sunnuntai 31. joulukuuta 2023

 Musiikkitalon urut otetaan käyttöön 1.1.2024.

Urkujen rakentamista Musiikkitalon konserttisalissa.

Tammikuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2024 Helsingin Musiikkitalon uudet urut otetaan virallisesti käyttöön klo 16 alkavassa konsertissa. Korona-aikana urkujen rakennustyöt oli jonkin aikaa keskeytettynä; jos urkujen kokoamistöitä olisi tehty Musiikkitalossa yhtämittaisesti olisi urkujen pystytys kestänyt seitsemän kuukauden ajan. Musiikkitalon rakenteita on jouduttu vahvistamaan, sillä uusilla uruilla on painoa peräti 40 000 kilogrammaa. Urkujen rakentamista varten järjestettiin suunnittelukilpailu, johon kutsuttiin kahdeksan urkurakennuttajaa ympäri maailmaa. Heistä neljä pystyi toteuttamaan sellaiset urut, joita Helsingin Musiikkitaloon haluttiin. Itävaltalainen Riger Orgelbau sai Musiikkitalon urkujenrakentamisen hoitaakseen.

Säveltäjä Anneli Kaija Saariaho (o.s. Laakkonen, s. 14.10.1952 Helsinki ja k. 2.6.2023 Pariisi). 

Musiikkitalon uudet urut tulivat maksamaan 4,4 miljoonaa euroa, joista rahoista enin osa upposi itse soittimeen. Urkujen tarina alkoi vuonna 2017, kun säveltäjä Kaija Saariaho lahjoitti Musiikkitalon urkujen rakentamiseen miljoona euroa. Saariahon lahjoituksen ehtona oli, että kalliiseen urkuhankintaan tulee mukaan myös muitakin lahjoitustahoja mukaan. Lahjoituksia tulikin sitten Helsingin kaupungilta, Yleisradiolta sekä opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Lahjoituksia saatiin myös yksityisiltä kansalaisilta ja säätiöiltä.


Helsingin Musiikkitalon uruista tuli 124-äänikertaiset ja ne ovat samalla Suomen suurimmat urut. Tämä soitin kuuluu myös maailman konserttitalojen urkujen ehdottomaan eliittiin; urut on suunniteltu rakennettu ”kerran elämässä”-asenteella ja soitin on haluttu nähdä tulevaisuuden soittimena, jolla ei ole haluttu sitoutua vain yhden aikakauden musiikin soittamiseen, tyyliin tai genreen. Musiikkitalon urut ovat hyvin rikkaat ja monipuoliset, soveltuvat hyvinkin monenlaiseen musiikin esittämiseen erinomaisesti. Uusien urkujen suunnittelutyötä työryhmässä johti professori, urkutaiteilija ja -pedagogi Olli Kalevi Porthan (s. 11.12.1957 Tampere), joka on ollut suunnittelemassa urkuja myös Janakkalan ja Kotkan kirkoissa sekä Tallinnan tuomiokirkossa.

Professori Olli Porthan.

Olli Porthan opiskeli aikoinaan urkujensoittoa Sibelius-Akatemiassa professori ja urkutaiteilija Gustaf Edvard Enzio Forsblomin (s. 14.3.1920 Lohja ja k. 10.2.1996 Vantaa) ja Amsterdamissa Sweelinck-konservatoriossa Jacques van Oortmessenin ohjauksessa sekä monilla kansainvälisillä mestarikursseilla opettajinaan mm. Marie-Claire Alain (s. 10.8.1926 Saint-Germain-en-Laye ja k. 26.2.2013 Le Pecq, Île-de-France), Montserrat Torrent i Serra (s. 1926 Barcelona) ja Harald Vogel. Olli Porthan sai Lahden urkuviikkojen ensimmäisen palkinnon urkukilpailussa vuonna 1980. Hän suoritti urkujensoiton diplomitutkinnon ja antoi ensikonserttinsa vuonna 1983 Finlandia-talon uruilla Helsingissä. Olli Porthan toimi Sibelius-Akatemian urkumusiikin opettajana vuodesta 1980 ja professorina vuodesta 1988 lähtien. Vuosina 1997-2002 Porthan oli Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osaston johtajana, minkä lisäksi hän on opettanut useilla mestarikursseilla urkujensoittoa.

Musiikkitalon urkujen toinen soittopöytä.

Musiikkitalon urkuihin tuli kaksi soittopöytää, joista toinen sijaitsee urkujen yhteydessä ylhäällä urkuparvella ja toinen soittopöytä on konserttisalin lavalla. Tämä järjestely mahdollistaa mm. urkurin työskentelyn konserteissa kapellimestarin vieressä sekä yleisön nähtävillä. Musiikkitalon urkujen julkisivu on hyvin moderni ja urut rikastuttavat olemuksellaan Musiikkitalon arkkitehtuuria. Uudet urut on kokonaisuudessaan sijoitettu kaapin sisälle, mikä mahdollistaa täysin ainutlaatuiset dynaamiset mittasuhteet. Julkisivukaappien liikkuvat osat voidaan avata, jolloin yleisö näkee urkupillistön eri tasot kaapin sisältä erilaisin valotehoisten. Urkujen julkisivun edessä sijaitseva visuaalisesti merkittävä putkisto on yleensä perinteisissä uruissa viety piiloon katseilta.


Musiikkitalon uruista vastannut suunnitteluryhmä aloitti professori Olli Porthanin johdolla työnsä vuonna 2017. Ryhmä toteutti uusien urkujen rakennuksen kilpailutuksen sekä luonnosteli urkujen käyttöä suunnittelun ohella. Syksyllä 2019 perustettiin Musiikkitalon Urut Soimaan ry. Yhdistys vastasi urkukonserttien ja Musiikkitalon urkukilpailun järjestämisestä. Musiikkitalo uusia urkuja juhlistetaan kansainvälisellä säveltäjä Kaija Saariaho-urkusävellyskilpailulla sekä koko vuoden kestävällä urkukonserttisarjalla. Urkusävellyskilpailu on avoin kaikille halukkaille ja kilpailussa on kolme sarjaa: orkesterikonsertot, kamarimusiikkiteokset ja soolourkuteokset. Tarkoitus on palkita reilut kymmenkunta urkuteosta, jotka esitetään ensi vuoden aikana omissa konserteissaan. Radion sinfoniaorkesterin ja Helsingin kaupunginorkesterin lisäksi joukko suomalaisia orkestereita ja kansainvälisiä urkutaiteilijoita esittävät nämä teokset konserteissa. Kansainvälisen urkukilpailun rahoituksesta vastaa Alfred Kordelinin säätiö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti