lauantai 9. huhtikuuta 2022

 

Jonna Korpi ja Edu Kettunen TTT-Klubin backstagella.

Todellinen lentäjän poika, Erkka Lauri ”Edu” Kettunen (s. 12.4.1961 Helsingin maalaiskunta) pyörähti Mika Kuokkasen kanssa heittämässä akustisen keikan Tampereella TTT-Klubilla Hallituskadulla. Edu Kettunen muistetaan hyvin 1980-luvun alussa toimineen Broadcast-yhtyeen kitaristina, joka sittemmin siirtyi vallan omalle soolouralle. Tuossa yhtyeessä soittivat mm. Kim Lasse Lönnholm (s. 4.10.1961 Helsinki), Jarmo Kalevi Nikku (s. 11.10.1958 Lappeenranta), Esa Juhani Kaartamo (s. 28.8.1961 Helsinki ja k. 18.8.2018 Tampere), Kari Ilmari "Miri" Miettinen (s. 22.8.1960) ja Veli-Matti "Masa" Maijanen (s. 1962 Lauritsala).

Mika ja Edu lavalla TTT-Klubilla 8.4.2022.

Edu Kettunen ei aikaisemmin tuntenut esiintyvän artistin roolia omakseen ja tästä syystä hänet nähtiin melko harvoin keikoilla, lukuun ottamatta joitakin satunnaisia hyväntekeväisyyskonsertteja. Viime vuosina keikkailu on alkanut kuitenkin Edu Kettuselle maistumaan paremmin, kun esim. levy-yhtiön Pekka Ruuska on Edu Kettusta rohkaissut keikkailuun omalla kannustuksellaan. Edu Kettunen on käynyt kumartamassa vuonna 2006 Juha Vainion rahaston tunnustuspalkinnon sanoittajalle. Kettunen on säveltänyt ja sanoittanut monille artisteille kappaleita, kuten mm. Kim Lönnholmille laulun, Minä olen muistanut, vuonna 1989.

Keväällä 1984 Edu Kettunen poikkesi helsinkiläisessä elokuvateatterissa katsomassa yhdysvaltalaisohjaaja Philip Kaufmanin ohjaaman elokuvan, Valiojoukko. Tämä historiallinen draama – elokuva voitti myös neljä Oscar-palkintoa – kuvaa 1950-luvun Yhdysvaltojen armeijan koelentäjiä, joista osa valikoitui myöhemmin astronauteiksi maan avaruusohjelmaan. Tämä elokuva teki 23-vuotiaaseen Edu Kettuseen valtavan vaikutuksen; elokuvan päätyttyä Kettunen kiirehti linja-autolla kotiinsa Vantaan Pirttirantaan. Kotona hän otti kitaran käteensä ja marssi pihamökkiin, joka toimi hänen työhuoneenaan. Vain muutaman tunnin päästä uusi kappale, Lentäjän poika, oli viimeistelyä vaille valmis. Edu Kettunen oli syntyprosessista itsekin hieman hämillään, koska aiemmin ei koskaan vastaavaa ollut sattunut. Kappale tuntui helpolta synnyttää ja saada itsestä ulos.

TTT-Klubi Tampereella perjantaina 8.4.2022 klo 22.

Edu Kettunen muistelee, ettei hän Lentäjän pojan valmiiksi saatuaan hetkeäkään ajatellut, että olisi mahdollisesti tullut tehneeksi menestyssävelmän. Päinvastoin hän suorastaan arasteli esittää teostaan ystävilleen arvioitavaksi; hän piti laulun sanomaa itse naiivina ja teos oli hänestä laulelma. Hänen omaan makuunsa laulu tuntui hieman liian ”lällyltä kamalta”. Kettunen oli aivan kahden vaiheilla, pitäisikö laulua ollenkaan laittaa äänilevylle. Kuitenkin laulu tuntui jotenkin erilaiselta. Korvat punaisina Kettunen kuuntelutti laulunsa muutamalla tuttavalla ja kysyi heiltä, voiko tällaista laulua edes pistää mihinkään. Kuuntelijat olivat ehdottomasti sitä mieltä, että kyllä voi ja vaativat sen myös laittamaan levylle.

Nuoruutensa päivät Helsingissä viettäneen Edu Kettusen yksinhuoltajaisä oli myös oikeasti lentokapteeni. Toisinaan, kun lastenhoitajaa ei saatu, isä otti Erkka-poikansa mukaan lentämilleen Euroopan lentoreiteille. Näillä lentomatkoilla Edu Kettunen näki esim. Brysselin, Dubrovnikin ja Amsterdamin; Edu istui isänsä ohjaamossa klaffipenkillä näillä lennoilla. Vaikka nämä kokemukset olivatkin pienelle Erkka-pojalle unohtumattomia, niillä ei ole kuitenkaan mitään tekemistä syntyneen laulun kanssa. Lopulta Lentäjän poika-laulu ilmestyi Edu Kettusen toisella soololevyllä vuonna 1986.

Mestari Jaakko Salo.

Edu Kettunen ei itselleen asettanut soolouransa suhteen suuria tavoitteita. Ensimmäisiä soololevyjään hän kuvailee harjoitustöiksi, joissa pääsi hiomaan suomenkielisten sanoituksien tekemistä. Lentäjän pojan ilmestymisen aikoihin Edu Kettunen soitti vielä kitaraa ja lauloi Broadcast-yhtyeessä. Yhtyeen suurin hitti oli balladi, You Break My Heart, ja keikkoja keikkoja riitti tuohon aikaan enemmän, kuin jaksoi tehdä. Levy-yhtiössä käydessään Edu Kettunen tapasi eräänä päivänä tuottaja-säveltäjä-sovittaja Jaakko Salon, joka heti kehui Lentäjän poika-laulua Kettuselle. Samoin laulaja Paula Koivuniemi käveli kerran öisellä Liisankadulla Kettusta vastaan ja kehui tämän tekemää laulua kovasti.

Mika Kuokkanen, Jonna Korpi ja Edu Kettunen 8.4.2022 Tampereella.

Lentäjän poika-laulusta tuli iso hitti; se myi kultaa ja levy teki Edu Kettusesta välittömästi julkisuuden henkilön. Nuoren pojan itsetuntoa laulun menestyminen myös hyväili. Yhä edelleen Kettunen esittää omaa lauluaan mielellään keikoillaan, vaikka ei pidä sitä itse parhaimpana teoksenaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti