tiistai 26. huhtikuuta 2022

 


Perjantaina 22.4.2022 konsertoivat Tampere Filharmonian konsertissa Tampere-talon suuressa salissa vierailijoina armenialais-tanskalainen pianisti Marinna Shirinyan (s. 25.9.1978 Jerevan) ja useamman kerran jo Tampereella nähty kapellimestari Christopher Warren-Green (S. 30.7.1955 Gloucestershire). Perjantain konserttiohjelman otsikkona oli Tansseja. Tampere Filharmonian kausisarjan konsertin alkupuoliskolla kuultiin yhdysvaltalaisen John Adamsin (s. 1947) The Chairman Dances: Foxtrot for Orchestra ja venäläisen Sergei Prokofjevin (1891-1953) Konsertto nro 3 pianolle ja orkesterille C-duuri, op. 26. Konsertin jälkipuoliskolla esiteltiin orkesterin toimesta venäläisen pianistin ja säveltäjän, Sergei Rahmaninovin (1873-1943) Sinfoniset tanssit, op. 45, vuodelta 1940.

Marinna Shirinyan on nykyään eräs luovimmista ja kysytyimmistä pianosolisteista Euroopassa sekä isojen orkestereiden että kamarimusiikkikokoonpanojen kanssa. Hän vierailee jatkuvasti monilla kansainvälisillä festivaaleilla, kuten esim. Schwetzinger Festpielessä, MDR Summer Music Festivaalissa, Festspillenessä Bergenissä sekä Stavangerissa, Risørissä, ja Oxfordin kansainvälisillä kamarimusiikkifestivaaleilla. Hän on esiintynyt sellaisten orkestereiden kanssa, kuten esimerkiksi Tanskan kansallinen sinfoniaorkesteri, Baijerin radion sinfoniaorkesteri, Tapiola Sinfonietta, Oslon, Kööpenhaminan ja Helsingin kaupunginorkesterit, Göteborgin ja Norrköpingin sinfoniaorkesterit, BBC:n sinfoniaorkesteri, Münchenin sinfoniaorkesteri, Odensen, Århusin ja Etelä-Jyllannin sinfoniaorkesterit Tanskassa, Würzburgin filharmonisen orkesterin, Münchenin ja Hampurin kamariorkestereiden kanssa, Armenian filharmonisen orkesterin ja Wuhanin filharmonisen orkesterin kanssa.

Marinna Shirinyan on saanut Tanskan yleisradion P2-palkinnon palveluksistaan tanskalaisen musiikkikulttuurin edistämiseksi. Vuosina 1998-2006 Marinna Shirinyan toimi osa-aikaisena pianonsäestyksen opettajana Musikhochschulessa Lyypekissä, Saksassa, jossa hän aloitti toimensa 19-vuotiaana. Marinna Shirinyan opetti pianonsoittoa ja kamarimusiikkia Schleswig Holsteinin musiikkifestivaalin orkesteriakatemiassa vuosina 1999-2003. Tanskassa Marinna Shirinyan oli vuosina 2003-2011 Esbjerg Ensemblen vakituinen jäsen. Jugend Musiziert-kilpailun kesäakatemiassa Marinna Shirinyan on nuorena dosenttina opettanut kamarimusiikin taitoja oppilaille Schloss Weikersheimissa, Saksassa. Vuodesta 2015 lähtien Marinna Shirinyan on toiminut professorina Norjan musiikkiakatemiassa, Oslossa.



Kapellimestari Christopher Warren-Green, jonka oma soitin on viulu, aloitti opiskelunsa Westminster City Schoolissa ja jatkoi sitten opiskelujaan Royal Academy of Musicissa. 19-vuotiaana hänen kiinnitettiin konserttimestariksi BBC:n Walesin kansallisorkesteriin. Ennen kapellimestariksi ryhtymistä Warren-Green toimi myös konserttimestarina vuonna 1945 perustetussa Philharmonia-orkesterissa Lontoossa. Lontoon Philharmonia antaa yleensä noin 160 konserttia vuodessa, tekee usein vierailuesityksiä ja myös erittäin ahkera äänittämään musiikkia tallenteille.

Vuodesta 1988 lähtien Christopher Warren-Green on luotsannut Lontoon kamariorkesteria (LCO) sen musiikillisena johtajana. Christopher Warren-Green on toiminut ylikapellimestarina myös Charlotten sinfoniaorkesterissa. Kapellimestari Christopher Warren-Green on hyvin tunnettu brittihovin luottokapellimestarina ja hän onkin johtanut orkestereita monissa kuninkaallisissa häissä ja juhlatilaisuuksissa. Christopher Warren-Green tuli Pohjoismaiden kamariorkesterin päävierailijakapellimestariksi vuonna 1998 ja orkesterin ylikapellimestarina hän toimi vuosina 2001-2005. Lokakuussa 2004 hänet nimitettiin Megaron Athensin Camerata Resident Orchestran pääkapellimestariksi.



Christopher Warren-Green on johtanut vierailevana kapellimestarina ainakin Haustonin, Detroitin, Toronton, Seattlen, Islannin orkestereita, Belgian kansallisorkesteria, RTÈ:n, Tokion, Singaporen ja Sapporon sinfoniaorkestereita. Tampere Filharmoniaakin hän on johtanut useamman kerran, viimeksi syksyllä 2019. Kapellimestari Christopher Warren-Green on levyttänyt mm. BMG:lle, EMI:lle, Philipsille, Virginille, Warner Classicsille, Chandosille ja Deutsche Grammophonille. Kapellimestari Christopher Warren-Green on naimisissa viulisti Rosemary Furnissin kanssa, joka on LCO:n taiteellinen johtaja ja konserttimestari. Heillä on kolme lasta ja kolme lastenlasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti