sunnuntai 3. syyskuuta 2023

Sähkösopimuksia?

Pörssisähkön hinnan ennustetaan romahtavan maanantaina. Pörssisähkö käväisi elokuun lopulla hurjissa lukemissa, mutta sen jälkeen pörssisähkön hintapiikki on tasaantunut merkittävästi. Maanantaina pörssisähkö maksaa keskimäärin vain 1,6 senttiä kilowattitunnilta.



Monet asiakkaat joutuivat elokuussa pohtimaan vakavasti pörssisähkön hintapiikin ollessa korkealla sähkösopimuksensa vaihtamista kiinteähintaiseen sähkösopimukseen. Kevään ja kesän edulliset pörssihinnat pomppasivat elokuun lopussa vuorokauden kalleimpina tunteina lähes 70 senttiin kilowattitunnilta, mikä alkoi muistuttaa vaarallisesti viime syksyn energiakriisistä. Hintapiikki johtui ydinvoimaloissa sattuneista samanaikaisista häiriöistä sekä Suomen ja Ruotsin välisten sähkön siirtoyhteyksien rakennustöistä. Lisäksi samaan aikaan oli vähätuulisia säitä tarjolla. Pörssisähkön kilowattituntihinta on ollut viime päivinä laskussa.

Viimeviikon keskihinta sähkön kilowattituntihinnassa oli runsaat 11 senttiä. Olkiluodon kakkosvoimalan on tarkoitus palata jälleen sähköntuotantoon maanantaina ja tämäkin laskee sähkön hintaa. Pörssisähkön verollisen keskihinnan odotetaankin maanantaina putoavan vain 1,6 senttiin kilowattitunnilta. Sähkön hinta voi olla jopa negatiivinen useina tunteina. Määräaikaisiin sopimuksiin verraten pörssisähköllä voi säästää pitkällä aikavälillä varsinkin silloin, kun itse pystyy ajoittamaan sähkön kulutusta toteutumaan halvemmille tunneille.

Edelleen on kuitenkin mahdollista välttyä hintaheilunnoilta, jos sitoutuu kiinteähintaisiin sopimuksiin, joiden hinta voi myös olla kohtuullinen. Sähköntuotannon häiriötilanteet eivät vielä ole vaikuttaneet määräaikaisiin sähkösopimuksiin. Tämä on seurausta siitä, että sähkösopimusten hinnat perustuvat sähkömarkkinoiden futuurihintoihin. Futuurit ovat käytännössä sähköntuottajien ja suurten sähkönostajien ennusteita tulevista markkinahinnoista. Joka tapauksessa sähkön tulevan hinnan oletetaan olevan merkittävästi alhaisempi kuin viime syksynä ja talvena.



Pörssisähkö on ollut alkuvuonna keskimäärin muita sopimustyyppejä edullisempaa elokuun lopun hintapomppauksesta huolimatta. Sähköenergian keskihinta veroineen sähköpörssi Nordpoolissa oli noin 6,7 senttiä kilowattitunnilta tammi–elokuussa . Kun tähän vielä päälle lasketaan sähköyhtiöiden perimä marginaali, pörssisähkön keskihinta nousee päälle seitsemään senttiin kilowattitunnilta. Edullisimmillaan määräaikaisten kiinteähintaisten sähkösopimusten hinnat ovat edullisimmillaan olleet hieman pörssisähköä kalliimpia. Kiinteähintaisten sopimuksissa Energiaviraston sähkövertailupalvelussa edullisin sähköenergia maksaa nyt 8,49 senttiä kilowattitunti; kaksivuotisen sopimukseen kuuluu kuukausimaksu, joka on 4,9 euroa.

Vain vähän sähköä kuluttavissa kotitalouksissa sähköenergian hinnan lisäksi sopimuksia vertailtaessa kannattaa huomioida kuukausimaksun suuruus. Muun muassa Raaseporin energian sopimuksessa sähköenergia on jonkin verran kalliimpaa, mutta kuukausimaksu vain kolme euroa. Jos kahden vuoden sähkösopimus pelottaa, voi sähköenergian hinnan suojata myös vuoden tai puolen vuoden mittaisella sähkösopimuksella. Hinta ei juuri poikkea kaksivuotisista sopimuksista edullisimmassa vuoden määräaikaissopimuksissa. Esimerkiksi Hehku energian vuoden sopimuksessa sähköenergia maksaa 8,75 senttiä kilowattitunnilta ja Tampereen sähkölaitoksen sähkösopimuksessa 8,85 senttiä kilowattitunnilta. Jälkimmäisessä sähkösopimuksessa kuukausimaksu on edullisempi. Hinta on kovempi, jos kiinteähintaisen sopimuksen haluaa vain syksyn ja talven mahdollisen hintaheilunnan suojaksi.

Edullisin kuuden kuukauden kiinteähintainen sähkösopimus on tarjolla energiayhtiö Helenillä. Siinä sähkösopimuksessa sähköenergia maksaa 12,39 senttiä kilowattitunnilta. Energiaviraston sähkönhintapalvelussa on määräaikaisten sähkösopimusten joukossa listattuna myös ns. joustavia sähkösopimuksia, joissa sähköllä on kiinteä hinta ja pieni joustava osa. Sähkön lopullinen hinta riippuu siitä, pystytkö ajoittamaan sähkön käyttöä edullisimmille tunneille. Sähkösopimukset ovatkin kiinteän sopimuksen ja pörssisähkösopimuksen yhdistelmiä, joissa pörssisähkön hintaheilunta vaikuttaa kuitenkin varsin maltillisesti lopulliseen sähkölaskuun.

Pörssisähkön ja määräaikaisten sähkösopimusten lisäksi kolmas vaihtoehto on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus. Siinä sähkönhinta on vakio, mutta sähköyhtiö voi muuttaa sitä kuukauden varoitusajalla. Näissäkin sähkösopimuksissa on mukana yhä useammin jousto-ominaisuus, jossa sähkönkäytön ajoitus vaikuttaa lopulliseen sähkönhintaan. Energiaviraston palvelun edullisimmassa toistaiseksi voimassa olevassa sähkösopimuksessa sähköenergia maksaa 8,79 senttiä kilowattitunnilta. Tässä sopimuksessa sähkökäytön ajoitus tai pörssisähkön hinta ei suoraan vaikuta hintaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti