sunnuntai 31. joulukuuta 2023

 Pedro Heikki Kalevi Hietanen

Pedro Heikki Kalevi Hietanen.

Vantaalla Ruskeasannan kappelissa siunattiin lauantaina 30.12.2023 Pedro Heikki ”Hessu” Kalevi Hietanen haudan lepoon. Heikki ”Pedro” Hietanen ennätti tehdä merkittävän uran sekä musiikin alalla että viihteenkin parissa. Hietanen oli syntynyt 5.5.1949 Verlan kylässä, Jaalassa ja hän kuoli pitkän sairauden uuvuttamana 6.12.2023. Heikki Hietasen pääinstrumentteja olivat piano ja harmonikka sekä sähköurut ja muut kosketinsoittimet.



Hietanen syntyi musikaaliseen sukuun; hän sai jo kolmevuotiaana harmonikansoiton opetusta omalta äidiltään. Jo viisivuotiaana Hietanen esiintyi ensimmäisen kerran yleisölle. Tässä esityksessä hän soitti kaksi kappaletta haitarilla ja lauloi samalla. Myöhemmin koulussakin Hietanen jatkoi musiikkiharrastustaan. Hän pääsi koulun välitunneilla musiikkiluokkaan väittäen, että hänen pitää harjoitella pianonsoittoa.


Heikki Hietanen esiintyi pääasiassa Kymeenlaaksossa mm. Matti Lavin yhtyeen mukana tanssikeikoilla ja ravintoloissa 14-vuotiaasta lähtien. Alaikäinen Hietanen tarvitsi sitä varten luvan Kouvolan nimismieheltä sekä koulunsa rehtorilta. Lupa tarvittiin myös omilta vanhemmilta, jotta hän pääsi esiintymään ravintoloihin. Hietasen ammattilaisura soittajana alkoi 1960-luvun puolivälissä, jolloin Hietanen soitti kouvolalaisessa tanssiorkesterissa. Sieltä Hietanen poimittiin iskelmätähtien taustamuusikoksi. 1960-luvulla Tampereella perustetussa yhtyeessä Hietanen säesti sen aikaisia huippusolisteja, kuten Irwin Goodmania, Paula Koivuniemeä, Eino Gröniä, Sammy Babitzinia, Kari Kuuvaa ja Kristina Hautalaa.

Pedro Hietanen ja Harri Marstio.

Heikki Hietanen muutti sittemmin Helsinkiin ja ryhtyi soittamaan pop-yhtyeissä. Pääkaupungissa hän aloitti ensin Pepe & Paradise-yhtyeessä, jossa hän soitti vuosina 1969-1974. Vuosina 1975-1979 hän soitti Wigwamissa. Oman yhtyeensä, Pedro’s Heavy Gentlemen, Hietanen perusti vuonna 1980. Pedro’s Heavy Gentlemenin ideana oli tehdä levyjä, joissa sekoitettiin eri genrejä. Kappalevalikoimaan kuului niin calypso-, tango kuin reggearytmejä. Yksi tunnetuimmista hänen levytyksistään on alun perin venäläinen kappale ”Huopikkaat”, jonka levylle lauloi suomeksi ruotsalainen, Skånesta kotoisin oleva Peps Persson.

M. A. Numminen ja Pedro Hietanen.

Yhteistyö kansantaiteilija M. A. Nummisen kanssa alkoi tilanteessa, jossa Hietanen oli tullut Euroopasta Wigwamin kiertueelta ja oli käytännössä rahaton reissun jäljiltä. Hän kohtasi Nummisen levy-yhtiö Love Recordsin toimistossa ja tuli maininneeksi tälle osaavansa soittaa myös haitaria. Hietanen kertoi itse näin: ”Ajattelin, ettei siitä seuraa sen enempää. Mutta ei mennyt kuin kuukausi, ja minulla oli eka keikka Nummisen kanssa. Siitä se lähti, eikä ole loppua näkynyt.” Hietanen on ollut mukana monissa M. A. Nummisen kokoonpanoissa, kuten Underground Rock Orchestrassa, Uusrahvaanomaisessa Jatsiorkesterissa sekä lapsille suunnatussa Gommi ja Pommi-duossa.


Kun Hietanen alkoi esiintyä M. A, Nummisen kanssa keikoilla, hän alkoi käyttää taiteilijanimenään Pedroa. Tästä seurasi myöhemmin melkoisia ongelmia mm. Pedron nimellä varattujen lentolippujen kanssa, joka ei siis ollut Hietasen virallinen nimi. Siksi Hietanen otti Pedron ensimmäiseksi viralliseksi nimekseen. Alkuperäinen etunimi oli Heikki. Hietanen teki yhteistyötä samoin lukuisten muiden artistien kanssa, kuten mm. Pirkka-Pekka Peteliuksen, Tapio Liinojan, Remu Aaltosen, Veikko Lavin, Yrjänä Sauruksen, Topi Sorsakoski & Agentsien, Jukka Pojan, Ritva Oksasen, Matti Salmisen ja Ismo Alangon kanssa. Pianisti Laura Mikkolan ja Jukka Perkon kanssa Hietanen muodosti trion.

Pedro Hietanen ja Pirkka-Pekka Petelius Serpien kylässä.

Pedro Hietanen sävelsi ja sovitti musiikkia suomalaisiin elokuviin, kuten mm. Aki Kaurismäen Rikos ja rangaistus, Jörn Donnerin Dirty Story, Kuulustelu ja Isäni jalanjäljillä, Tapio Piiraisen Glenn sekä Mika Kaurismäen Haarautuvan rakkauden talo. Pedro Hietanen toimi kapellimestarina television viihdeohjelmissa, kuten Yle1:n Velipuolikuussa, Mutapainin ystävissä ja Hotelli Soinnussa. Pedro Hietanen muistetaan myös koomikon työstään yhdessä näyttelijä Pirkka-Pekka Peteliuksen kanssa televisio-ohjelmissa Hei hulinaa, Hui helinää ja Neurovisio sekä Yleisradion Yömyöhä-radiolähetyksissä. EMI on julkaissut kaikki 1980- ja 1990-lukujen Yömyöhä-jaksot CD-levyillä otsikolla Serpien kylässä. Viimeisin Yömyöhä lähetettiin 29.5.2009.

Pianistit Pedro Hietanen ja Laura Mikkola.

Pedro Hietanen työskenteli vuosina 1984-1989 EMI Oy:n tuotantopäällikkönä ja freelance-tuottajana eri levy-yhtiöille sekä studiomuusikkona vuodesta 1970 lähtien. Tuotantotehtäviä Hietanen kommentoi: ”Kiinnosti katsoa musiikkibisnestä myös siltä toiselta puolelta. Mutta lopulta tuntui, että teen mieluummin muuta kuin istun täällä ja teen muille levyjä. Ja hyvä että lähdin, koska olen ehtinyt tehdä sen jälkeen vaikka mitä mielenkiintoista.” Lastenohjelmissa Pedro Hietanen nähtiin Pommi-kissana M. A. Nummisen esittämän Gommi-jäniksen kanssa. Hietanen toimi myös Ruisrockin juontajana 1990-luvulla. Kesän 2009 tangokonsertti Verlan tehdasmuseossa, jossa Hietanen, Laura Mikkola ja Jukka Perko esiintyivät triona, teki Pedro Hietasesta kertaheitolla yhden Iitin festivaalin suosikkimuusikoista. Trio esiintyi suomalaisine tangoineen myös Pariisissa. Iitin musiikkijuhlilla Pedro Hietanen esiintyi viimeisen kerran kesällä 2021.

.



Pedro Hietanen ei tehnyt enää viimeisinä vuosinaan yksittäisiä keikkoja, joita varten olisi pitänyt harjoitella erikseen. Poikkeuksena tästä oli Wigwamin 50-vuotisjuhlakiertue, johon hän osallistui syksyllä 2018. Hietaselle myönnettiin valtion taiteilijaeläke vuonna 2012. Hän ilmoitti kesällä 2022 sairastuneensa vakavasti. Hänen vaimonsa kuoli kaksi vuotta aikaisemmin. Fredrika ja Laura Mikkola soittivat hautajaisissa mm. John Williamsin Schindlerin listan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti