perjantai 26. toukokuuta 2023

 Petri Juutilainen 70 vuotta

Pasunisti, säveltäjä, sovittaja, kapellimestari ja pedagogi Petri Juutilainen syntyi Tammisaaressa 28.4.1953. Perhe kulkeutui Juutilaisen isän työn perässä ensin Vaasaan, sieltä Pietarsaareen ja Varkauteen. Varkaudessa Petri Juutilainen aloitti musiikin opiskelun. Yksitoistavuotiaana Petri oli jo saanut ensimmäisen soittimensa, kitaran, Pietarsaaressa. Isä – nuukana miehenä – osti Petrille Landolan tehtaalta sekundakitaran, jossa oli halkeama. Seitsemäntoistavuotiaana Petri sai ensimmäisen pasuunansa, joka oli armeijan soittokunnan ikivanha pasuuna.

Petri Juutilainen Laikunlavalla Tampereella 24.5.2023.

Keväällä 1972 Petri Juutilainen pyrki Sibelius-Akatemiaan ja pääsi Atso Aksel Almilan (s. 13.6.1953 Helsinki) kanssa ainoina pasunisteina samalle luokalle. Samana kesänä Petri Juutilainen hankki kesätöillä hankkimilla rahoillaan ja isoisänsä avustamana ensimmäisen oman pasuunansa, joka hänellä on vielä tänäkin päivänä; tämä pasuuna hankittiin Ruotsista ja se maksoi 2 600 markkaa. Jazz-musiikkiin Petri Juutilainen oli innostunut jo kitaraa soittaessaan, vaikka kitaran soitto oli alkanut lähinnä folk- ja rock-musiikin kannustamana. Varkaudessa musiikkikauppias Niilo Alho opetti nuottikirjoitusta ja musiikin teoriaa Petri Juutilaiselle sekä valmensi häntä Sibelius-Akatemian pääsykokeisiin.

Petri Juutilainen on tehnyt hyvin merkittävän päivätyön pasunistina, sovittajana ja kapellimestarina. Hän on toiminut mm. Pirkanmaan musiikkiopiston pop/jazz-linjan johtajana, UMO Jazz Orchestran pasunistina, Espoo Big Bandin pasunistina, Helsingin poliisisoittokunnan kapellimestarina sekä Nokia Big Bandin johtajana ja hän on vieraillut kapellimestarina useissa kotimaisissa sinfoniaorkestereissa.

Petri Juutilainen johti Helsingin poliisisoittokuntaa vuosina 1993-2002.

Nykyään eläkkeellä oleva Petri Juutilainen viettää hyvin ansaittuja eläkepäiviään kesäisin Ruoveden mökillään, jossa hän on innostunut kasvattamaan itse ruokapöytänsä antimia, aina perunasta lähtien. Keskiviikkona Laikunlavalla Puutarhakatu 1:ssä Tampereella vietettiin Petri Juutilaisen myöhästyneitä 70-vuotisjuhlia sankarin läsnäollessa tilaisuudessa. Petri Juutilainen ei itse soittanut tilaisuudessa, mutta häntä haastatteli Pirkanmaan musiikkiopiston rehtori, Jouni Auramo. Petri Juutilaisen säveltämää ja sovittamaa musiikkia esittivät tilaisuudessa Pirkanmaan musiikkiopiston Big Band, Junior Big and ja Pirkanmaan Puhaltajat solisteineen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti