmistus kiellettiin täysin samasta syystä. Viljanjalostus kiellettiin ja oli luvallista ainoastaan myydä täysjyväleipää ja -jauhoja. Viljelijät saivat opetusta ja heitä rohkaistiin tuottamaan lihan sijasta enemmän viljaa, vihanneksia, hedelmiä ja maitoa sekä voita. Näiden yksinkertaisten toimenpiteiden ansiosta Tanskan terveystilastoissa tapahtui nopea ja valtavan suuri muutos. Kuolleisuus Tanskassa aleni 40 prosenttia yhdessä vuodessa. Esim. Euroopassa riehunut influenssaepidemia ohitti täysin Tanskan. Tanskasta tuli vain muutamassa vuodessa Euroopan tervein kansakunta.


Afrikassa, missä syödään paljon sokeriruokoa, hammasmätää ja diabetesta ei esiinny juuri lainkaan. Kun Afrikan asukkaat muuttavat kaupunkeihin ja alkavat syödä valkoista sokeria, heidän hampaansa reikiintyvät nopeasti ja he sairastuvat sokeritautiin, mahahaavaan ja moniin muihin sivistyssairauksiin. Lontoon yliopistosta tohtori John Yudkin on osoittanut täysin kiistattomasti, että valkoinen sokeri ja valkeat jauhot ovat sydänsairauksien pahimpia aiheuttajia. Jos osa vitamiineista, entsyymeistä ja kivennäisaineista poistetaan ravinnosta, kuten esim. valkoisesta jauhosta ja sokerista, ruoan imeytyminen ja sulatus jää vajaaksi; tämä johtaa ensin puutostiloihin ja sitten lopulta sairauteen.


Älä syö muuta kuin elävää ravintoa. Tohtori Robert Bell sanoi joskus osuvasti lausuessaan: ”Ihminen on ainoa olento maan päällä, joka pilaa ruokansa ennen kuin syö sen.” Ihmislajin hidas degeneroituminen tautiseen tilaansa alkoi ilmeisesti keittotaidon kehityksen myötä. Luova ihminen on nerokas käyttämään kekseliäisyyttään yhä uusien ja entistä tehokkaampien ruoanpilaamismenetelmien kehittämiseen. Tuorein esimerkki tästä lienee ruoan säteilytys. Säteilytyksen ansiosta ruoka näyttäisi säilyvän pitempään, mutta sen vaikutuksia on tutkittu vielä kovin heikosti. Teollisuutta kiinnostaa vain kaupankäynti ja markkinointi sekä ruoan pitempi säilyvyys; terveys on sille yhdentekevää.


Ihmisen terveydelle välttämättömiä entsyymejä on noin 600, mutta kypsentäminen tuhoaa kaikki entsyymit sekä lisäksi monet vitamiinit. Kypsentämisen mukana katoaa myös kivennäisaineita, jotka usein heitetään keittoveden mukana hukkaan. Pitkäaikainen varastointi, kuivaaminen, suolaaminen, pakastaminen ja säilöminen heikentävät jossain määrin ruoan ravintoarvoa. Amerikkalaisista puolet väestöstä potee erilaista aliravitsemusta ja vitamiinipuutosta. Huoneenlämmössä säilytetyt tuoreet vihannekset menettävät jo päivässä jopa 50 prosenttia C-vitamiinista. Kuivaminen ja pakastaminen tuhoavat B1- ja B2-vitamiineja.


Moni saattaa yllättyä tiedosta, että raaka-aineet sulavat raakoina huomattavasti paremmin kuin kypsennettyinä. Näin on mm. kaikkien hedelmien ja monien vihannesten ja viljakasvien suhteen. Rraa’at, elävät elintarvikkeet pitävät sisällään kaikkia ravintoaineita oikeassa ja tasapainoisessa suhteessa. Pienikin kuumentaminen vähentää ruokien ravintoarvoa. Tohtori Lewis L.Silvers on todistanut maidon pastöroinnin tuhoavan ainakin kolme tekijää: anemiaa estävän tekijän, nivelreumaa estävän tekijän ja mahahaavaa estävän tekijän. Koe-eläimetkin ovat sairastuneet nivelreumaan saatuaan ainoastaan kypsennettyä ravintoa. Raakaravinnon hoitava vaikutus tunnetaan laajasti maailmalla. Raakaravinnolla hoidetaan useissa Euroopan biologista hoitoa antavissa klinikoissa esim. syöpiä, nivelreumaa ja MS-tautia.


Raakaravinto auttaa samoin ummetukseen. Raakaravinto puhdistaa lisäksi ruoansulatuselimistöä edistäen kuona-aineiden poistumista kehosta. Sen vaikutukset tunnetaan myös profylaktisesta (sairauksia ehkäisevästä) vaikutuksesta. Japanissa ja Euroopassa on monissa tutkimuksissa havaittu raakaravinnon hidastavan vanhenemista ja nuorentavan käyttäjiään. Raaka kasvisravinto kohentaa solujen sähkövarausta, helpottaa solujen hapensaantia, lisää solujen vastustuskykyä vanhenemista vastaan, tehostaa solujen aineenvaihduntaa ja ehkäisee biokemiallista tulehtumista. Japanilaisen Kiushun yliopiston tutkijat ovat havainneet, että raakaravinto koostuu aineista, jotka auttavat elimistöä taistelemaan tauteja vastaan.


Jos pelkkä raakaravinnon syöminen tuntuu haasteelliselta ja hankalalta, voi silti yrittää syödä mahdollisimman monet ruoat raakana ja tuoreena. Ainakin kaksi kolmasosaa kaikesta syömästäsi ravinnosta olisi hyvä olla luonnollista ja kypsentämätöntä. Jos joudut kypsentämään ravintoa, sen pitäisi tapahtua mahdollisimman nopeasti ja mieluiten höyryttämällä tai mahdollisimman vähässä vedessä keittämällä. Muistathan käyttää myös keitinliemen hyödyksesi ruokaa valmistaessasi. Pähkinät kannattaa syödä raakoina, eikä paahdettuina tai suolattuina. Siemenet ja jyvät voi syödä lähes aina raakoina, varsinkin jos ne on idätetty. Kypsennetty ruoka on kuollutta ruokaa ja vain elävä ravinto edistää terveyttämme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti