keskiviikko 11. lokakuuta 2023

 

Ylikapellimestari Matthew Halls.

Suurella ylpeydellä ja innostuneena aloitan uudessa tehtävässäni Tampere Filharmonian ylikapellimestarina ja taiteellisena johtajana kaupungissa, jossa kulttuuria ja taide-elämää todella arvostetaan. Seuraan Santtu-Matiaksen jalanjäljissä inspiroituneena siitä, mitä hän on saanut aikaan pitkän ja ansiokkaan ylikapellimestarikautensa aikana.

Kunniakapellimestari Santtu-Matias Rouvali.

Kun saavuin ensimmäistä kertaa Tampereelle vuoden 2022 alussa, kiinnitin huomioni kaupungista löytyvään aivan erityiseen energiaan ja kiinnostukseen elävää musiikkia – erityisesti klassista musiikkia – kohtaan. Tämä energia on inspiroinut myös alkavan konserttikauden suunnittelua. Kausi on suunniteltu ennen kaikkea yleisölle. Sen on tarkoitus yhtä lailla innostaa, haastaa, liikuttaa kuin viihdyttää. Uusi on rinnakkain tutun kanssa, ja se luo yhteyksiä ja ristiriitoja. Alkavan kauden ohjelmistosta voit lukea lisää vaikkapa orkesterin kotisivuilta.



Ohjelman laaja skaala heijastaa orkesterimme hienoa monipuolisuutta, jota viikko toisensa jälkeen haluamme konserteissa yleisöllemme tarjota. Barokin, Klassismin ja romantiikan helmien lisäksi tulemme soittamaan maailman ja Suomen kantaesityksiä, ja jopa uunituoreita teoksia suoraan säveltäjän työpöydältä.



Elävä musiikki, live-esitys on viime kädessä voimakas, ainutlaatuinen yhteinen kokemus. Taika tapahtuu hetkessä – se ei toistu, vaikka kuinka kovasti yrittäisimme. Taianomainen hetki pitää myös meidät esiintyjät valppaina ja inspiroituneina; arvostuksemme ja kiitollisuutemme yleisöllemme on pandemian jälkeisessä ajassa suurempaa kuin koskaan.



Filharmonian syksy käynnistyy lauantaina 12.8. klo 18 Sorsapuistossa perinteisellä Puistokonsertilla, jonka ohjelma on tänä vuonna saanut inspiraationsa näyttämölle ja valkokankaalle sävelletystä musiikista: suurimmista tarinoista ja ikimuistoisimmista sävelistä. Varsinainen konserttikautemme 20023/24 alkaa Tampere-talossa ensimmäisestä iskusta 31.8. klo 19. Odotan kohtaavani juuri Sinut konserteissamme. Lämpimästi tervetuloa.”


Matthew Halls


Ylikapellimestari Matthew Halls johtaa avauskaudellaan Tampereella 12 konserttia, joista syksyllä 2023 soitetaan viisi. Matthew Hallsin johtamaa Tampere Filharmonian kauden avausta 31.8. juhlistettiin Sibeliuksen rakastetulla viidennellä sinfonialla ja MacMillanin läpimurtoteoksella Isobel Gowdien tunnustukset. Skottisäveltäjän teemavuosi huipentuu Tampereen-vierailuun ja hänen itsensä johtamaan konserttiin keväällä 2024.

Pianisti Paul Lewis.

Aikamme ylistetyimpiin Beethoven-tulkitsijoihin kuuluva Paul Lewis esittää tulevien vuosien aikana Tampereella säveltäjän kaikki pianokonsertot, joista tänä syksynä kuultiin jo kolme. Sarja alkoi avauskonsertissa 31.8. runollisella Beethovenin neljännellä pianokonsertolla, ja 29.9 Lewis x Beethoven²-konsertissa vuorossa olivat pianokonsertot nro 1 ja 2.

Säveltäjä George Gershwin.

Syyskauden ohjelmistovalinnoissa muistetaan myös säveltäjien merkkivuosia. György Ligetin Lontano soitettiin 29.9. säveltäjän 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. 125-merkkivuottaan viettävä säveltäjä George Gershwinin tuotantoa kuultiin jo Tampere Filharmonian Puistokonsertissa, ja Sininen rapsodia (Rhaosody in Blue) on herkullisen Hollywood-teemaisessa konserttiohjelmassa 10.11. sekä pienkokoonpanon tulkintana Faunien iltapäivä-kamarimusiikkikonsertissa 10.12. Amerikkalaissäveltäjä muistetaan erityisesti jazzvaikutteisista elokuva- ja musikaalisävellyksistä sekä Porgy ja Bess-oopperasta, jonka tunnetuin laulu on jazzstandardiksi kohonnut ”Summertime”.

Konserttimestari Johannes Põlda.

Toivotun paluuvierailun kapellimestarina tekevät mm. Hannu Lintu, Emilia Hoving, Joshua Weilerstein ja Tabita Berglund. Orkesterin omista riveistä konsertin solistiksi 15.12. astuu konserttimestari Johannes Põlda.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti