keskiviikko 1. marraskuuta 2023

 Amon Leopold Göth

Sotarikollinen ja SS-upseeri Amon Leopold Göth (s. 11.12.1908 ja k. 13.9.1946) syntyi Wienissä hyvin varakkaaseen katoliseen perheeseen. Amon Göthin äiti oli Berta Schwendt Göth ja isä Amon Franz Göth, joka omisti kustantamon, Verlagsanstalt Amon Franz Göthin. Göthin kustantamo tuotti varsinkin uskonnollista kirjallisuutta, sotahistorian kirjoja sekä postikortteja. Vanhemmat eivät juuri ennättäneet pitää pojastaan huolta, sillä isä Amon Franz Göth matkusti paljon liikeasioiden vuoksi ja äiti Berta työskenteli ahkerasti perheen kustantamossa. Tästä syystä pojan kasvattajana toimi lähinnä täti.



Lapsena Amon Leopoldia kutsuttiin usein Mony-nimellä. Amon kävi Wienissä julkista koulua sekä opiskeli myöhemmin vielä maataloutta muutaman kuukauden Waidhofen an der Thayassa. Amon päätti koulunkäyntinsä 17-vuotiaana, koska oli hyvin kiinnostunut radikaaleista oikeistolaisista aatoksista. Vuonna 1925 Amon Göth liittyi 15.11.1903 perustettuun Itävallan natsipuolueen paikalliseen nuoriso-osastoon. Hän oli vuosina 1927-1930 Steirischer Heimatschutzverband Wienin jäsen; järjestö oli antisemitistinen ja nationalistinen puolisotilaallinen kotivartioston radikaali ja väkivaltainen ryhmittymä. Syyskuussa 1930 Amon Göth jätti jäsenyyden kotivartiostossa ja liittyi välittömästi natsipuolueen – Saksan kansallissosialistinen työväenpuolue, NSDAP - Itävallan sivuhaaraan; hänen jäsennumeronsa puolueessa oli 510 764.

Amon Göth sai natsipuolueen täysjäsenyyden 31.5.1931. Amon Göthiä pidettiin varhaisen natsipuolueeseen liittymisensä vuoksi Alter Kämpferinä (vanhana taistelijana), sillä hän ennätti liittyä natsipuolueeseen ennen diktaattori Adolf Hitlerin (s. 20.4.1889 ja k. 30.4.1945) nousua Saksan liittokansleriksi. Amon Göth aloitti heti työskentelyn natsipuolueen Ortsgruppessa (paikallinen ryhmä) Wienin Margaretenin piirikunnassa. Pian hän muutti Mariahilf Ortsgruppeen, jossa hän toimi poliittisena johtajana Stumabteilungissa (SA) eli natsipuolueen puolisotilaallisessa siivessä. Amon Göth liittyi vielä vuonna 1930 Itävallan SS:ään (Schutzstaffel), mutta täysjäsenyyden hän sai vasta vuonna 1932 kaksivuotisen koeajan jälkeen. Jäsennumerolla 43 673 Amos Göth nimitettiin SS-Manniksi.



Amon Göth palveli SS Truppe Deimelin ja Sturm Libardin riveissä Wienissä tammikuuhun 1933 saakka; tuolloin Göth ylennettiin adjutantiksi ja Zugführeriksi eli joukkueenjohtajaksi 52. SS-Standartessa, rykmentin kokoisessa yksikössä. Amon Göth etsintäkuulutettiin laittomuuksista – mm. räjähteiden hankkimisesta natsipuolueelle – ja tämän vuoksi Amon Göth joutui pakenemaan Saksaan. 19.6.1933 Itävallan natsipuolue julistettiin Itävallassa laittomaksi, joten sen toiminta siirtyi Müncheniin maanpakoon. Münchenin tukikohdasta Amon Göth salakuljetti radioita ja aseita Itävaltaan sekä toimi SS:n kuriirina.



Lokakuussa 1933 Itävallan viranomaiset pidättivät Amon Göthen, mutta lopulta hänet vapautettiin joulukuussa 1933 todisteiden puutteen takia. Uudestaan Amon Göth pidätettiin heinäkuussa 1934, kun epäonnistuneen natsien vallankaappausyrityksen jälkimainingeissa Itävallan liittokansleri Engelbert Dollfuß (s. 4.10.1892 ja k. 25.7.1934) murhattiin. Amon Göth onnistui pakenemaan pidätyksestä ja hankkiutui SS-koulutuskeskukseen Dachaussa, joka oli aivan Dachaun keskitysleirin naapurissa. Tilapäisesti Amon Göth heitti SS- ja natsipuolueen toiminnan vuoteen 1937 saakka; tauko johtui erimielisyydestä, joka hänellä oli Oberführer eli komentaja Alfred Biglerin kanssa. Amon Göth asui tuolloin Münchenissä ja auttoi omia vanhempiaan kustannustoiminnan kehittämisessä. Hänen vanhempansa suosittelivat hänelle avioliittoa, jonka hän sitten solmikin, mutta vain muutaman kuukauden kuluttua Amon Göth kuitenkin erosi puolisostaan.

Vuonna 1938 Amon Göth palasi Wieniin hyvin pian Anschlussin jälkeen. Wienissä hän jatkoi myös toimimista natsipuolueessa. Göth meni naimisiin Anna Geigerin kanssa, jonka hän oli tavannut moottoripyöräkilpailussa. Heidät vihittiin SS:n siviiliseremoniassa 23.10.1938. Naimisiin päästäkseen heidän tuli läpäistä SS:n tekemät hyvin tiukat fyysiset testit avioliiton sopivuuden määrittämiseksi. Pariskunnalle syntyi kolme lasta: Peter (1939, kuoli kurkkumätään seitsemän kuukauden ikäisenä), Werner (1940) ja tytär Ingeborg (1941). Perheen koti säilyi pysyvästi Wienissä koko toisen maailmansodan ajan.

Alkujaan 89. SS-Standarteen komennettu Amon Göth siirrettiin sodan alussa 1. SS-Standarten 11. SS-Sturmbanniin ja hänet ylennettiin SS-Oberscharführeriksi eli esikuntakersantiksi vuoden 1941 alussa. Amon Göth kutsuttiin 5.3.1940 Wehrmachtiin Unterfeldwebelin arvolla. Hänen jatkuva SS-palveluksensa osoittaa, että hän ei kuitenkaan toiminut siellä aktiivisesti. Vuoden 1941 puolivälistä aina toukokuun loppuun 1942 Amon Göth toimi Einsatzführerinä eli toiminnanjohtajana ja talousvirkailijana Itä-Ylä-Sleesiassa Reichskommissariat für die Festigunng deutschen Volkstums, RKFDV:n Kattowitzin toimistossa. Häntä arvostettiin kokeneena hallintovirkamiehenä natsien pyrkimyksissä eristää, siirtää ja tappaa Euroopan juutalaisväestö. Amon Göth määrättiin SS-Untersturmführeriksi (luutnantiksi) 14.7.1941. Göth sai samoin komentajaltaan Dienstleistungszeugnis eli palvelutodistuksen, jossa ylistettiin varsinkin hänen palelustaan sekä fyysisiä ja ideologisia piirteitään.



Amon Göth siirrettiin Puolan Lubliniin kesällä 1942. Puolassa hän liittyi Krakovan alueen SS-Brigadeführer Odilo Globočnikin esikuntaan osana operaatio Reinhardia (koodinimi), joka annettiin kolme tuhoamisleirin perustamiselle Bełzeciin, Sobibóriin ja Treblinkaan. Seuraavan kuuden kuukauden ajalta Göthen toiminnasta – jolloin hän työskenteli operaatio Reinhardin parissa – ei tiedetä mitään, sillä operaatioon osallistujat joutuivat vannomaan salassapitoa. Mutta myöhemmän oikeudenkäynnin transkriptioiden mukaan Amon Göth oli vastuussa uhrien kokoamisesta ja kuljettamisesta em. kuolemanleireille murhattaviksi.



Amon Göth määrättiin SS-Totenkopfverbändeen. Hänen keskitysleiripalveluksensa alkoi 11.2.1943 ja ensimmäinen tehtävä oli valvoa 200 hehtaarin Krakova-Płaszówin keskitysleirin rakentamista; hänet määrättiin myös tämän leirin johtajaksi. Todennäköisesti Heinrich Himmler henkilökohtaisesti haastatteli Amon Göthin ennen nimittämistä keskitysleirin johtajan virkaan; tämä oli yleensä vakiomenettely SS-leirin komentajia määrättäessä. Keskitysleiri rakennettiin kahden vanhan juutalaisen hautausmaan alueelle täysin orjatyövoiman avulla vain kuukauden aikana. Krakovan juutalainen ghetto likvidoitiin maaliskuussa 1943 ja vielä työkykyiset juutalaiset lähetettiin uuteen leiriin Płaszówissa. Monia tuhansia työkyvyttömäksi todettuja juutalaisia lähetettiin tuhoamisleirille ja murhattiin siellä. Natsisotilaat murhasivat joukoittain muita juutalaisia kaduilla tyhjentäessään Krakovan gettoa. Tuhoamisleirin avajaispuheessaan uuden leirin komendanttina Amon Göth puhui uusille vangeilleen mm. näin: ”Minä olen sinun jumalasi.” Amon Göth hallitsi tuhoamisleiriään täysin mielivaltaisesti.

Upseeri Amon Göth vastasi Płaszówin tuhoamisleirin tehtäviensä lisäksi myös Tarnówin gheton purkamisesta; ghetossa oli asunut noin 25 000 juutalaista eli noin 45 prosenttia koko kaupungin asukkaista toisen maailmansodan alkaessa. Näistä noin 10 000 juutalaista lähetettiin Płaszówiin orjatyöntekijäksi. Kun ghetto lakkautettiin, vain 8 000 juutalaista oli enää jäljellä. Lopullinen kerääminen alkoi 1.9.1943, kun jäljellä olevat gheton juutalaiset koottiin Magdeburgin aukiolle, jota raskaasti aseistautuneet natsivartijat ympäröivät. Junat lastattiin juutalaisilla ja ne lähtivät seuraavana päivänä puoleenpäivään mennessä matkaan. Suurin osa juutalaisista lähetettiin Auschwitzin tuhoamisleirille, Krakovan lähelle. Alle puolet juutalaisista selvisi matkasta. Suurin osa eloonjääneistä juutalaisista todettiin sopimattomiksi orjatyöhön ja murhattiin heti heidän saapuessaan Auschwitzin tuhoamisleirille. Useiden todistajalausuntojen mukaan – kirjaukset löytyvät vuoden 1946 sotarikossyytteestä – Amon Göth ampui henkilökohtaisesti useita kymmeniä naista ja lasta geton purkamisen aikana.

Syntymäpäivänään 11.12.1943 komendantti Amon Göth määräsi juuri Płaszówiin tuodun pianotaiteilija Natalia Karpin (o.s. Weissman, s. 27.2.1911 ja k. 9.7.2007) soittamaan pianoa. Karpin oli aloittanut pianonsoiton opiskelun jo neljävuotiaana. Kolmetoistavuotiaana Karp muutti Berliiniin ja kahdeksantoistavuotiaana hän debytoi Berliinin filharmonikkojen kanssa. Natalia palasi kuitenkin Puolaan melkein välittömästi äitinsä kuoleman vuoksi ja meni naimisiin asianajaja Julius Hublerin kanssa, joka ei hyväksynyt hänen esiintymisiään. Natalia Karp soitti tuhoamisleirillä Frédéric Chopinin Nocturnen c-molli niin loistavasti, että leirin komendantti Amon Göth antoi Natalia Karpin ja hänen sisarensa elää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti