perjantai 16. kesäkuuta 2023

 Kurufestin kamarikonsertti Parkkuun seuratalolla 10.6.2023

Kurun Parkkuun seuratalo 10.6.2023.

Viulisti Leena Jaakkola on vuodesta 2016 lähtien ollut Radion sinfoniaorkesterin ykkösviulusektion soittajia. Jaakkola aloitti viulunsoittonsa jo kuusivuotiaana Keravan musiikkiopistossa Erkki Palolan ohjauksessa. Musiikkiopintojaan Jaakkola jatkoi Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa Seppo Tukiaisen, Mari Tampere-Bezrodnyn ja Petri Aarnion luokilla. Professori Rudolf Koelmanin luokalla Sveitsissä Leena Jaakkola täydensi opintojaan ja valmistui musiikin maisteriksi sekä Sveitsistä Zürcher Hochschule der Künste-taideyliopistosta että Sibelius-Akatemiasta. Hän on osallistunut monille mestarikursseille opettajinaan mm. Hagai Shaham, Gerhard Schultz, Tuomas Haapanen ja Mi-Kyung Lee. Leena Jaakkola on innokas kamarimuusikko ja hän rakastaa lämpöä, niin soinnissa kuin ilmastossakin.

Viulisti Leena Jaakkola.

Erityisiä mielenkiinnokohteita Leena Jaakkolalle ovat kuumat ja trooppiset kohteet maailmalla ja hän pyrkiikin järjestämään konsertteja mahdollisimman eksoottisiin kohteisiin, kuten Malesiaan ja Australiaan. Sormia ei soittajan tarvitse lämmitellä niissä kohteissa ja soitto sujuu kuin öljyttynä. Aivan erityistä lämpöä hänen mukaansa löytyy kuitenkin paljon lähempää kotimaastakin; Suomen maakuntien yleisöstä. Ei ole mitään palkitsevampaa, kuin soittaa täyteen ahdetussa pienen kylän kirkossa ja kokea suuria tunteita yhdessä loistomuusikkokollegoiden ja yleisön kanssa. Leena Jaakkola on esiintynyt mm. Zürichin ZHDK – sekä Musicia di Parma – kamariorkestereiden solistina sekä voittanut 2. sijan Kiwanis kamarimusiikkikilpailussa Sveitsissä yhdessä pianotrion kanssa. Jaakkolan ensimmäinen vakituinen työ oli Tampere Filharmoniassa. Leena Jaakkolan soitin on italialaisen Giofreddo Cappan (1644-1717) rakentama soitin vuodelta 1690. Saluzzossa syntynyt Cappa työskenteli Amati-perheen – asuivat Cremonossa vuosina 1538-1740 - kanssa Cremonossa kunnes perusti oman työpajansa Saluzzoon; Cappa tunnetaan loistavista viuluistaan ja selloistaan.

Alttoviulisti Ezra Woo.

Alttoviulisti Ezra Woo syntyi Etelä-Koreassa, mutta Woo asui nuoruutensa Venäjällä, Siberian Novosibirskissä. Siellä Woo aloitti musiikkiopintonso jo kuusivuotiaana viululla ja pianolla. Myöhemmin Ezra Woo jatkoi musiikkiopintojaan alttoviululla ja valmistui Berliinin Taideyliopistosta parhain mahdollisin arvosanoin. Ezra Woo on soittanut Radion Sinfoniaorkesterin alttoviulujen varaäänenjohtajana vuodesta 2016 alkaen. Tämän tehtävän lisäksi Woo on työskennellyt Musica Aeternan, BBC Philharmonicin, Staatskapelle Berlinin ja Berliinin Filharmonikoiden orkestereiden avustajana. Oman orkesterityönsä ohella Erza Woo on hyvin innokas kamarimuusikko. Vapaa-ajallaan Erza Woon mielipuuhaa ovat ruoan laittaminen, uinti ja tenniksen pelaaminen.

Elina Lehto aloitti oman äitinsä ohjauksessa viulutuntinsa jo kolmivuotiaana. Muusikkoperheen lapsena tie viulistin ammattiin vei luontevia latuja pitkin. Elina Lehto pääsi kuusivuotiaana oman äitinsä mukana seuraamaan Suzuki-pedagogiikan isän, Shinichi Suzuki mestarikurssia. Elina tarkkaili opetusta yleisön puolelta, kunnes hänen mittansa tuli täyteen. Kun äidin silmä vältti, karkasi pikku Elina lavalle herra Suzukin luokse ja tokaisi: ”Nyt on minun vuoroni!” Mestari Suzuki oli tilanteen tasalla ja antoi pikku Elinalle oppitunnin yleisön edessä.

Viulistit Petri Aarnio ja Elina Lehto.

Valmistuttuaan Sibelius-Akatemiasta Elina Lehto sai työpaikan RSO:sta ja samoin hän toimi orkesteri- ja kamarimuusikkona eri puolilla Eurooppaa. Hän asettui asumaan kanadalaisen fagotistimiehensä kanssa Kööpenhaminaan. Elina Lehto sai paikan Malmön sinfoniaorkesterissa ja hän matkusti junalla Juutinrauman siltaa pitkin töihin ja takaisin kotiin. Vuonna 2015 pakolaiskriisin puhjettua pendelöinti Tanskan ja Ruotsin välillä kävi maiden rajatarkastusten takia painajaismaiseksi. ”Myöhästyin joka päivä töistä. Myöhästyin konserteista. Joskus en päässyt töihin ollenkaan.” Lopulta muusikkopariskunta päätti ottaa riskin ja muuttaa Suomeen. ”Tuntui vaikealta uskoa, että löytäisimme kumpikin täältä työpaikan.” Silti hyvin kävi; ensin oman koesoittonsa voitti aviomies ja keväällä 2018 Elina Lehto sai paikan HKO:n ykkösviulusektiossa. Orkesterityön ohessa Elina Lehto opiskelee Suzuki-pedagogiikkaa. ”Pienten lasten parissa työskentely kiinnostaa ja Suzuki-yhteisö tuntuu omalta.” Ympyrä sulkeutuu, kun harjoitusoppilaana on oma poika.

Sellisti Samuli Peltonen.

Sellisti Samuli Peltonen aloitti Etelä-Pohjanmaan musiikkiopistossa sellonsoiton opiskelun jo vuonna 1989 Ferenc Gyimesin ja Jussi Peltosen ohjauksessa. Timo Hanhisen oppilaana Peltonen opiskeli musiikkia Turun taideakatemiassa vuosina 1998-2002. Professori Arto Noras sai luokalleen Samuli Peltosesta oppilaan vuosiksi 2002-2010 Sibelius-Akatemiaan. Vuonna 2011 Samuli Peltonen valmistui musiikin maisteriksi erinomaisin arvosanoin. Peltonen soitti selloa Helsingin kaupunginorkesterissa vuosina 2006-2016. Samuli Peltonen on täydentänyt musiikkiopintojaan monilla mestarikursseilla, joissa opettajina ovat toimineet mm. Fred Sherry, Heinrich Shiff, Gary Hoffman, Tsuyoshi Tsutsumi, Torleif Thedeen, Frans Helmersson, Martti Rousi ja Marko Ylönen.

Nykyään sellisti Samuli Peltonen toimii Suomen Kansallisoopperan soolosellistinä, Sibelius Piano Triossa, Total Cello Ensemblessä sekä tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa. Samuli Peltonen on pitänyt mestarikursseja Italiassa, Suomessa ja Virossa. Keväällä 2015 Samuli Peltonen toimi soolosellistinä Royal Danish oopperassa. Opera Australian soolosellistinä Samuli Peltonen on soittanut syksyt 2016, 2017 ja 2018 Melbournessa ja Sydneyssä.

Samuli Peltonen.

Sellisti Samuli Peltonen on soittanut monien suomalaisten orkestereiden, kuten mm. Helsingin kaupunginorkesterin, Radion Sinfoniaorkesterin, Tampere Filharmonian, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin, Turun Filharmonisen orkesterin, Tapiola Sinfoniettan, Oulun Sinfonian sekä Seinäjoen ja Vaasan kaupunginorkesterien sellosolistina. Peltonen on samoin esiintynyt mm. English Chamber Orshestran solistina, Itämeri-festivaalilla Tukholmassa sekä Puolassa Czestochowassa Bronislaw Huberman Festivaalilla. Peltonen on esiintynyt monipuolisena kamarimuusikkona eri kokoonpanoissa mm. Yhdysvalloissa, Espanjassa, Australiassa, Saksassa ja Islannissa sekä Tanskassa ja Virossa. Samuli Peltonen on sellonsa kanssa tuttu näky Suomen kesän kamarimusiikki festivaaleilla. Peltonen on työstänyt Suomen Yleisradiolle radionauhoituksia, levyttänyt Uuno Klamin Tseremissiläisen fantasian Helsingin kaupunginorkesterin sellosolistina sekä levyttänyt Yarlung-recordsille debyytti-albumin Sibelius Piano Trion kanssa.

Samuli Peltonen on sellonsa kanssa voittanut II-palkinnon Baltian ja Pohjoismaiden välisissä duo-kilpailuissa sisarensa Anna-Mari Murdveen kanssa vuonna 2004. Pariisin Rostropovits-kilpailussa Peltonen oli semifinalisti vuonna 2009. Turun kansallisissa sellokilpailuissa Samuli Peltonen saavutti I-palkinnon vuonna 2006 ja IV-sijan Paulon kansainvälisessä sellokilpailussa vuonna 2007. Puolassa Samuli Peltonen saavutti voiton vuonna 2008 kansainvälisessä Krystof Penderecki-sellokilpailussa. Samassa kilpailussa Peltonen palkittiin myös erikoispalkinnolla parhaasta Krystof Pendereckin konserton esityksestä.

Samuli Peltonen soitta Mandatumlifen omistamalla Giovanni Grancinon (1637-1709) valmistamalla sellolla. Giovanni oli Andrea Grancinon poika ja hän työskenteli Milanossa tehden siellä viuluja, alttoviuluja, selloja ja kontrabassoja. Varhaisvaiheessa Giovanni Grancino sai vaikutteensa Niccoló Amatilta (s. 3.9.1596 Cremona ja k. 12.4.1684 Cremona). Giovanni Grancinon sellot ovat yleensä suurempia kuin muut sellot, mutta näissä italialaissoittimissa on hyvin selkeä ääni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti