Kolesterolista ja ketogeenisesta ruokavaliosta (4. osa)
Sangen voimakkaat tunteet tulevat helposti pintaan rasvoista keskusteltaessa, sen me kaikki olemme kokeneet. Rasvan osuus ketogeenisessa ruokavaliossa on vähintään 65 prosenttia ravinnosta, mutta voi hyvin olla jopa 70-85 prosenttia ravinnosta. Rasvan laadulla on ketogeenisessa ruokavaliossa hämmästyttävän suuri merkitys; rasva tulisi ehdottomasti olla joko tyydyttynyttä tai kertatyydyttynyttä rasvaa. Maitotuotteista rasvaiset voi ja kerma kuuluvat ehdottomasti ketogeeniseen ruokavalioon. Mitkään tutkimustulokset maailmalta eivät puolla sitä, että tyydyttyneet rasvat aiheuttaisivat sydänvaivoja, pikemminkin päinvastoin. Monityydyttymättömiä rasvojakin tarvitaan, mutta nykyään niitä saadaan aivan liikaa, ja e härskiintyvät helposti, aiheuttavat matala-asteista tulehdusta ja soluihin päästessään hapettuvat herkästi aiheuttaen vapaiden radikaalien ketjureaktioita. Hyviä esimerkkejä näistä rasvoista, joita emme laisinkaan tarvitse, ovat kotimainen rypsiöljymme ja auringonkukkaöljy. Nämä öljyt eivät kestä kuumentamista, koska kuumennettaessa ne härskiintyvät ja muodostavat vaarallisia yhdisteitä, aldehydejä.
Historian hämärästä saakka tiede todistaa alunperin omega-3- ja omega-6-rasvahappojen suhteen olleen alkujaan 1:1, mutta tänään saamme – suhde Suomessa nykyään 1:16,7 ja Yhdysvalloissa vielä huonompi – aivan liikaa omega-6-rasvahappoja; tämä vääristymä aiheuttaa kehossamme jatkuvaa matala-asteista tulehdustilaa, joka saattaa puhjeta vakavana sairautena jatkuessaan. Maamme elintarviketeollisuus ylistää mm. rypsiöljyä sen sisältämän omega-3-rasvahappojen esiasteiden vuoksi. Kuitenkin tämä omega-3 on alfalinoleenihappoa, kasveissa esiintyvää omega-3:n esiastetta, jota ihminen ei valitettavasti voi hyödyntää mitenkään. Alfalinoleenihappo täytyisi muuttaa ihmiselle sopivaksi dokosaheksaeenihapoksi (DHA) sekä eikosapentaeenihapoksi (EPA). Ei pidä mennä syömään mitään kuumentamalla valmistettuja elintarviketeollisuuden rasvoja; kuumentaminen saa aikaan jopa myrkyllisiä transrasvoja, joita on löydetty ainakin amerikkalaisista soija- ja rypsiöljystä. Suomalainen rypsiöljyn valmistaja kehuu tuotteensa valmistettavan miedon lämmityksen avulla! On siis paljon luontevampaa ja turvallisempaa saada omega-3-rasvahapot eläinperäisestä ravinnosta, kuten esimerkiksi rasvaisista merikaloista kuten makrilli tai lohi. Kylmäpuristettu rypsiöljy ei ole niin vaarallista kuin kuumentamalla tuotettu rypsiöljy, mutta siitä saat myös helposti aivan liikaa omega-3-rasvahappoa. Eikä kylmäpuristettu rypsiöljy sovi myöskään kuumentamiseen.
Onneksi kuitenkin kotimaiselle rypsiöljylle löytyy terveellisempiäkin vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi kookos- ja oliiviöljy. Varsinkin kookosöljy sopii hyvin kuumentamiseen ja ruoanvalmistukseen. Kookosöljy siis sisältää tyydyttyneitä rasvahappoja – ne eivät siis voi muodostaa vapaita radikaaleja, jotka taas edesauttavat syöpien ja sydänsairauksien puhkeamista. Kookosöljy sisältää keskipitkiä rasvahappoja, joita elimistön on helppo käyttää hyväkseen energiana. Tällainen öljy on myös MCT-öljy, jonka käyttö viime vuosina on valtavasti lisääntynyt. Kookosöljyn eduksi on kerrottava vielä se, että se sisältää tyydyttynyttä rasvahappoa, lauriinihappoa, joka tunnetaan antimikrobisena aineena ja se nostaa hyvää HDL-kolesteroliarvoa veressä.
Ketogeenisen ruokavalion tulisi rakentua hyvien ja monipuolisten rasvojen varaan eli kertatyydyttymättömien ja tyydyttyneiden rasvojen puoleen kannattaa hakeutua ruokavaliota suunnitellessa. Hiilihydraatit siis aiheuttavat sydänsairauksia ja diabeteksen. Maailmalla tämä asia on tiedostettu jo hyvän aikaa sitten. Koskahan tämä tapahtuu Suomessa? Koska Suomen Sydänliitto ja Diabetesliitto lopettavat kiusaamasta ihmisiä kummallisilla suosituksillaan sekä hylkäävät lääketeollisuuden palvonnan? Koska ihmisen toiminnan ja järjenkäytön suhteen ei ole havaittu korrelaatiota, on odotettavissa vain hitaita muutoksia yleensä asian tilassa. Ihminen jää hämmennyksiin kuuntelemalla eri ”leirejä” ja heidän epistolaansa – ja mikä pahinta, hän jättää yleensä asiat ennalleen tekemättä korjauksia asian suhteen. Tämähän on juuri sitä, mitä disinformaatiolla tavoitellaankin. Nyt rasvaiseksi lopuksi toivotan kaikille hyvää ja mielekästä elämää terveellisen ja nautinnollisen ravinnon äärellä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti