maanantai 3. heinäkuuta 2023

 

Valokuvaaja Yousuf Karsh.

Yhdeksi maailman suurimmista valokuvaajista kutsuttu Yousuf Karsh syntyi Armeniassa, Mardinissa, Diyarbekir Vilayetissa 23.12.1908 kauppiasperheeseen. Isä oli Amsih Karsh (1872-1962) ja äiti Bahia Nakash (1883-1958). Isä oli katolinen ja äiti protestantti; Yousufilla oli myös kaksi veljeä, Jamil ja Malak, joista myös jälkimmäinen oli valokuvaaja. Yousuf Karshin lukutaidoton isä matkusti paljon ja teki kauppaa huonekaluilla, matoilla ja mausteilla. Kotikaupunkinsa armenialainen väestö puhui enimmäkseen arabiankieltä. Yousuf Karsh varttui armenialaisten kansanmurhan aikana – ottomaanit suorittivat ensimmäisen maailmansodan aikana – ja tuona ajanjaksona osa hänen perheestään surmattiin. Paljon myöhemmin Karsh itse kirjoitti: ”Muistoni noista päivistä sisältävät kummallisen sekoituksen verta ja kauneutta, vainoa ja rauhaa”.

Säveltaiteilija Sibelius vuonna 1949.

Karshin perhe pakeni Aleppoon Syyriaan pakolaisleirille vuonna 1922; matkaa pakolaisleirille tehtiin kuukauden päivät kurdikaravaanin kanssa. Yousuf Karsh oli kuitenkin aina ylpeä armenialaisuudestaan. Karshin perhe lähetti Yousuf Karshin Kanadaan Beirutista. Yousuf Karsh saapui Halifaxin Nova Scotiaan 31.12.1923 laivalla. Karsh muutti heti Sherbrookeen, Quebeciin, asumaan äidin veljen, enonsa George Nakashin luokse, joka toimi muotokuvaajana.

Yousuf Karsh opiskeli vuoden verran Sherbrooke High Schoolissa. Kun hän saapui Kanadaan hän puhui vähän ranskaa ja vielä vähemmän englantia. Hänen varansa eivät riittäneet koulunkäyntiin. Yousuf Karsh joutui siksi tekemään työtä ja samalla hänen enonsa opetti hänelle valokuvaamista. Enolta Yousuf Karsh sai myös Box Brownie-kameran itselleen. Brownie-kamera oli Eastman Kodakin valmistama kameramalli, jonka valmistui alkoi jo vuonna 1900. Kamera sai nimensä keksijänsä, Frank A. Brownellin mukaan kirjailija Palmer Coxin suosittujen Brownie-hahmojen mukaan.

Yousuf Karsh ja John Garo, oppilas ja opettaja.

Yousuf Karsh opiskeli vuodesta 1928 vuoteen 1931 Bostonissa, Massachusettsissa valokuvausta Amerikan tuohon aikaan merkittavimmän valokuvaajan, John H. Garon ohjauksessa. Yousuf Karsh on myöhemmin tunnustanut John Garon vaikuttaneen eniten hänen elämäänsä ja uraansa. John Garo oli tullut kuuluisaksi kuvaamalla Bostonissa kuuluisia ihmisiä. Yousuf Karsh asettui sittemmin asumaan Ottawaan ja työskenteli siellä aluksi valokuvaaja John Powisille. Vuonna 1932 Karsh avasi ensimmäisen oman valokuvausstudionsa. Studio sijaitsi rakennuksen toisessa kerroksessa osoitteessa 130 Sparks Street, joka myöhemmin nimettiin Hardy Arcadeksi. Tässä ensimmäisessa omassa studiossa Yousuf Karsh työskenteli aina vuoteen 1972 saakka, jolloin hän muutti Château Laurieriin, Ottawan keskustassa Ontariossa sijaitsevaan hotelliin.

Valokuvaaja John Garo. 

Ammattikuvaajana Yousuf Karsh käytti nimeä ”Karsh of Ottawa”, kuten hän myös tällä nimellä allekirjoitti teoksensa. Karsh saavutti mainetta ensimmäisen kerran kuvaamalla Kanadan pääministeri William Lyon Mackenzie Kingin (s. 17.12.1874 ja k. 22.7.1950); pääministeri auttoi Yousuf Karshia järjestämään valokuvausistuntoja vierailevien arvohenkilöiden kanssa. Yousuf Karsh esiteltiin samoin Rideau Hallin sosiaaliseen piiriin ja Karshin muotokuva kenraalikuvernööri Lord Bessboroughista ja tämän vaimosta vuosina 1931-1935 julkaistiin laajasti. Yousef Karshista tuli Ottawa Camera Clubin jäsen ja hänen kuviaan esiteltiin International Salon of Photography-näyttelyissä, joita järjestettiin Kanadan kansallisgalleriassa vuodesta 1934 lähtien.

Kirjailija Ernest Miller Hemingway.

Kun Yousuf Karshilta kysyttiin, miksi hän kuvasi lähes ainoastaan kuuluisien ihmisten muotokuvia, hän vastasi näin: ”Työskentelen maailman merkittävimpien ihmisten poikkileikkauksen kanssa. Uskon, että vähemmistö saa maailman pyörimään, ei enemmistö.” Toisessa yhteydessä hän vastasi tähän samaan kysymykseen näin: ”Teen sen oman kuolemattomuuteni vuoksi.” Kun Yousuf Karsh jäi eläkkeelle vuonna 1992, oli hänen ottamiaan valokuvia ilmestynyt yli 20 kuvaa Life-lehden kansissa. Yousef Karshin ottamat valokuvat tunnettiin dramaattisesta valaistuksesta, josta muodostui tunnusmerkki hänen muotokuvatyylilleen, joka oli hyvin pitkälle opittu John Garolta. Ennen valokuvausistuntoa Yousuf Karsh tutustui kuvattaviin kohteisiin huolellisesti ja keskusteli heidän kanssaan ennen kuvauksia.

Englannin pääministeri Winston Churchill 1941.

Vuonna 1941 Yousuf Karsh kuvasi Englannin pääministeri Winston Leonard Spencer Churchillin (s. 30.11.1874 ja k. 24.1.1965) Kanadan parlamentin alahuoneen puhemiehen huoneessa Ottawassa. Ennen kuvausta Winston Churchill oli pitänyt puheen toisesta maailmansodasta kanadalaisille parlamentin jäsenille. Tämänkin kuvauksen junaili Kanadan pääministeri William Lyon Mackenzie King. Tästä valokuvasta Karsh sai maailmanlaajuista tunnettavuutta reilusti. Pääministeri Churchillin asento ja ilme puhuvat kuvassa paljon; sinnikkyydestä vihollisuuden edessä. Kuvaus suoritettiin suhteellisen nopeasti, mutta juuri ennen kuvan ottoa Karsh lähestyi pääministeri Churchilliä ja otti sikarin häneltä suusta pois. Churchill oli tämän vuoksi järkyttynyt ja ilmaisi tyytymättömyytensä muotokuvaan.

The Economist-lehden mukaan tämä muotokuva Winston Churchillistä on ”valokuvauksen historian eniten toistettu muotokuva” ja sitä on kuvailtu yhdeksi ”ikonisimmista muotokuvista koskaan”. USC Fisher Museum of Art kuvaili tätä kuvaa ”uhkeaksi ja röyhkeäksi muotokuvaksi, josta tuli välitön ikoni Britannian fasismin vastaisesta kannanotosta.” Life-lehti osti kuvan 100 dollarilla ja kuva ilmestyi lehden kannessa 21.5.1945. Yksi alkuperäisistä kuvan tulosteista on ripustettuna Kanadan alahuoneen puhemiehen huoneen seinällä, samassa paikassa, missä ikoninen kuva siis otettiinkin. Kuvasta on tullut Winston Churchillin tunnetuin kuva ja se myös esiintyy Englannin keskuspankin viiden punnan seteleissä.

Laulaja-näyttelijä Judy Garland.

Toisen maailmansodan tuoksinnassa Yousuf Karsh valokuvasi poliittisia ja sotilaallisia johtajia, mutta myös hän alkoi kuvata kirjailijoita, näyttelijöitä, taiteilijoita, muusikoita, tiedemiehiä ja muita kuuluisuuksia. Karshin toinen legendaarinen muotokuva on vuodelta 1957, jolloin hän kuvasi amerikkalaisen kirjailijan, Ernest Miller Hemingwayn (s. 21.7.1899 ja k. 2.7.1961) tämän vuonna 1886 rakennetussa kuubalaisessa kodissa Finca Vigiassa, Havannassa. Muita Yousuf Karshin ottamia kuuluisia muotokuvia olivat mm. kirjailija George Bernard Shawn, ruhtinatar Grace Kellyn, näyttelijä Audrey Hepburninlaulaja-näyttelijä Judy Garlandin, kenraali Dwight D. Eisenhowerin ja Neuvostoliiton johtaja Nikita Hruštšovin muotokuvat. Kuuluisuuksista poiketen Karsh kuvasi Ford Motor Companyn tilauksesta kokoonpanolinjatyöntekijöitä yhtiön Windsorissa Ontariossa sijaitsevalla tehtaalla. Karsh kuvasi kirjoihin Rooman ja Pyhän maan maisemia piispa Fulton J. Sheenin kanssa. Yousuf Karsh tapasi Suomessa Järvenpään Ainolassa kahden päivän aikana heinäkuussa 1949 säveltäjä Johan Christian Julius ”Jean” Sibeliuksen (s. 8.12.1865 Hämeenlinna ja k. 20.9.1957 Järvenpää) ja ikuisti hänet muotokuvaansa.

Château Laurier.

Yousuf Karsh sulki Château Laurierissa sijainneen studionsa kesäkuussa 1992. Karshin toiseksi viimeiset valokuvausistuntonsa kuvattiin toukokuussa 1993 presidenttipariskunta Bill ja Hillary Clintonin kanssa. Yousuf Karsh toimi vierailevana professorina Ohion yliopistossa ja Emerson Collegessa Bostonissa. Yousuf Karsh solmi ensimmäisen avioliittonsa vuonna 1939 Solange Gauthierin (1902-1961) kanssa, jonka hän oli tavannut vuonna 1933 Ottawa Little Theaterissa. Gauthier syntyi Toursissa Ranskassa, mutta hän muutti nuorena tyttönä Kanadaan asumaan. Pariskunta muutti vuonna 1940 Art Deco-taloon nimeltä Little Wings Rideau-joella aivan Ottawan ulkopuolella. Näyttelijä Solange Gauthier kuoli tammikuussa 1961 syöpään.

Elokuussa 1962 Yousuf Karsh avioitui 21 vuotta itseään nuoremman lääketieteen kirjailija, Estrellita Maria Nachbarin kanssa. Vuodesta 1972 vuoteen 1992 pariskunta asui kolmannen kerroksen sviitissa hotelli Château Laurierissa, Ottawassa, ja pitivät samalla Little Wingsin kotia ja asuntoa sekä studiota Manhattanilla. Pariskunnalla ei ollut lapsia. Karshit muuttivat vuonna 1997 Bostoniin asumaan. Yousuf Karsh kuoli 13.7.2002 Brigham and Women’s Hospitalissa Bostonissa leikkauksen jälkeisiin komplikaatioihin. Yksityiset hautajaiset järjestettiin Ottawassa. Yousef Karsh haudattiin Notre-Damen hautausmaalle Ottawassa.

Presidentti Ronald Reagan, Yousuf ja Estrellita Maria Karsh Valkoisessa Talossa 1983.

Yousuf Karshia pidetään Kanadan johtavana muotokuvaajana. Varsin yleisesti hänet tunnetaan ja mainitaan yhdeksi 1900-luvun tunnetuimmista ja suurimmista muotokuvaajista. Hänen ottamiaan muotokuvia säilutetään tälläkin hetkellä mm. sellaisissa museoissa, kun Metropolitan Museum of Art, Museum of Modern Art, Kanadan kansallisgalleriassa, National Portrait Gallery (Lontoo), National Museum of Modern Art (Tokio), Art Institute of Chicago, Saint Louis Art Museum, Muscarelle Museum of Art, George Eastman Museum. Kanadan kansallisarkistossa säilytetään täydellistä kokoelmaa Karshin esineistä, jotka sisältävät mm. vuodesta 1933 lähtien hänen valmistamat ja säilyttämät negatiivit, tulosteet ja piirtoheitinkalvot. Nykyisessä Library and Archives Canada-kokoelmassa säilytetään noin 355 000 Karshilta jäänyttä esinettä Gatineaussa, Quebecin osavaltiossa. Karshin leski, Estrellita, lahjoitti yli sata valokuvatulostetta National Portrait Galleryyn Washington DC:ssä.

Yousuf Karshin rintakuva Ottawassa.

Yousuf Karsh oli Kanadan kuninkaallisen taideakatemian jäsen ja Royal Photography Societyn (UK) kunniajäsen. Kanadalais-armenialaisen kuvanveistäjä Megerditch Tarakdijianin tekemä rintakuva Yousuf Karshista paljastettiin Ottawassa. Ottawan kaupunki myöntää joka toinen vuosi vakiintuneelle ammattitaiteilijalle erinomaisesta taiteellisesta työstä valokuvapohjaisessa mediassa Karsh-palkinnon, joka on omistettu Yousuf Karshille ja hänen veljelleen, Malak Kaeshille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti