tiistai 18. heinäkuuta 2023

 


Pääministeri Antti Petteri Orpon (s. 3.11.1969 Köyliö) uusi hallitusohjelma, Vahva ja välittävä Suomi, muuttaa taloyhtiöiden kannalta asioita Kiinteistöliiton mielestä hyvään suuntaan. Hallitusohjelma sisältää useita mielenkiintoisia kiinteistöjuridisiin lakimuutoksiin tähtääviä tavoitteita. Kirjausten perusteella hallituskausi tulee olemaan hyvin hektinen – jollei jopa hengästyttävä. Asunto-osakeyhtiölainsäädäntöä ja asuntokauppalakia uudistetaan. Kirjaus vuonna 1995 voimaan tulleen asuntokauppalain päivittämisestä on myöskin odotettu. Taloyhtiökentän kannalta arvioituna tarkasteluun tulisi ottaa etenkin taloyhtiön oikeusasemaan vaikuttava normisto.



Tärkeimpinä muutosta vaativina asioina on Kiinteistöliiton mielestä mm. ns. 10-vuotisvastuun alkuhetken säätäminen laissa sekä vakuussääntelyn sekä rakennustyön tarkkailijaa koskevan sääntelyn kehittäminen. Asuntojen vuokrausta koskevan sääntelyn selkiyttäminen löytyy ilahduttavasti hallituksen toimenpidelistalta myös. Vaikkakin Hyvä vuokratapa -ohjeistus päivitettiin 2018, tarvitaan myös AHVL:n ajantasaistamista. Selvitys huoneenvuokralainsäädännön toimivuuden ja ajantasaisuuden arvioinnista julkistettiin jo vuonna 2016. Aika on kypsä tarvittaviin muutoksiin. Myös lyhytaikaisen vuokrauksen säännöt on tarkoitus selkeyttää sekä helpottaa taloyhtiön mahdollisuuksia reagoida häiriöitilanteiseen, arvioi Kiinteistöliitto lausunnossaan.

Hallitusohjelmaan myös sisältyvät tavoitteet taloyhtiöiden häiriötilanteisiin puuttumisen ja asuntojen hallintaanoton helpottamisesta ovat Kiinteistöliiton kannalta kannatettavia. Sinällään kovinkaan suurta hallintaanoton keventymistä ei varmastikaan ole luvassa jo omaisuuden suojaa koskevan perusoikeusnäkökulmankin johdosta. Hallintaanottoperusteiden selkiyttäminen mm. tupakointikieltojen rikkomisen osalta olisi tervetullutta. Samoin hallintaanottoprosessin kehittäminen mm. tiedoksiantomenettelyjen osalta on nähdäkseni tärkeää. Poliisin käyntiraporttien saanti hallintaanotto- ja vuokrasuhteen päätösprosessien yhteydessä olisi tärkeää sekä taloyhtiölle että vuokranantajalle oikeudenkäyntien varalle.

Asumiseen liittyvien riitojen lisääntyminen on selvästi ollut Säätytalolla neuvottelijoiden huolenaiheena ja hallitusohjelma sisältääkin tältä osin kannatettavia kirjauksia riittävien resurssien turvaamisesta tuomioistuimille asunto-osakeyhtiöiden ja asuntojen vuokrauksen riita-asioiden käsittelyyn. Ohjelman kirjaus pienten riita-asioiden menettelyn käyttöönotosta tulee varmasti nopeuttamaan mm. häätötuomioiden saamista tulevaisuudessa.



Hallituksen ohjelman mukaan asuntorakentamisen tarpeisiin ja kaavojen käsittelyyn vastataan. Valituksille on tulossa sitovat määräajat. Maanomistajille on tulossa yleis- ja asemakaavoihin aloiteoikeus. Hallitusohjelmaan kirjattu tavoite maankäytön ja rakentamisen sääntelyn sujuvoittamisesta on hyvin tärkeä. Keskeneräiseksi ajan puutteen vuoksi viime hallituskaudella jäänyt alueidenkäyttölaki vaatii jatkokehitystyötä. Sitovien viranomaiskäsittelyaikojen kirjaaminen lakiin, samoin kuin maanomistajan lakiin kirjattava aloiteoikeus sekä yleis- että asemakaavan suhteen vastaa Kiinteistöliiton ja muidenkin KIRA-alan toimijoiden pidempiaikaista toivetta. Maankäyttösopimuksia koskevan lainsäädännön selkiyttämistavoitetta voidaan pitää hyvänä. Kiinteistönomistajan kannalta tärkeimmät muutostarpeet liittyvät enemmänkin maankäyttömaksujen ja kehittämiskorvausten määrään ja maksuaikatauluun.

Tavoitteisiin kuuluu myös taloyhtiöiden hallitun alasajon helpottaminen. Tämä tarpeen uskotaan kasvavan tulevaisuudessa, kun taloyhtiöiden taloudellisten vaikeuksien ja maksukyvyttömyyksien arvioidaan lisääntyvän. Kaupungistumisen lisääntymisen ennustetaan tyhjentävän asunto-osakeyhtiöitä harvaan asutuilla seuduilla. Toistaiseksi avoinna on, viittaako hallitusohjelman kirjaus taantuvien alueiden taloyhtiöiden hallitun alasajon helpottamisesta asunto-osakeyhtiölain muutokseen vai laaja-alaisemmin keinojen muutoksiin. Hallitusohjelman tavoitetta voidaan joka tapauksessa pitää erittäin tervetulleena Kiinteistöliiton mielestä.

Ympäristökin otetaan huomioon taloyhtiöitä koskevissa muutoksissa. Hallituksen tarkoitus on vähentää asuinrakennusten ilmapäästöjä ja edistää energiajärjestelmän päästöttömyyttä. Hallituskauden aikana on tarkoitus toteuttaa kotitalouksien energiayhteisökokeiluja ja näin parantaa paikallisesti tuotetun päästöttömän sähkö edellytyksiä.

EU on uudistamassa rakennusten energiatehokkuusdirektiiviä. Hallituksen mielestä direktiivin toteuttaminen ei saa tuoda asukkaille ja kiinteistönomistajille kohtuuttomia velvoitteita.

Kiinteistöliitto kritisoi hallitusohjelmaa siitä, että asuinrakennusten kasvanutta korjaustarvetta ei oteta riittävästi huomioon. Myös asunnon omistajien mahdollisuudet tarpeellisten korjausten rahoittamiseen tarvitsisivat uudistusta. Kiinteistöliiton mielestä asunto-osakeyhtiöiden on nykyisin vaikea ilman ylimääräisiä veroseuraamuksia varautua suuriin remontteihin säästämällä etukäteen. Kiinteistöliiton mielestä asuintalovarauksen tasoa pitäisikin nostaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti