tiistai 19. syyskuuta 2023

Steve Vai Tampere-talossa perjantaina 15.9.2023

Steve Vai syntyi 6.6.1960 Carle Placessa, New Yorkissa italialaisten maahanmuuttajien, John ja Theresa Vain neljäntenä poikana. Steve Vai kasvatettiin roomalaiskatoliseksi. Jo viiden vuoden iässä hän havaitsi pianosta, kuinka sävelkorkeus nousee koskettimia soitettaessa oikealle päin ja vastakkaiseen suuntaan sävelkorkeus laskee. Tuolloin hän ymmärsi heti, että hän voi tehdä musiikkia kuten itse haluaa. Vuotta myöhemmin Steve Vai kuuli alakoulun auditoriossa yhdeksänvuotiaan pojan kitaransoittoa; hän tiesi heti, että kitara tulisi olemaan hänen oma soittimensa musiikissa.

Tampere Filharmonia, Steve Vai ja Jukka Iisakkila Tampere-talossa.

Kotona Steve sai musiikillisia vaikutteita vanhempiensa kuuntelemasta musiikista. Eräs albumi, jonka hän muistaa nuoruudestaan oli vuoden 1961 elokuvan West Side Storyn alkuperäinen elokuvaääniraita. Vai kuunteli 11-vuotiaana mm. Led Zeppelin-yhtyeen kitarasooloja ja hän soitti Deep Purple yhtyeen vuonna 1972 ilmestyneen Smoke on the Water-kappaleen riffiä haitarilla. Seitsemännellä luokalla hän pääsi musiikin teorian kurssille, kun lupautui kurssille päästäkseen soittamaan tuubaa. 12-vuotiaana hän päätti aloittaa itse kitaransoittamisen. Hän alkoi ottaa kitaratunteja vuonna 1973 New Yorkissa Joseph Satrianilta (s. 15.6.1956 New York), joka soitti paikallisissa bändeissä kuten The Ohio Express, Circus ja Rayge lukiovuosinaan. Steve Vain omia esikuvia kitaristeina tuohon aikaan olivat mm. Jimmy Page, Ritchie Blackmore, Brian May, Jeff Beck, Jimi Hendrix sekä jazzfuusiokitaristit Allan Holdsworth ja Albert Laurence Di Meola. Steve Vai sävelsi 16-vuotiaana koulunsa orkesterille ensimmäisen oman teoksensa.

Kapellimestari Jukka Iisakkila.

Vuonna 1978 Steve Vai aloitti musiikin opiskelun Berklee College of Musicissa, Bostonissa. Berkleessä opiskellessaan hän tapasi myös tulevan puolisonsa, basisti Pia Maioccon, jonka kanssa hänellä on kaksi lasta, Julian ja Fire Vai. Berkleestä Steve Vai sai samoin musiikin kunniatohtorin arvonimen vuonna 2003. Vuonna 1978 Steve Vai lähetti Frank Zappalle kappaleesta ”The Black Page” tekemänsä litteroinnin. Zappa oli vaikuttunut nuoren Steven tekemisistä ja hän maksoi Vaille palkkion tekemisistään. Steve Vai lähti Bostonista ja muutti Kaliforniaan, jossa hän osallistui Zappan bändin koe-esiintymiseen. Hän tuli valituksi Zappan bändiin ja vuoden 1980 lopulla Vai lähti Zappan kanssa kiertueelle. Steve Vai aloitti myös levytysuransa vuonna 1980 Frank Zappan kanssa.

Frank Vincent Zappa.

Vuonna 1983 Steve Vai jätti Zappan bändin ja osti Sylmarista Los Angelesista talon, johon rakensi ensimmäisen ammattimaisen studionsa. Tuohon aikaan Steve Vai kasasi kaksi bändiä, The Classified ja 777, joille hän kirjoitti ja äänitti musiikkia suuren määrän, musiikkia, jota ei ollut koskaan tarkoitus julkaista. Tästä musiikkimateriaalista Steve Vai kuitenkin kokosi ensimmäisen studioalbuminsa, Flex-Ablen. Samalla hän perusti oman levy-yhtiön, Akashic Recordsin – myöhemmin Light Without Heat Records – jolla hän julkaisi Flex-Ablen tammikuussa 1984. 1990-luvun lopulta lähtien Vai on perheineen asunut Encinossa, Los Angelesissa. Steve Vai on kasvissyöjä sekä mehiläishoitaja; hän hoitaa säännöllisesti Encinon kiinteistönsä mehiläispesiä.


Myöhemmin Steve Vai on tallentanut musiikkia useiden rock-tähtien kanssa kuten mm. Ozzy Osbournen, David Lee Rothin ja Whitesnaken kanssa. Yli kolme vuosikymmentä, yli 15 miljoonaa myytyä musiikkialbumia ja kolme Grammy-palkintoa myöhemmin Steve Vai on osoittanut olevansa yksi musiikkimaailman loistavista ilmiöistä. Steve Vain täydellinen diskografia kattaa yli 60 albumia ja sen lisäksi live-julkaisuja, yhteistyölevyjä, kokoelmia sekä orkesteriteoksia. Vuonna 1990 hän teki läpimurtonsa sooloartistina albumilla ”Passion and Warfare”. Tätä levyä on pidetty yhtenä kaikkien aikojen parhaimmista instrumentaalirock-kitaralevyistä.

Alttoviulisti Taavi Nachtigall.

Steve Vai on säveltäjä, tuottaja ja kirjailija. Oman levymerkkinsä kautta Vai julkaisee paitsi omaa musiikkiaan, niin hän on tuottanut myös yli 70 albumia tunnetuille artisteille, joiden joukossa on mm. Steve Lukather, Tommy Emmanuel, Eric Johnson, Billy Sheehan ja Larry Carlton. Tämän lisäksi Steve Vain on säveltänyt musiikkia elokuviin, videopeleihin, urheilulähetyksiin sekä yrityksille. Vai on esiintynyt musiikkikohtauksissa valkokankaalla sekä tuottanut elokuvia myös itse. Ensimmäisen kirjansa, Vaideology – Basic Music Theory for Guitar Players, Steve Vai julkaisi vuonna 2019.

Viulisti Istvan Szalay.
Viulisti Katri Nikkanen.

Steve Vain säveltäjäuran kohokohtiin kuuluvat sinfonisen orkesterimusiikin parissa ”Sound Theories Vol. 1 & 2” (2007), joka esitettiin hollantilaisen Metropole-orkesterin kanssa sekä orkesterisävellys ”The Middle of Everywhere”; sen kantaesitys oli vuonna 2011 Noord Nederlands Orkestin kanssa. Steve Vai on viime vuosina levyttänyt merkittävän kokoelman orkesterisävellyksiään Metropole-orkesterin sekä Tampere Filharmonian kanssa; työparina molempien orkestereiden kanssa on toiminut kapellimestari Jukka Iisakkila. Perjantain 15.9.2023 Tampere-talon konsertti suuressa salissa klo 19.00 Tampere Filharmonian kanssa on jatkoa yhteiselle levytysviikolle Tampereella elokuussa 2022. Viimeksi Steve Vai on konsertoinut Tampereella Tullikamarin Pakkahuoneella vuonna 2012. Lähiaikoina Steve Vai on tekemässä myös big band-albumia.

Viulisti Kristine Lilientale-Birzniece.
Basisti Antti Laulaja.

Vuonna 2012 Steve Vai palkittiin TEC (Technical Excellence & Creativity) Awards-gaalassa arvostetulla Les Paul-palkinnolla, jonka aikaisemmin ovat voittaneet mm. Paul McCatrney, Neil Young, Herbie Hancock, Steely Dan ja Bob Clearmountain. Musiikillista osaamistaan Steve Vai jakaa eteenpäin useilla tavoilla, esimerkiksi vuosittainen VaiAcademy-leiri kokoaan musiikkialan ammattilaiset yhteen ajankohtaisten teemojen äärelle. Make a Noise-säätiön kautta Steve Vai on tarjonnut soittimia ja musiikkikoulutusta varattomille nuorille muusikoille. ”Musiikki kasvattaa ihmistä kokonaisvaltaisesti yksilönä. Se kasvattaa mieltä, aisteja ja tunteita”, Vai kertoo. ”Musiikista kiinnostuneiden ei pitäisi joutua uhraamaan mahdollisuuksiaan kehittää tärkeitä taitoja ja ilmaista tunteita rajallisten taloudellisten resurssien takia”.

Jaan Wessman soitti bassoa Vain bändissä.

Tampere Filharmonian historia käynnistyi vuodesta 1930, jolloin orkesteri aloitti konserttitoimintansa Tampereen Raatihuoneella. Vuonna 1947 orkesterin nimeksi vakiintui Tampereen kaupunginorkesteri ja vuonna 2002 orkesterin nimeksi vaihtui Tampere Filharmonia. Orkesteria ovat vuosien saatossa johtaneet kapellimestareina Eero Kosonen, Juhani Raiskinen, Paavo Rautio, Atso Almila, Ari Rasilainen, Leonid Grin, Tuomas Hannikainen, Eri Klas, John Storgårds, Hannu Lintu, Santtu-Matias Rouvali ja Matthew Halls. Santtu-Matias Rouvali nimitettiin Tampere Filharmonian kunniakapellimestariksi kymmenvuotiskautensa päätteeksi keväällä 2023.

Steve Vai 14.9.2023 Hotelli Marriott, Tampere.

Perjantain 15.9.2023 klo 19.00 Steve Vain ja Tampere Filharmonian yhteiskonsertin ohjelma oli seuraava: Helios and Vesta, Turgescent, Racing the World, Lotus Feet, Velorum, Salamanders in the Sun ja Taurus Bulba. Reilun väliajan jälkeen olivat vuorossa There’s Something Dead in Here, Kill the Guy with the Ball, Whispering A Prayer, The Crying Machine ja The Still Small Voice. Steve Vain bändissä Tampere-talon konsertissa perjantaina soittivat Marzi Nyman (kitara), Aki Lääkkälä (kosketinsoittimet), Jaan Wessman (basso) ja Toni Paananen (rummut).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti