sunnuntai 13. elokuuta 2023

Jazzpianisti Marian Petrescu 

Marian Petrescun kvartetti ja Titi Kruus Valkeakosken Apianniemessä.

Apianniemen kesäteatteri sijaitsee kauniiden järvimaisemien ympäröimässä Apianniemen kansanpuistossa, vain lyhyen kävelymatkan päässä Valkeakosken keskustasta. Apianniemen kesäteatterialueen omistaa vuonna 1923 perustettu Valkeakosken kaupunki. Apianniemen kesäteatterin esityslava sekä 850-paikkainen katsomo ovat katettuja. Valkeakoski sijaitsee noin 35 kilometrin päässä Tampereen eteläpuolella ja on siten osa Pirkanmaan maakuntaa sekä Etelä-Pirkanmaan seutukuntaa, Sydän-Hämeen järvimaisemissa Mallasveden ja Vanajaveden yhtymäkohdassa. Valkeakoskella lienee noin 21 000 asukasta nykyään. Vesien välinen koski mahdollisti aikanaa Myllysaaren paperitehtaan perustamisen, jonka ympärille paljolti Valkeakosken kaupunki on rakentunut. Valkeakoski-päivää vietetään 27. päivä lokakuuta ja tänä vuonna Valkeakoski täyttää siis sata vuotta.

Pianovirtuoosi Marian Petrescu Tampereen Haiharan kartanolla heinäkuussa 2023.

Perjantaina 4.8.2023 kokoontui Apianniemen kesäteatteriin suuri joukko ihmisiä juhlistamaan Valkeakosken kaupungin satavuotisjuhlia musiikin merkeissä. Valkeakosken kaupunki tarjosi paikalle osuneille ihmisille ilmaiskonsertin, jossa oli tarjolla suurenmoisesti esitettyä musiikkia. Lavalla esiintyivät jazzpianisti Marian Petrescun Trio vahvistettuna Sveitsissä asuvalla kitaristi Antti Mäkelällä sekä laulajatar Kiti Kruusilla. Konsertin otsakkeena oli: Sinun omasi.

Laulajatar Titi Kruus.

Pianisti Marian Petrescu syntyi Romaniassa 25.7.1970 romanialais-kreikkalaiseen musiikkiperheeseen. Marianin isä on viulisti ja hän toiminut konserttimestarina sekä Bukarestissa että Göteborgin sinfoniaorkesterissa. Marian Petrescu aloitti pianonsoiton jo neljän vuoden ikäisenä Romaniassa. Hän on opiskellut sekä klassista että jazz-musiikkia. Marian Petrescu on asunut ja opiskellut Romanian lisäksi myös Ruotsissa. Musiikin opiskelua hän jatkoi myös Sibelius-Akatemiassa. Jo vuonna 1985 hän kävi ensimmäisen kerran esiintymässä Porin Jazz Festivaaleilla 15-vuotiaana.

Veljekset Nellu & Marian Petrescu.


Marian Petrescu on asunut vuodesta 1988 lähtien Suomessa. Petrescu on erittäin kysytty esiintyjä monissa jazz-konserteissa ja erilaisissa tapahtumissa. Marian Petrescun musiikkiuraa ovat leimanneet kansainväliset menestykset musiikkifestivaaleilla sekä työskentely jazzin kirkkaimpien tähtien, kuten Toots Thielemansin ja Al Jarreaun kanssa. Vuonna 2009 Marian Petrescu sai Grammy-palkinnon suorituksestaan levyllä, Resonance Big Band Plays Tribute to Oscar Peterson.

Lasse Mårtenson oli pienistä hetkistä onnellinen. Lassen isä, Elis Mårtenson oli Oskar Merikannon oppilas ja Elis olisi urkutaiteilijana ja Sibelius-Akatemian urkujensoiton professorina halunnut omasta pojastaan työnsä jatkajan.

Suomessa Marian Petrescu levytti ensimmäisen kerran jo vuonna 1986. Pianisti-levyn tuotti Kompass Records, pieni levy-yhtiö, jonka perustiva vuonna 1976 Lars "Lasse" Anders Fredrik Mårtenson (s. 24.9.1934 Helsinki ja k. 14.5.2016 Espoo) ja rumpali Christian Schwindt. Kompass Records julkaisi aikoinaan noin 80 albumia ja 35 singleä. Yhtiö myytiin 1980-luvun lopulla Musiikki-Fazerille.

Rumpali Christian Schwindt.

Marian Petrescun Triossa soittivat Valkeakosken Apianniemessä rumpuja Kuopion konservatoriossa lyömäsoitinten ja rumpujensoittoa opettava Mika Hietala. Bassoa soitti Anu Ahjokoski Tampereelta. Anun voi nähdä Atmos Duon kokoonpanossa, jossa Anun lisäksi soittaa hänen aviomies, Petri Ahjokoski kitaraa. He ovat esiintyneet yhdessä jo vuodesta 1990 lähtien.

Bassolinjoista vastaa Anu Ahjokoski.

Petrescun Trion mukana soitti Sveitsissä nykyään asustava akustisen kitaransoiton opettaja, Antti Mäkelä. Sinun omasi-konsertin laulusolistina loisti Apianniemen kesäteatterin lavalla Titi Kruus. Marian Petresculta ilmestyi alkuvuodesta 2023 upea albumi, Spirit of Music, jossa levyn sovituksia soittavat paitsi Marian Petrescun Trio myös jousikvartetti. Albumin kaikki sovitukset jousiorkesterille on tehnyt Marian Petrescun Jyväskylässä asustava vanhempi veli, Nellu Petrescu, joka on tehnyt hyvin pitkän uran sovittajana ja tuottajana sekä säveltäjänä. Levyllä soittavat Marian Petrescun Triossa bassoa Mihai Petrescu – Marianin 11 vuotta vanhempi veli – rumpusettiä Mika Hietala.

Rumpujensoiton aatelia, Mika Hietala.

Marian Petrescun ilmiömäistä pianonsoittoa pääset seuraamaan esimerkiksi vielä elokuussa – perjantaina 25.8.2023 – Kuoppalan kartanossa Jyväskylässä järjestettävissä venetsialaisissa. Kuoppalan venetsialaisissa jousikvartetti soittaa mukana hienoja Nellu Petrescun sovittamia ikivihreitä sävelmiä. Nellu Petrescu on myös paikalla kapellimestarina. Keskiviikkona 13.9.2023 Marian Petrescun Trio rantautuu Tampereen yliopiston juhlasaliin soittamaan konsertin, Most Beautiful Songs. Tässä konsertissa jousiorkesterina soitta TASO, Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri, jota johtaa kapellimestari ja Tampere Filharmonian II-viulujen äänenjohtaja Kimmo Tullila.

Kapellimestari Kimmo Tullila.

Kangasala-talon vuoro on keskiviikkona 15.11.2023. Silloin Marian Petrescun Trio ja jousiston kanssa klo 19 konsertoimassa Kangasala-talon salissa. Samana päivänä klo 14 Nellu ja Marian Petrescu ovat Tampereella pääkirjasto Metson musiikkiosastolla haastateltavana. Jos haluat tilata Marian Petrescua tai hänen trioaan – myös jousiston kanssa – voit ottaa rohkeasti yhteyttä Esa Hakalaan, puhelin 0400 950 747 tai sähköpostilla: avainsijoitus1@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti