keskiviikko 14. kesäkuuta 2023

 Jukka Iisakkila & Grand Flexible Band

Jukka Iisakkila Tampereella.

Suomalainen muusikko ja kapellimestari Jukka Iisakkila on syntynyt 6.7.1972 Valkeakoskella. Iisakkila on valmistunut Tukholman Kuninkaallisen Musiikkikorkeakoulun orkesterinjohdon diplomiluokalta opettajanaan kapellimestari, säveltäjä ja sovittaja Jorma Juhani Panula (s. 10.8.1930 Kauhajoki). Panulan kouluttamia muita kansainvälisiä kapellimestareita ovat mm. Esa-Pekka Salonen (s. 30.6.1958 Helsinki), Jukka-Pekka Saraste (s. 22.4.1956 Heinola), Osmo Antero Vänskä (s. 28.2.1953 Sääminki), Sakari Markus Oramo (s. 26.10.1965 Helsinki), Susanna Ulla Marjukka Mälkki (s. 13.3.1969 Helsinki) ja Mikko Ilmari Frank (s. 1.4.1979 Helsinki). Panulan lisäksi Jukka Iisakkilan tärkeimmät opettajat ovat olleet Esa-Pekka Salonen, Alan Gilbert sekä Martyn Brabbins.

Jaan Wessman.

Jukka Iisakkila on valmistunut lyömäsoittajaksi Tanskan kuninkaallisesta musiikkiakatemiasta ja filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta pääaineenaan musiikkitiede ja musiikkikasvatus. Hänen soitintutkintoihin kuuluvat samoin piano ja sähkökitara; myös kontrabassonsoittoa hän on opiskellut. Kitaraopinnot Jukka Iisakkila on suorittanut Oulunkylän pop-jazz konservatorioon, Jyväskylän yliopiston/konservatorion koulutusohjelmaan sekä Tukholman kuninkaalliseen musiikkiakatemian jazz-osastolle. Iisakkila on täydentänyt sävellys ja teorian opintojaan mm. György Kúrtagin ja Peter Eötvösin sävellyksen mestarikursseilla.

Viulisti Ville Ojanen.

Kapellimestari Jukka Iisakkila vierailee säännöllisesti Euroopan merkittävien uuden musiikin yhtyeiden ja sinfoniaorkestereiden edessä johtamassa. Iisakkila toimi vuoteen 2012 asti Pori Sinfoniettan kapellimestarina ja taiteellisena johtajana ja Sääksmäki Soi! Festivaalin johtajana vuodet 2004-2019. Kapellimestari Jukka Iisakkila tekee säännöllisesti yhteistyötä Suomessa Tapiola Sinfoniettan ja Tanskassa Tanskan Radion Sinfoniaorkesterin sekä Norjassa Stavangerin Sinfoniaorkesterin kanssa. Iisakkila on toiminut samoin Tanskan radion kamariorkesterin vakituisena kapellimestarina vuosina 2012-2014 sekä Japanissa Nagoya Philharmonic Orchestran vakituisena vierailijana.

Pirkka Isotalo bassossa.




Jukka Iisakkila toimii Hollannissa The Metropole Orchestran vierailijana, Stavangerin sinfoniaorkesterin vierailijana ja hän on opettanut orkesterinjohtoa Sibelius-Akatemiassa, Leuvenin musiikkikorkeakoulussa Belgiassa ja on toiminut Stavangerin yliopiston orkesterinjohdon apulaisprofessorina. Helsingin Lauttasaaressa asustava Jukka Iisakkila on työskennellyt monien koti- ja ulkomaisten artistien kanssa sekä instrumentalistina että säveltäen ja sovittaen populaarimusiikkia, viihdemusiikkia, klassista ja jazz-musiikkia. Hän on levyttänyt monille levymerkeille, kuten mm. ECM, Sony/Legacy Recordings, Dacapo, Favoured Nations, Century Media Records, Pilfink, Eclipse Music ja Apart Records. Kitaristina, pianistina ja lyömäsoittajana Iisakkila on toiminut mm. seuraavien muusikoiden/kokoonpanojen kanssa: Melody Gardot, Dave Richeso Ensemble, Lisa Nilsson, Sara Heraghi, The Breed plays Pekka Pohjola, Johann Zakrisson Group, Arttu Takalo, Marzi Nyman. Lyömäsoittajana Jukka Iisakkila on työskennellyt Kööpenhaminan Filharmonikoissa, Jyväskylä Sinfoniassa sekä Vaasan kaupunginorkesterissa.

Trumpetissa Tommi Kolunen.


Lyömäsoittaja Janne Tuomi.

Suomessa Jukka Iisakkila on johtanut mm. Tampere Filharmoniaa, Helsingin kaupunginorkesteria, Tapiola Sinfoniettaa, Avanti! Orkesteria, Oulun Sinfoniaa, Turun Filharmonista orkesteria sekä monia muita orkestereita. Jukka Iisakkila on johtanut monia skandinaavisia orkestereita: Ruotsissa mm. Ruotsin radion sinfoniaorkesteria sekä Göteborgin ja Malmön orkestereita; Tanskassa mm. Tanskan radion sinfoniaorkesteria, Kööpenhaminan filharmonikoita, Sjaellannin sinfoniaorkesteria, Arhusin ja Odensenin sinfoniaorkestereita sekä Danish Chamber Orchestraa. Iisakkila on johtanut tämän lisäksi Saksassa, Ranskassa, Puolassa, Hollannissa, Italiassa, Unkarissa, Kanadassa ja Englannissa mm. BBC:n Filharmonikoita.



Huomattavia monikulttuurisia tuotantoja Jukka Iisakkila on tehnyt mm. Iro Haarlan kanssa ECM-levymerkille yhdessä Norrlands Operan kanssa, Tanskan Radion orkesterin ja Kööpenhaminan Filharmonikkojen kanssa mm. elektroartisti Rumpistolin, Goldfrappin ja Indian’in kanssa sekä useasti Hollannin Metropole Orchestran kanssa. Hän tekee vakituista yhteistyötä säveltäjä-kitaristi Steve Vain kanssa. Jukka Iisakkila voitti ensimmäisen palkinnon Helsingborin kapellimestarikilpailussa vuonna 2002 ja kolmannen palkinnon Jorma Panulan kapellimestarikilpailussa vuonna 2004. Jukka Iisakkila palkittiin Ruotsin kuninkaallisen musiikkiakatemian kapellimestaripalkinnolla vuonna 2006.

Jukka Iisakkila & Grand Flexible Band soitti keikan Tampere Guitar Festivalin järjestämässä tilaisuudessa G LiveLabissa Tampereella lauantaina 10.6.2023 klo 21. Jukka Iisakkilan tulevan uuden albumin sävellyksiä tämä loistava bändi esitteli keikallaan. Kappaleet Iisakkila oli omistanut hyville ystävilleen. Jukka Iisakkila johti bändiään ja soitti soolokitaraa, Jaan Wessman soitti myös kitaraa, Aki Lääkkölä istui koskettimien takana – soitti myös kitaraa -, Pirkka Isotalo vastasi bassosta, Miika Perkiö komppasi rummuilla, Tommi Kolunen soitti trumpettia, Ville Ojanen hoiti viulun ja Janne Tuomi muut lyömäsoittimet.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti