tiistai 27. helmikuuta 2024

 Maarit Hurmerinta (o.s. Äijö)

Maarit Tampereen Viikinsaaressa.

Maarit Äijö hakeutui kotikulmillaan muusikkokavereiden seuraan bändiharjoituksiin mukaan aluksi kuuntelemaan ja sitten myös laulamaan. Harakiri-bändi treenasi tikkurilaisessa autotallissa; eräänä kauniina kesäsunnuntaina harjoituksiin löysi tiensä pianisti Curre Boucht, joka ihastui Maaritin laulusta niin paljon, että liittyi bändiin soittamaan. Curre oli vakuuttunut Maaritin laulusta, että halusi tehdä siitä demonauhoituksen, jonka hän sittemmin toimitti levy-yhtiöön Atte Blomille perjantaina kuunneltavaksi. Atte Blom kuunteli demonauhan ja vaikuttui heti Maaritin suorituksesta; hän pyysi heti maanantaina Currea tuomaan Maaritin levy-yhtiö Lova Recordsiin Pitäjänmäelle. Yhtiön kuuluisan logon suunnitteli vuonna 1970 graafikko-kirjailija Harri Manner.

Atte Blom.

Levy-yhtiö Love Records Oy:n perustivat vuoden 1966 lokakuussa toimittaja Artto Anders ”Atte” Blom (s. 12.6.1943 Helsinki), säveltäjä, sovittaja ja tuottaja Henrik Otto Donner (s. 16.11.1939 Tampere ja k. 26.6.2013 Pietarsaari) ja rumpali Kurt Christian ”Chrisse” Schwindt (s. 14.3.1940 Helsinki ja k. 12.10.1992 Helsinki). Perustajat kokoontuivat tuolloin Kivelän sairaalan tupakkahuoneena toimineessa wc:ssä, koska Atte Blom oli tuolloin sairaalassa hoidettavana. Love Records oli Suomen tärkein vaihtoehtoisen ja kaupallisesti marginaalisen musiikin tarjoaja 1970-luvulla. Levy-yhtiö teki konkurssin vuonna 1979. Levy-yhtiön ensimmäinen julkaisu oli säveltäjä Kaj Oskar Chydeniuksen (s. 16.10.1939 Kuusankoski) albumi, Lauluja, vuonna 1966. Love Records ennätti julkaista 384 LP-levyä musiikkia. Sen tunnetuimpia levyttäviä artisteja olivat mm. Juice Leskinen, Hurriganes, Kaseva, Hector, Dave Lindholm, Pelle Miljoona, Pekka Pohjola, Royals, Leevi and the Leavings, Pekka Streng, Tasavallan Presidentti, Wigwam, Maarit Hurmerinta, Mikko Alatalo, Pepe & Paradise, M. A. Numminen, Pihasoittajat, Kari Peitsamo, Rauli ”Badding” Somerjoki, Agit Prop, KOM-teatteri, Kristiina Halkola, Kaisa Korhonen, Aulikki Oksanen ja Arja Saijonmaa.

Kurt Christian ”Chrisse” Schwindt.

Samassa osoitteessa, Arinatie 8:ssa Pitäjänmäellä, missä levy-yhtiö Love Records Oy toimi oli myös legendaariset Finnvoxin studiot; näissä studioissa on tehty vuosien saatossa paljon tunnettua musiikkia Suomessa. Maaritin ensikäynnin aikana Finnvoxin isossa B-studiossa äänitti Wigwam levyään ja Maarit sai seurata idoleittensa työskentelyä samalla kertaa. Käynnin aikana Atte Blom teki Maaritille selväksi, että Love Records Oy haluaa tehdä Maaritille pikäsoittolevyn, jonka Atte Blom ja Otto Donner tuottaisivat.

Henrik Otto Donner.

Levy-yhtiö ei ole mikään sukkatehdas. Lopputulos ei ole se levy tai kasetti, vaan se henkinen omaisuus, mikä siellä urissa on.” Näin lausui muinoin Henrik Otto Donner, suomalainen muusikko, musiikkivaikuttaja, säveltäjä, sovittaja ja Teoston pitkäaikainen puheenjohtaja (1994-2006). Hän yhdisti musiikkiprojekteissaan pop- ja rock-musiikkia, jazzia, uutta taidemusiikkia, elektronista musiikkia sekä iskelmää. Donner aloitti uransa vuonna 1958 Ossi Aallon orkesterin jazztrumpetististina Tampereella. Samanaikaisesti hän aloitti sävellysopinnot Sibelius-Akatemiassa Joonas Kokkosen (s. 13.11.1921 Iisalmi ja k. 2.10.1996 Järvenpää) ja Nils-Erik Fougstedtin (s. 24.5.1910 Raisio ja k. 12.4.1961 Helsinki) ohjauksessa. Donner jatkoi tämän jälkeen opintojaan säveltäjä György Ligetin opissa Wienissä ja Siemensin elektronisen musiikin studiossa Münchenissä. Donner toimi Love Records Oy:n toimitusjohtajana vuosina 1966-1969.

Ossi Aallon sekstetti.

Henrik Otto Donner oli kaksi kertaa naimisissa. Ensimmäinen aviopuoliso oli vuosina 1962-1975 kuvanveistäjä Christina Margaretha Schulman ja toinen puoliso oli vuodesta 1975 lähtien Irina Martina (o.s. Lillas ent. Winquist). Henrik Otto Donnerilla on kaikkiaan viisi lasta. Donnerin oli tarkoitus aloittaa purjehduskausi Alholman satamasta, Pietarsaaresta ja purjehtia Hankoon. Hänet löydettiin kuolleena oman veneensä vierestä Pietarsaaresta kesäkuussa 2013. Henrik Otto Donnerin sävellystuotanto on laaja; siihen sisältyy mm. toistatuhatta laulua sekä jazz-sävellyksiä, kuorokappaleita, elokuvamusiikkia ja näyttämömusiikkia.


Maarit otti pianotunteja venäläiseltä neiti-ihmiseltä. Opettajalla oli pitkä ja paksu lyijykynä, jolla hän napautti soittajan sormia, jos asiat eivät soitossa menneet hyvin. Maarit kuitenkin pärjäsi opettajansa kanssa soittotunneilla, mutta kylällä oli useita muita lapsia, jotka jättivät ankaran ja vaativan opettajan vuoksi soittotunnit tai vaihtoivat toiseen instrumenttiin. Maaritin soittotunnit loppuivat lähinnä perheen sisäisten katastrofien vuoksi.


Ilkka Johannes Lipsasen (Danny, s. 24.9.1942 Pori) D-Tuotanto oli myös hyvin kiinnostunut Maaritista artistina, mutta Maarit kieltäytyi yhteistyöstä, sillä hän halusi tehdä vain omaehtoista musiikkia. Danny ei tästä tietysti pitänyt vaan suutahti asian vuoksi. Tapaamisessa D-Tuotannossa Maarit hoiti asian siten, että hän pyysi niin kovan palkkion, että sitä pidettiin pöyristyttävänä. Maarit ei hetkeäkään halunnut mennä D-Tuotantoon mukaan, koska hän halusi vaikuttaa omaan uraansa ja musiikkiinsa musiikkiurallaan. Maaritin ensimmäinen single tuli ulos heinä-elokuussa 1972; levyn A-puolella oli Maaritin oma sanoitus, Aamun tulo, jonka sävellyksen oli tehnyt James Francis ”Jim” Pembroke (s. 27.1.1946 Lontoo ja k. 8.10.2021 Kansas City, Missouri, Yhdysvallat). Singlen B-puolella oli laulu Nyt olen tullut maailmaan, joka on käännösversio Carole Kingin (s. 9.2.1942) Home again-kappaleesta. Mainos-TV markkinoin 30.12.1972 näyttävästi Maaritin ensilevyä Vuoden 1972 parhaat äänilevyt-ohjelmassa.

Simo Salminen.
Urpo "Upi" Sorvali.

Maarit lopetti samana syksynä päivätyönsä Tampereen Jalkineessa ja Atte Blom otti Maaritin toimistotöihin Love Recordsiin. Tätä toimistotyötä Maarit teki vuoden ajan levy-yhtiössä. Muusikkoystäviensä kanssa Maarit kasasi yhdessä bändin, jonka nimeksi tuli Afrikan Tähti. Bändissä soittivat Urpo ”Upi” Sorvali rumpuja, Simo Salminen trumpettia, Pekka Pöyry saksofoneja, Pelle Näätänen saksofoneja, Erkki Pekkilä kitaraa ja Ilkka Hanski bassoa. Bändi treenasi hienon ohjelmiston, joka koostui etupäässä soulmusiikista. Upi Sorvalikin kirjoitti bändille paljon kappaleita. Keikkapaikoilla palaute oli alkuun paljon sellaista, että bändille sanottiin: ”Soittakaa oikein kunnon musiikkia!” ja ”Tuollaista musiikkia ei voi kukaan kuunnella, eikä kukaan voi sitä tanssia!”


Helmikuussa 1973 Maarit osallistui Suomen Euroviisukarsintoihin esittämällä kaksi kappaletta, Ampukaa pianisti ja Life Is a Jigsaw Finlandia-talossa. Jälkimmäisen kappaleen säveltäjä oli Seppo Toivo Juhani ”Paroni” Paakkunainen (s. 24.10.1943 Tuusula) ja sanoituksen teki Jim Pembroke. Jazzmuusikko ja säveltäjä Eero Uolevi Koivistoinen (s. 13.1.1946 Helsinki) taas sävelsi kappaleen Ampukaa pianisti ja sen sanoituksesta vastasi kirjailija, runoilija ja kääntäjä Jarkko Aarre Juhani Laine (s. 17.3.1947 Turku ja k. 19.8.2006 Turku). Tämä tilaisuus haluttiin hyödyntää myös levy-yhtiössä; Love Records Oy julkaisi Maaritin laulamista molemmista kappaleista singlet. Ensimmäisellä singlellä A-puolella oli Life Is a Jigsaw ja B-puolella Irina Milanin laulama Song For a Dove. Toisella singlellä A-puolella oli kappale Niin se käy ja B-puolella Ampukaa pianisti.


Syksyllä 1973 Atte Blom ja Henrik Otto Donner alkoivat tehdä Maaritille ensimmäistä albumia yhdessä Maaritin kanssa. Donnerin mukaan meillä oli Suomessa kokonainen kaarti nuoria, aspiroivia rock- ja popmuusikkoja, joista osa sai nimeä hieman myöhemmin. 1960-luvun keskivaiheilta asti elettiin listailmapiirissä. Noin 30 muusikkoa koko Suomessa tekivät kaikki levyjen studiosoitot. Love Recordsin ajatus poikkesi tästä; Donnerin käsityksen mukaan Suomessa oli niin paljon nuoria hyviä muusikoita, että näitä käyttämällä levytyksissä haluttiin murtaa vanhojen soittajien rinki studiomuusikkoina. Näin myös ajan mittaa kävikin.



1960-luvulla ja varsinkin 1970-luvulla tehtiin Suomessa valtavasti käännöskappaleita artisteille. Maaritin ensimmäisen albumin materiaalista oli 50 prosenttia kuitenkin kotimaisten tekijöiden tekemiä kappaleita. Ensimmäiselle albumilleen Maarit valitsi Atte Blomin ja Henrik Otto Donnerin kanssa mm. kappaleet suosikkilaulajiensa ohjelmistosta; Carole Kingiltä ja Stevie Wonderilta. Kingin ohjelmistosta kappaleen Child of Mine ja Wonderin kappaleen You Are the Sunshine of My Life. Suomenkieliset sanat näihin kappaleisiin teki Heikki Veikko ”Hector” Harma (s. 20.4.1947 Helsinki) ja lauluista tuli: Lainaa vain ja Sua ehkä liikaa pomputin. Kappaleet ovat yhä edelleen Maaritin keikkaohjelmistossa.


Henrik Otto Donnerin rooli Maaritin levytyksissä oli lähinnä laulattaminen. Uusilla laulajilla usein esiintyy ilmiötä, että he eivät aina ymmärrä laulun sanoja. Samana päivänä, kun kappaleen Lainaa vain lauluosuutta tehtiin oli Maaritille syntynyt juuri pikkusisko. Donner piti Maaritin tulkintaa Lainaa vain kappaleessa yhtenä Maaritin uran huippukohdista. Heikki Harma teki Maaritin ensimmäiselle albumille muitakin sanoituksia, kuten Kingin kappaleeseen Going Back (Ei eiliseen) sekä Jim Pembroken sävellyksiin Suonsilmä (Sweet Maria) ja Uutisten jälkeen (Resigned to Surrender).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti