torstai 24. elokuuta 2023

 

Pianovirtuoosi Marian Petrescu.

Marian Petrescu Pianoman & TASOn jouset – The Most Beautiful Songs-konsertti on Tampereen yliopiston juhlasalissa keskiviikkona 13.9.2023 klo 19.00. Lippujen hinta on 27,50 euroa ja lippuja saa ostaa ovelta tai liput myy: Lippu.fi. Konsertissa kuulet upeita ja kauniita, tunnetuista sävelmistä tehtyjä uusia instrumenttisovituksia, jotka on sovittanut Nellu Petrescu. Nellu Petrescu on jazzpianisti Marian Petrescun vanhempi veli ja Nellu Petrescu on pitkään tehnyt yhteistyötä mm. UMOn kanssa.

Veljekset Nellu ja Marian Petrescu.

Nelivuotiaana pianonsoiton Romaniassa aloittanut Marian Petrescu on opiskellut sekä klassista- että jazz-musiikkia Romanian lisäksi myös Ruotsissa ja Suomessa Sibelius-Akatemiassa. Marian Petrescu syntyi musikaaliseen perheeseen, jonka juuret ovat Romanian lisäksi myös Kreikassa. Isä Petrescu toimi konserttimestarina Bukarestissa ja Göteborgin sinfoniaorkesterissa. Ennen Suomeen muuttoaan Marian Petrescu asui Ruotsissa. Jo 15-vuotiaana Marian Petrescu kävi vuonna 1985 ensimmäisen kerran esiintymässä Suomessa Porin Jazz Festivaaleilla.

Jazzpianisti Marian Petrescu on asunut vuodesta 1988 lähtien Suomessa. Poikkeuksellisen lahjakas Marian Petrescu on erittäin kysytty esiintyjä monissa jazz-konserteissa ja erilaisissa tapahtumissa ympäri maailmaa. Jyväskyläläinen pianisti Marian Petrescu on saanut tunnustusta sekä maailmalla että kotikaupungissaan. Vuonna 2010 Petrescu vastaanotti Jyväskylän kaupungin kulttuurilautakunnan hänelle myöntämän erityiskulttuuripalkinnon kansainvälisestä menestyksestä jazzpianistina. Vuonna 2009 jazzpianisti Marian Petrescu huomioitiin Grammy-palkinnolla suorituksestaan äänilevyllä, Resonance Big Band Plays Tribute to Oscar Peterson.

Pianisti Marian Petrescu Porin Jazz Festivaaleilla 2022.

Marian Petrescun soittotyyliä on monasti verrattu Oscar Petersonin tai Art Tatumin soittotyyleihin. Petrescu soittaa kaiken tyylistä jazzia ragtimesta freejazziin. Marian Petrescu hallitsee soittoinstrumenttinsa mestarin otteilla. Petrescun kosketus klaviatuuriin on hyvin selkeä ja kristallin kirkas. Hänen soitossaan yhdistyvät häikäisevä pianotekniikka, tiivis klassinen harjoittelu ja dynaaminen tulkinta täynnä mielikuvitusrikkaita vivahteita, jotka herättävät kuuntelijat hämmästelemään jatkuvasti kuulemaansa. Hänet on totuttu maailmalla näkemään kovien musiikkilahjakkuuksien seurassa musisoimassa, kuten esimerkiksi Toots Thielemansin ja Al Jerreaun kanssa.

Suomeen tultuaan Marian Petrescu levytti ensimmäisen kerran jo vuonna 1986. Pianisti-albumin tuotti tuolloin Kompass Records, pieni levy-yhtiö, jonka vuonna 1976 perustivat Lars ”Lasse” Anders Fredrik Mårtenson (s. 24.9.1934 Helsinki ja k. 14.5.2016 Espoo) ja rumpalina mm. DDT Jazz Bandissa toiminut Kurt Christian ”Chrisse” Schwindt (s. 14.3.1940 Helsinki ja k. 12.10.1992 Helsinki). Kompass Records julkaisi levy-yhtiönä aikoinaan noin 80 albumia ja 35 singleä. Levy-yhtiö myytiin 1980-luvun lopulla kauppaneuvon Roger Lindbergin johtamalle Musiikki-Fazerille.

Keväällä 2003 perustettu TASO – Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri – on ensimmäinen tamperelainen opiskelijasinfoniaorkesteri. Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri syntyi jatkamaan vuonna 1998 perustetun jousiorkesteri TYVI:n (Tampereen yliopiston viulistit) sekä vuoteen 2008 saakka toimineen Tampereen yliopiston sinfoniaorkesterin työsarkaa. Tampereen akateemisen sinfoniaorkesterin kotisalina toimii Tampereen yliopiston juhlasali, jossa TASO suoritti myös ensimmäisen konserttinsa 7.5.2003 Tampereella. TASO on historiansa aikana tehnyt yhteistyötä mm. sellaisten muusikoiden kanssa, kuten pianisti Antti Siirala, sellisti Samuli Peltonen ja säveltäjä Yrjö Hjelt.

Kapellimestari Kimmo Tullila.


Orkesterin taiteellisena johtajana TASOn perustamisesta lähtien on toiminut kapellimestari Kimmo Tullila, joka toimii myös Tampereen Filharmonian kakkosviulujen äänenjohtajana. Seinäjoelta kotoisin oleva viulisti-kapellimestari Kimmo Tullila opiskeli viulunsoittoa ja orkesterinjohtoa Sibelius-Akatemiassa Helsingissä. Venäläisen viulutaiteilijan ja professorin, Igor Semjonovitš Bezrodnyin (s. 7.5.1930 Tbilisi ja k. 30.9.1997 Helsinki) johdolla Kimmo Tullila suoritti viuludiplomin vuonna 1998. Igor Bezrodnyi johti Moskovan akateemista kamariorkesteria vuosina 1976-1981 ja Turun kaupunginorkesteria vuosina 1986-1990. Myös hän opetti Sibelius-Akatemiassa vuodesta 1990 aina kuolemaansa saakka.

Viulisti Kimmo Tullila jatkoi Sibelius-Akatemiassa opintojaan tämän jälkeen kapellimestariluokalla, jossa häntä opettivat mm. Leif Selim Segerstam (s. 2.3.1944 Vaasa), Atso Aksel Almila (s. 13.6.1953 Helsinki) ja Jorma Juhani Panula (s. 10.8.1930 Kauhava). Kapellimestaridiplomin Kimmo Tullila suoritti syksyllä 2009. Kapellimestari Kimmo Tullila on tehnyt vierailuja johtamalla useita suomalaisia sinfoniaorkestereita sekä toiminut Ukrainassa Harkov Nuori Sinfonia-orkesterin johtajana. Kimmo Tullila on johtanut myös oopperoita ja musikaaleja sekä johtanut musiikin useisiin Charles Chaplinin mykkäelokuvien esityksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti