torstai 28. syyskuuta 2023

 Valtteri Laurell Nonet Tampereella 28.9.2023

Valtteri Laurell Nonet vieraili Tampereen G LiveLabissa torstaina 28.9.2023 klo 19 soittamassa jazzkitaristi, säveltäjä, sovittaja, tuottaja ja yhtyeenjohtaja Valtteri Laurell Pöyhösen (s. 23.9.1978 Helsinki) säveltämää musiikkia tasokkaalla kokoonpanolla. Yhtyeessä soittivat Valtteri Laurell Pöyhösen (kitara) lisäksi Jaska Lukkarinen (rummut), Ville Rauhala (basso), Ville Vanninen (bassoklarinetti ja baritonisaksofoni), Antti Rissanen (pasuuna), Jukka Eskola (trumpetti ja flyygelitorvi), Petri ”Pope” Puolitaival (alttosaksofoni ja huilu) ja Jussi Kannaste (tenorisaksofoni). Torstain konsertissa Valtteri Laurell Päyhönen omisti perjantaina 22.9.2023 kuolleelle tamperelaiselle musiikkitoimittaja, kriitikko ja kääntäjä Juhani ”Jussi” Niemen muistolle kappaleen, Elegia vapaalle hengelle.

Valtteri Laurell Pöyhönen.

Valtteri Laurell Pöyhönen valmistui Sibelius-Akatemian jazzosastolta Helsingissä jazzsävellyksen maisteriksi vuonna 2010. Pöyhönen on tämän lisäksi opiskellut musiikkia lisää myös Conservatoire de Parisissa, Hollannin Rotterdamissa Codarts University for the Artsissa sekä Helsingin pop- ja jazzkonservatoriossa. Valtteri Laurell Pöyhönen on jakanut omaa aikaansa Berliinin ja Helsingin välillä vuodesta 2009 lähtien.

Antti Sarpila (klarinetti) ja Antti Rissanen (pasuuna).

Valtteri Laurell Pöyhönen perusti vuonna 2003 Jazz-sekstetin, Dalindéon. Dalindéon kokoonpanossa soittivat Valtteri Laurell Pöyhösen (kitara, yhtyeenjohtaja) lisäksi Jose Mäenpää (trumpetti), Petri ”Pope” Puolitaival (saksofoni ja huilu), Rasmus Pailos (lyömäsoittimet), Pekka Lehto (kontrabasso, kesästä 2004 alkaen) ja Jaska Lukkarinen (rummut). Dalindéon vanha musiikki oli fuusio brasilialaisen jazzin, hard bopin ja eksoottisen musiikin välillä. Raskaat surffikitarat ja rockabilly-soundit ovat olleet vahvasti esillä yhtyeen soundissa vuodesta 2013 lähtien. Yhtyeen neljäs studioalbumi, Kallio, saavutti suurta suosiota ja albumi sai arvostetun Emma-palkinnon ”Vuoden jazzalbumina” vuonna 2013.

Jukka Eskola (trumpetti) ja Pertti Puolitaival (alttosaksofoni).

Opiskeltuaan sävellystä vuoden verran Pariisissa Valtteri Laurell Pöyhönen perusti vuonna 2009 Ricky-Tick Big Bandin. Tämä 16-henkinen Big Band sai nimensä helsinkiläisestä levy-yhtiöstä, Ricky-Tick Recordsista, ja alkuperäiseen kokoonpanoon kuului useita levy-yhtiön artisteja, mukaan lukien esimerkiksi saksofonisti Timo Lassy ja trumpetisti Jukka Eskola. Yhtye julkaisi debyyttialbuminsa Ricky-Tick Big Band vuonna 2010.


Vuonna 2012 Valtteri Laurell Pöyhönen kohtasi räppäri Palefacen ja alkoi Big Band jazzin ja rapin yhteistyön Palefacen eli Karri Pekka Matias Miettisen (s. 21.4.1978) kanssa. Tämän yhteistyön tuloksena syntyi 20-henkinen Ricky-Tick Big band & Julkinen Sana, jossa olivat mukana räppärit Paleface, Tommy Lindren ja Redrama eli Lasse Mellberg (s. 2.10.1977). Yhtyeen esikoisalbumi, Burnaa, julkaistiin vuonna 2013; albumi oli menestys, sillä se nousi Suomen kansallisen albumilistan sijalle neljä ja pysyi Top 10:ssä yhdentoista viikon ajan. Tämän albumin seurauksena kokoonpano kiersi ympäri Suomea jazz- ja rockfestivaaleilla. Kokoonpanon toinen albumi, Korottaa Panoksii, julkaistiin lokakuussa 2015. Jälleen tätäkin albumia seurasi laaja konserttikiertue ympäri Suomea.


UMO Jazz Orchestra tilasi Valtteri Laurell Pöyhöseltä musiikkia ja vuonna 2014 kantaesitettiin Valtteri Laurell Pöyhösen sarja, A Nocturnal Affair, Big Bandille ja tenorisaksofonille, jossa tenorisaksofonia soitti Timo Lassy. Valtteri Laurell Pöyhönen on myös kirjoittanut monia jousi- ja torvisovituksia rap-artisti palefacelle, mukaan lukien ”Palamaan” elokuvan soundtrackista Pahan Kukatille sekä kappaleet ”Snaijjaa” ja ”Vangin laulu”, myös musiikkia albumille Maan Tapa.


Valtteri Laurell Nonet-yhtye viihtyy erittäin hyvin modernin, intiimin jazzmusiikin maailmassa, joka ammentaa aineksia 1960-luvun alun cool jazz- ja third stream-konsepteista. Aivan jokainen tämän loistavan all-star kokoonpanon huippumuusikoista pääsee myös vuorollaan soittamaan solistisia osuuksia esityksen aikana, mutta tämän kokoonpanon valokeilassa on itseoikeutetusti klarinetisti Antti Sarpilan ajaton ja sielukas ilmaisu. Antti Sarpila tunnetaan hyvin etupäässä varsinkin perinteisistä swing-ajan musiikkia esittävistä kokoonpanoistaan ja paikallaolijoiden oli helppo todistaa kuinka Antti Sarpilan soundi kantoi ajattomasti jazztyylien halki.


Tampereen G Livelabissa kuullun konsertin sävellysten teemana oli etupäässä vähemmän tunnetun brittiläis-karibialaisen kirjailijattaren Jean Rhysin novellit ja hänen ainoa julkaistu romaaninsa ”Wide Sargasso Sea” (Siintää Sargassomeri). Kirjailijattaren kirjoitusten melankolinen ja elämänmakuinen tunnelma antoi Valtteri Laurell Pöyhöselle mainiota maaperää säveltää haikean tunnelmallista, mutta silti toisinaan valoisaa jazzmusiikkia. Helsinkiläinen We Jazz Records levy-yhtiö otti julkaistaakseen Valtteri Laurell Nonet-yhtyeen debyyttialbumin ”Tigers Are Better Looking” vuoden 2023 alussa. Tämä hieno albumi on saanut erittäin hyvän vastaanoton sekä Suomessa, että laajemminkin maailmalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti