lauantai 27. toukokuuta 2023

 

Nyt asuntojen hinnat laskevat Suomessa! Tällaista asuntojen hintojen laskua on nähty Suomen asuntomarkkinoilla viimeksi vuonna 1993

Suomen Hypoteekkiyhdistys ennustaa, että Suomen asuntojen hinnat putoavat tänä vuonna nopeammin kuin kertaakaan vuoden 1993 jälkeen.

Asuntojen hinnat laskevat tänä vuonna nopeimmin 30 vuoteen, kertoo Suomen Hypoteekkiyhdistys (Hypo).

Edellisen kerran vastaavaa asuntojen hintojen pudotusta nähtiin Suomessa vuonna 1993, kun lama runteli maatamme.

Hypoteekkiyhdistyksen ennusteen mukaan tänä vuonna asuntojen hinnat putoavat koko maan tasolla seitsemän prosenttia, mikä tarkoittaa paluuta jälleen vuoden 2016 hintatasoon. Vastaavasti pääkaupunkiseudulla pudotusta ennustetaan Hypoteekkiyhdistyksen ennusteen mukaan tulevan peräti kahdeksan prosenttia eli asuntojen hinnoissa palattaisiin vuoden 2019 hintoihin.

Ensi vuonna eli vuonna 2024 asuntojen hintojen odotetaan palaavan nousu-uralle. Koko maassa asuntojen arvioidaan kallistuvan noin kahden prosentin verran ja pääkaupunkiseudulla jopa kolme prosenttiyksikköä.

Hypoteekkiyhdistyksen mukana tilanne avaa asunnon ostamista miettivälle mielenkiintoisen mahdollisuuden.

Jos oma talous ja taloyhtiön talous ovat kestävällä pohjalla, ostajille on koittanut etsikkoaika. Varsinkin ensiasunnon ostajien kannattaa nyt miettiä omaa tarvetta ja omaa taloutta, sillä tarjontaa on paljon ja tinkimisenvaraa avautuu runsaasti, Suomen Hypoteekkiyhdistyksen tiedotteessa kommentoidaan.

Ilkeä inflaatio”

Hypoteekkiyhdistyksen mukaan asuntojen hintoja painavat pitkään jatkuneen vahvan vaiheen jälkeen ”ilkeä inflaatio ja kiusaavat korot”.

Korot ja inflaatio hypähtivät viime vuonna sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Korot ja inflaatiovauhti ovat edelleen korkealla tasolla, mutta molempien odotetaan suuntaavan alaspäin.

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen ennusteessa katsotaan, että poikkeuksellisen korkean inflaation asettuminen purkaa patouman aikanaan.

Myytävää riittää nyt asuntomarkkinoilla runsaasti, kun pitkittyvät myyntiajat riivaavat rakennuttajia. Uusi sääntely taloyhtiölainojen enimmäismäärästä ja -pituudesta tulee voimaan aiheellisesti kesällä, mutta ajoitus osuu onnettomasti rakennusalan lama-aikaan.

Hypoteekkiyhdistys ennustaa, että tarjonta supistuu suhdannesyistä jo ensi vuonna, korot asettuvat ja asuntojen hintakehitys kääntyy jälleen nousuun ainakin kasvukaupungeissa.

Hypoteekkiyhdistys arvioi, että käänne koittaa, kun asuntokauppa elpyy loppuvuotta kohti Suomessa.

Köyhdyttää kaikkia”

Hypoteekkiyhdistyksen mukaan asuntokauppoja tehtiin alkuvuonna pääkaupunkiseudulla jopa 40 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Koko maankin tasolla pudotusta viime vuoteen oli 30 prosenttia.

Asuntokaupan sakkaus lyö loven kansalaisten yhteiseen kukkaroon tavalla, jota ei valtion budjetoinnissa osattu ennakoida, Hypoteekkiyhdistyksen ennusteessa todetaan.

Varainsiirtoveron tuotot valtiolle olivat korona-ajan markkinahuumassa liki miljardi euroa vuodessa, mutta nyt tuotot putoavat Hypoteekkiyhdistyksen arviolaskelman mukaan yli 200 miljoonalla eurolla tasolle, joka on koettu viimeksi liki kymmenen vuotta sitten.

Kun huomioidaan inflaatio ja bruttokansantuotteen kasvu, on varainsiirtoverotulojen tosiasiallinen syöksy Hypoteekkiyhdistyksen mukaan vielä tätäkin kohtalokkaampi.

Sopeutustarpeet ja leikkauslistat ovat hallitusneuvottelijoiden pöydillä samaan aikaan, kun valtion tulot pienenevät ja korkomenot kasvavat, ennusteessa sanotaan.

Suomen Hypoteekkiyhdistys toteaa, että lisätalousarvioiden korjaukset varainsiirtoveron tuottoihin ovat aiheellisia, mutta toistaiseksi riittämättömiä, eivätkä ne helpota aloittavan hallituksen taivalta väestön ikääntyessä maassamme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti