torstai 23. kesäkuuta 2022

 

Kapellimestari Juha Untala kädessään arri Heinolassa jyrää-kappaleesta.

Syksyllä 2014 valmistunut Kangasala-talon noin kolmesataa henkeä vetävässä monitoimisalissa järjestettiin tiistaina 14.6.2022 Juice Leskisen muistoksi Tampere Big Bandin konsertti, jonka kapellimestarina oli Juha Untala. Konsertin kappaleiden sovitukset olivat UMO:n konsertissa jo aikaisemmin eri sovittajilta kuultuja versioita. Kangasala-talossa kokoontuvat myös kaupunginvaltuusto ja -hallitus kokouksiinsa ja talossa on kuvanveistäjä Kimmo Tapani Pyykön (s. 20.12.1940 Lahti) pysyvä näyttely hänelle omistetussa taidemuseossa, joka avautui tammikuussa 2015. Pyykkö teki aluksi veistoksia romuista, mutta 1970-luvulla mukaan tulivat suuret surrealistiset alumiiniveistokset. Kangasala-talon suunnitteli arkkitehtitoimisto Mikko Heikkinen ja Markku Komonen ja arkkitehti Markku Puumala veti hanketta. Talon rakennuskustannukset olivat noin 12 miljoonaa euroa ja Kangasalan kunnan toiminta-avustus talolle on noin puoli miljoonaa euroa vuodessa.

Juice Leskisen lauluja ja sanoituksia esittivät tiistain Tampere Big Bandin konsertissa Heikki Juha Hela (s. 19.7.1964 Aitolahti), Mikko Tapio Alatalo (s. 1.5.1951 Kuivaniemi) sekä Pirkanmaan musiikkiopiston nuoret laulajat Juulia Riihimäki ja Anni Soimasuo. Konsertti piti järjestää jo aikaisemmin, mutta koronahysterian vuoksi konsertti peruuntui tuolloin.

Juice Leskisen konsertin solistit yhtäaikaa Kangasala-talon lavalla.

Juhani Juice Leskinen (vuoteen 2006 asti Pauli Matti Juhani ”Juice” Leskinen, s. 19.2.1850 Juankoski ja k. 24.11.2006 Tampere) oli laulaja-lauluntekijä, sanoittaja, kääntäjä ja runoilija. Juice Leskisen äänilevytiotanto kattoi eri kokoonpanijen kanssa yhteensä 28 albumia. Viimeisimmäksi hänen tallenteeksi jäi vuonna 2002 nauhoitettu JuiceRemuDave-Live!, joka näki päivänvalon vuonna 2008. Suomen äänitearkistossa on luetteloitu 347 Leskisen esittämää, 365 säveltämää ja 554 Leskisen sanoittamaa kappaletta. Juice Leskisen myydyimmät albumit ovat Yölento (1986), Sinä (1990), Taivaan kappaleita (1991) sekä kokoelma-albumi Kautta aikain (1997).

Juice Leskinen nuorena poikana.

Leskinen syntyi ja opiskeli Juankoskella, Pohjois-Savon pienellä teollisuuspaikkakunnalla. Leskisen äiti, Eini Kuikka, oli Karjalan evakkoja, joka oli kotoisin Laatokan Karjalan Impilahdelta. Leskisen isä, Pauli Heikki Leskinen, oli sekatyömies, joka työskenteli mm. uitoilla ja maalarina sekä vaikutti harratajateatterissa ja urheiluseurassa. Leskisten perheessä oli viisi lasta, joista kolme lasta kuoli hyvin nuorina. Juicen lisäksi henkiin jäi häntä kahdeksan vuotta nuorempi pikkuveli, Arvo. Isä-Pauli kuoli Juicen ollessa 11-vuotias ja Juice joutui ottamaan vastuuta perheestään. Muutamien vuosien päästä äiti meni uudelleen naimisiin, mutta Juice ei tullut toimeen uuden isäpuolen kanssa. Hän ei myöskään viihtynyt Juankoskella; pienellä paikkakunnalla hän erottui muusta nuorisosta. Heti ylioppilaaksi päästyään Juice muutti Tampereelle asumaan.



Leskinen oli jo hyvin varhain kirjoista kiinnostunut ja hän oppikin lukemaan jo neljävuotiaana. Hän on itse nimennyt isänäitinsä tärkeäksi kielelliseksi vaikuttajaksi. Leskinen ei ollut oppikoulussa erityisen hyvä ainekirjoituksessa, mutta kieliopissa hän oli luokkansa paras. Lempinimen (Juice) hänelle keksi hänen ystävänsä, joka sanan löysi englannin oppikirjasta. Leskinen alkoi 15-vuotiaana käyttää tätä nimeä itsekin. Leskinen aloitti kitaransoiton sekä omien kappaleiden tekemisen jo kouluikäisenä. Hän ammensi vaikutteita mm. Lauri Viidalta, Bob Dylanilta, Reino Helismaalta ja Juha Vainiolta. Hänen idolejaan olivat esim. The Beatles, Sensational Alex Harvey Band sekä Frank Zappa. Suomenkielisiä sanoituksia hän teki mm. Bob Dylanin kappaleisiin.

Pianisti Arto Piispanen soittaa myös Tampere Big Bandissä.

Vuonna 1969 Juice Leskinen kirjoitti ylioppilaaksi Juankosken yhteiskoulusta ja muutti sen jälkeen Tampereelle opiskelemaan Tampereen kieli-instituuttiin englannin kielen kääntäjäksi. Ennen kuin hän sai lopputenttinsä suoritettua, hän riitaantui kieli-instituutin johtajan kanssa ja keskeytti opintonsa koulussa. Keväällä 1971 Leskinen tutustui tiedotusopin opiskelija Mikko Alataloon ja vähitellen soittoharrastus muuttui vakavammaksi. Mukaan tuli pian myös lauluntekijä Harri Mikael Rinne (s. 13.6.1948 Salo). Leskisen yhtyeen nimeksi tuli Los Coitus Interruptus, joka vakiintui sitten muotoon Coitus Int. Yhtye teki levytyssopimuksen Love Recordsin kanssa ja marraskuussa 1973 ilmestyi esikois-LP Juice Leskinen & Coitus Int. Pian Mikko Alatalo ja Harri Rinne jättivät yhtyeen ja ensimmäiseen kokoonpanoon jäivät Leskisen lisäksi Heikki ”Hessu” Jokela (rummut, laulu), Max Möller (kitara), Pentti ”Pena” Penninkilampi (koskettimet ja laulu) ja Jarmo ”Eetu” Tuominen (kitara, laulu).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti