perjantai 1. maaliskuuta 2024

 Verdin La Traviata Tampereen Oopperassa maaliskuussa 2024

Libretisti Arrigo Boito ja Giuseppe Verdi.


Tampereen Ooppera esittää maaliskuussa 2024 Tampere-talon suuressa salissa italialaisen säveltäjä Giuseppe Verdin La Traviata oopperaa. Tässä lyhyt esittely Tampereen Oopperan La Traviata-esityksen kapellimestarista, Giancarlo Andrettasta ja Alfredo osaa esittävästä tenorista, Paolo Fanalesta.

Kapellimestari Giancarlo Andretta.

Italialainen kapellimestari ja säveltäjä Giancarlo Andretta (s. 1962 Bassano del Grappa) opiskeli musiikin saloja Venetsiassa, Castelfranco Venetossa ja Wienin musiikkiyliopistossa, josta hän valmistui erinomaisin arvosanoin O. Suitnerin johdolla. Wienistä hän valmistui myös korrepetiittoriksi H. Goertzin johdolla. Italiassa Andretta opiskeli ja valmistui vielä pianon- ja urkujensoittoa ja sävellystä B. Pasutin ohjauksessa. Vuonna 1989 hän voitti Itävallan yliopisto- ja tutkimusministeriön ”Wuerdigung Preis 1989” ja Richard Wagner-instituutin Beureuth-Wienin ”Richard Wagner Preis 1989”-palkinnon. Giancarlo Andretta aloitti musiikkiuransa korrepetiittorina Wienin oopperatalossa, jossa hän toimi vuosina 1988-1993. Samaan aikaan hän toimi Wienin filharmonikoissa cembalistina ja pianistina.


Hänen ensimmäinen työpaikkansa kapellimestarina löytyi Wiener Staatoperasta. Vuonna 1990 hän aloitti työskentelyn Wienin radion sinfoniaorkesterin (RSO) kapellimestari Pinchas Steinbergin (s. 13.12.1945 Palestiina) assistenttina. Samoihin aikoihin hän sai myös pianonsoiton professuurin Wienin musiikkiyliopistosta. Vuosina 1994-1997 Andretta oli Grazin oopperan intendentin konsulttu ja vieraileva kapellimestari. Vuosina 2000-2001 hän toimi Orchestra Filharmonia Venetan ja Orchestra del Teatro Olimpico di Vicenzan ylikapellimestarina ja taiteellisena johtajana. Giancarlo Andretta oli myös Århusin sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Tanskassa vuosina 2003-2008.


Tanskan kuninkaallisen oopperatalon kapellimestarina hän toimi Kööpenhaminassa vuosina 2001-2010. Sen jälkeen Giancarlo Andretta oli ylikapellimestarina sekä konsulttina Göteborgin oopperatalossa vuosina 2010-2013. Vuodesta 2015 vuoteen 2020 hän johti Granadan sinfoniaorkesteria päävierailijakapellimestarina. Giancarlo Andretta nimitettiin 8.6.2021 Tukholman kuninkaallisen musiikkiakatemian jäseneksi. Vuosina 2005-2010 Andretta oli Tanskan kuninkaallisen musiikkiakatemian orkesterinjohdon professori Kööpenhaminassa. Tämän lisäksi Giancarlo Andretta pitänyt mestarikursseja Wienin musiikkiyliopistolla, Zürichin yliopistolla, Göteborgin musiikkiyliopistolla, Antwerpenin musiikkiyliopistolla, Wiener Staatoperin oopperastudiolla, Kööpenhaminan oopperastudiolla, Oslon ooppera-akatemiassa sekä Milanon, Bolognan ja Padovan konservatorioissa.


Giancarlo Andretta on kutsuttu moniin oopperataloihin Euroopassa sekä useisiin arvostettuihin konserttisaleihin, festivaaleille ja sinfoniaorkestereiden kiertueille johtamaan, kuten esimerkiksi: Musikverein ja Konzerthaus Wienissä, Concertgebouw Amsterdamissa, Berliinin, Zürichin, Kööpenhaminan, Tukholman oopperatalot, Wienin, Münchenin, Amsterdamin, Oslon radion sinfoniaorkestereiden sekä filharmonisten orkestereiden, kuten Antwerpen, Helsinki, Tampere, Dublin, Ateena, Budabest, Praha, Lissabon, Bilbao, Rooma, Venetsia, Napoli, Ravenna ja Parma.

Tenori Paolo Fanale.

Tenorilaulaja Paolo Fanale syntyi Palermossa ja debytoi Padovassa laulaen Don Ottavion roolin oopperassa Don Giovanni. Varsin nopeasti hänet kutsuttiin esiintymään monille suurille kansainvälisille oopperataloille, kuten Milanon La Scala, New Yorkin Metropolitan Ooppera, Théâtre du Châtelet ja Théâtre des Champs-Élysées Pariisissa, Baierin valtionooppera Münchenissä, Salzburgin festivaali, Hollannin kansallisooppera Amsterdamissa, Berliinin valtionooppera ja Deutsche Oper, Barcelonan Grand Teatre del Liceu ja Theatre an der Wien.

Giancarlo Andretta ja Paolo Fanale Tampere-talo Duettossa.

Pariisissa hän teki debyyttinsä Pariisin oopperassa vuonna 2013 Falstaffissa (Fenton). Viime aikoina hän debytoinut myös Lontoon kuninkaallisessa oopperatalossa (Rinuccio Gianni Schicchissä), Wienin valtionoopperassa (Fenton) ja Rooman oopperassa (Leicester Maria Stuardassa). Paolo Fanale lauloi samoin Die Zauberflötessä Soirées Lyriques-festivaaleilla Sanxayssa. Hänen muita esityksiään ovat konserttiversio Lucia di Lammermoorista Théâtre des Champs-Élysées’ssä, Cosi fan tutte Baierin valtionoopperassa, La Favorite (konsertissa) Marseillen oopperassa, Don Giovanni Berliinin valtionooppperassa ja Rossinin Stabat Mater Accademia Nazionale di Santa Cecilia de Romessa. Vuonna 2015 hän lauloi Pelléasin Maggion Musicale Fiorentinossa.


Paolo Fanale on laulanut useiden kapellimestareiden johdolla, kuten esimerkiksi Claudio Abbado, Rafael Frühbeck de Burgos, Daniele Gatti, James Levine, Kurt Masur, Zubin Mehta, Daniel Oren, Antonio Pappano, Michele mariotti, Diego Fasolis ja Jordi Savall.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti