lauantai 18. kesäkuuta 2022

 

Jukka Eskola Orquesta Bossa Tampereen G LiveLabissa.

Jukka Eskola Orquesta Bossa soitti Tampereen G LiveLabissa torstaina 19.5.2022 klo 19. Jukka Harri Tapio Eskola (s. 10.6.1978 Espoo) on taitava muusikko, jonka instrumentteina ovat trumpetti ja flyygelitorvi. Eskola kuuluu ehdottomasti tällä hetkellä Suomen arvostetuimpien jazzmuusikoiden joukkoon. Jukka Eskolan omia kokoonpanoja ovat Jukka Eskola Quintet, Jukka Eskola Orquesta Bossa sekä Jukka Eskola Soul Trio. Eskola on myös hyvin usein nähty Sami Saari & Cosmo Sonisissa, Nuspirit Helsingissä, The Five Corners Quintetissa, Teppo Mäkysen Teddy Rok Sevenissä, Jimi Tenor Groupissa, Jo Stancessa, Ricky-Tick Big Bandissa sekä monissa muissa eri kokoonpanoissa soittamassa. Hän on nykyisin kysytty soittaja myös television valitettavan harvalukuisissa musiikkiohjelmissa.

Petri Puolitaival saksofonissa.

Jukka Eskolan perhe muutti hänen ollessa yksivuotias Kuopion kaupunkiin, vaikka Eskola syntyikin Espoossa. Soittamisen Jukka Eskola aloitti yhdeksänvuotiaana. Eskolan isoveli, Jari, soitti jo tuolloin saksofonia, joten Jukka Eskola valitsi omaksi soittimekseen trumpetin. Eskola aloitti soitonopiskelun Kuopion konservatoriossa ja siirtyi sieltä sittemmin vuonna 1998 opiskelemaan Helsingin Pop & Jazz Konservatorioon. Sibelius-Akatemiassa Jukka Eskola aloitti musiikin maisterin opinnot vuonna 2001. Musiikillisina esikuvinaan trumpetisti Jukka Eskola pitää varsinkin Clifford Brownia (s. 30.10.1930 ja k. 26.6.1956), McKinley Howard ”Kenny” Dorhamia (s. 30.8.1924 Fairfield, Texas ja k. 5.12.1972 New York) ja Freddie Hubbardia (s. 7.4.1938 Indianapolis ja k. 29.12.2008 Sherman Oaks, Kalifornia).

Trumpetisti Jukka Eskola.

The Waves oli Jukka Eskolan aivan ensimmäinen singlelevytys vuodelta 2001; levyn Eskola teki voitettuaan Nokia Young Talent-stipendin. Vuonna 2005 ilmestyi sitten Jukka Eskolan ensimmäinen soololevy. Tällä albumilla Jukka Eskolan kanssa soittavat Timo Lassy (s. 8.12.1974 Helsinki) saksofonia, Jukkis Uotila (s. 23.8.1960 Helsinki) pianoa, Antti Lötjönen (s. 18.4.1980) bassoa ja Teppo Mäkynen (s. 9.10.1974 Turku) rumpuja. Tämä ensimmäinen albumi ilmestyi myös Japanissa.

Jukka Eskolan toinen oma albumi, Hub Up, julkaistiin ainoastaan Japanissa vuonna 2006. Eskolan kolmannen soololevyn, Walkover, julkaisi vuonna 2009 helsinkiläinen vuosina 2003-2011 toiminut ja jazzlevyjä julkaissut Ricky-Tick Records. Tämän levyn soittajat ovat täysin samat, kuin Jukka Eskolan ensimmäisellä levyllä. Jukka Eskolan neljäs soololevy oli Jukka Eskola Orquesta Bossa, jonka maailmanlaajuisesti julkaisi vuonna 2013 Schema Records. Suomalainen Timmion Records julkaisi Jukka Eskola Soul Trion levyn vuonna 2017. Vuonna 2010 säveltäjä Jussi Lampela ja trumpetisti Jukka Eskola yhdistivät voimansa ja tekivät levyn, Lampela X Eskola, jolla levyllä soittaa myös Lampelan suomalaisista huippumuusikoista koottu nonetti. Albumilla yhdistyvät 1950-luvun taitteessa syntynyt cool-jazz ja taidokas nykysuomijazz, joita säveltäjä Jussi Lampela hyödyntää traditiota kunnioittaen sävellystensä pohjana.

Säveltäjä ja sovittaja Jussi Lampela.

Jussi Lampela (s. 1972) tekee päätoimisesti musiikkia sovittamalla ja säveltämällä erilaisille kokoonpanoille mm. konsertteihin, äänilevyille, televisioon ja elokuviin. Lampela on itse myös lahjakas kitaristi ja suosittu opettaja. Jussi Lampela valmistui Sibelius-Akatemian jazzmusiikin osastolta vuonna 2002 ja hänen pääaineenaan oli sähkökitara. Lampela on lisäksi opiskellut myös Ruotsissa ja Yhdysvalloissa. Sävellystä hän on opiskellut mm. Kari Heinilän ohjauksessa. Jussi Lampela on ahkerasti nähty esiintyjä eri big bandien ja orkestereiden riveissä ja keikoilla pitkin Suomea. Lampela on esiintynyt mm. UMO Jazz Orchestran, Jean S:n, Markku Johanssonin yhtyeen, Pekka Toivasen yhtyeen, Sinfonia Lahden, Kuopion Kaupunginorkesterin, Espoo Big Band, Tapiola Sinfoniettan, Helsingin poliisisoittokunnan ja The Great Helsinki Swing Big Bandin kanssa.

Kitaristi Peter Engberg.

Trumpetisti Jukka Eskolan yhtyeet Jukka Eskola Quintet, Jukka Eskola Orquesta Bossa sekä Jukka Eskola Soul Trio ovat soittaneet keikkoja sekä Suomessa että ulkomailla. Jukka Eskola on vierailevana muusikkona soittanut sadoilla suomalaisilla levyjulkaisuilla. Eskola on toiminut myös sessiomuusikkona monissa television viihdeohjelmissa. Vuonna 2006 Jukka Eskolalle myönnettiin Sony Jazzpalkinto. Porin Jazzin vuoden taiteilijana Jukka Eskola palkittiin vuonna 2007. Jukka Eskola on samoin säveltänyt ja sovittanut oman soolotuotantonsa ohella musiikkia moniin television viihdeohjelmiin sekä esim. sellaisille artisteille, kuten Juha Leevi Antero Tapio (s. 5.2.1974 Vaasa) ja Elastinen eli Kimmo Ilpo Juhani Laiho (s. 18.4.1981 Helsinki).

Jazzlaulaja Nina Mya.

Jukka Eskola Orquesta Bossassa soittavat Jukka Eskolan lisäksi, Petri Puolitaival (saksofoni ja huilu, s. 1972), Jaakko Lauri Valdemar Lukkarinen (rummut, s. 18.8.1982 Porvoo), Ville Herrala (basso, s. 1979) ja Peter Engberg (kitara, s. 28.12.1970 Helsinki). Kokoonpanossa on lisäksi Proton String Quartet vahvistuksena. Jazzyhtyeen laulusolistina toimii Torniossa syntynyt jazzlaulaja, säveltäjä ja laulunopettaja Nina Mya (oik. Nina Höynälä, s. 1989).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti