maanantai 12. syyskuuta 2022

 

Kirjailija Charles Dickens.

Englantilainen kirjailija ja yhteiskuntakriitikko Charles John Huffam Dickensia (s. 7.2.1812 ja k. 9.6.1870) pidetään varmasti viktoriaanisen aikakauden merkittävimpänä kirjailijana. Dickens loi kirjoissaan muutamia ehkä maailman tunnetuimmista fiktiivisistä henkilöistä. Jo Charles Dickensin omana elinaikaan hän sai kirjallisella tuotannollaan ennennäkemättömän suosion ja yhäti uudet sukupolvet ymmärtävät hänen kirjallisen tuotannon arvot. Myös kirjallisuustutkijat ja kriitikot ovat avoimesti tunnustaneet kirjailija Dickensin kirjalliseksi neroksi.

Dickensin syntymäkoti.

Portsmouthin satamakaupungissa Hampshiressä 7.2.1812 näki päivänvalon osoitteessa 1 Mile End Terrace (nykyään osoite on 393 Commercial Road). Hänen vanhempansa olivat Elizabeth Dickens (o.s. Barrow 1789-1863) ja John Dickens (1785-1851); poika oli perheen toinen kahdeksasta lapsesta. Perheen isä toimi virkailijana laivaston palkkatoimistossa. John Dickens kutsuttiin tammikuussa 1815 takaisin Lontooseen, jolloin perhekin muutti hänen mukanaan Norfolk Streetille, Fitzroviaan. Charlesin ollessa neljä vuotias perhe muutti Sheernessiin ja sen jälkeen Chathamiin, Kentiin, jossa Charles Dickens varttui 11-vuotiaaksi asti. Hän vietti paljon aikaansa ulkoilmassa, mutta luki myös kirjoja ahkerasti ahmien; kirjoissa oli mm Tobias Smollettin ja Henry Fieldingin sekä Robinson Crusoen ja Gil Blasin picaresque-romaanit. Yhäti uudelleen hän luki mm. Elizabeth Inchbaldin Arabialaiset yöt-teosta (Tuhat ja yksi yötä). 

Dickensin perheen koti Chathamissa.

Tähtiteatterissa Rochesterissa Charles Dickens näki 7-vuotiaana ensimmäisen kerran näyttelijä, koomikko ja tanssija Joseph Grimaldin (s. 18.12.1778 ja k. 31.5.1837) esiintymisen. Myöhemmin Charles Dickens toimitti Joseph Grimaldin muistelmat. Näitä lapsena kokemiaan asioita Dickens sisällytti myöhempiin kertomuksiinsa sujuvasti. Damen yksityistä koulua Dickensin oli mahdollista käydä jonkin aikaa; koulussa naisopettaja ohjasi lukemisessa ja laskemisessa. Lisäksi hän kävi koulua Chathamissa, jota johti William Giles, tunnettu toisinajattelija. Dickensin perhe joutui jättämään Kentin perheen nopeasti kasvavien velkojen vuoksi; perhe oli selvästi elänyt yli varojensa. Perhe muutti Camden Towniin, Lontooseen, kun isä kutsuttiin laivaston palkkatoimiston päämajaan Somerset Housessa. John Dickens joutui velkojensa vuoksi vuonna 1824 vankilaan Southwarkissa, Lontoossa.

Charles Dickens jätti 12-vuotiaana koulunsa kesken ja aloitti työskentelyn tehtaassa, jossa hän teki kymmenen tuntisia työpäiviä Warrenin Blacking Warehousessa, Hungerford Stairsilla lähellä Charing Crossin rautatieasemaa. Charles Dickens tienasi kuusi shillinkiä viikossa liittämällä tarroja mustiin saappaisiin. Tehdasympäristössä Charles Dickens oppi näkemään ja arvostamaan rasittavissa työolosuhteissa tehtyä työtä, joka jätti häneen pysyvän vaikutuksen. Muutaman kuukauden vankilassa oltuaan John Dickensin äiti kuoli ja jätti tälle perinnöksi 450 puntaa. Näin isä Dickens sai velkansa järjesteltyä ja pääsi vankilasta vapaaksi. Koska oma äiti ei pyytänyt Charles Dickensiä pois tehtaasta, hän pettyi tähän ja se jätti Dickensiin myös tyytymättömän asenteen naisia kohtaan loppuiäkseen.

Näin Charles Dickens palasi kolmen vuoden työnteon jälkeen vielä kouluun, ennen toimittajan tehtävien aloittamista. Kahden vuoden ajan hän opiskeli Wellington House Academyssa Camden Townissa, aina maaliskuuhun 1827 saakka. Dickens työskenteli alkuun Ellisin ja Blakmoren asianajotoimistossa Holborn Courtissa, Gray’s Innissä marraskuuhun 1828 saakka. Hänellä oli tapana käydä teattereissa pakkomielteisesti; itse hän väitti, että kävi kolmen vuoden aikana teattereissa joka päivä. Hänen oma suosikkinäyttelijänsä oli Charles Mathews. Charles Dickens toimitti 20 vuoden ajan viikottaista sanomalehteä, kirjoitti 16 romaania ja viisi novellia sekä satoja tieteellisiä artikkeleita. Tämän lisäksi hän puolusti lukemista ja oli hyvin ahkera luennoitsija, joka kirjoitti hyvin mielellään paljon kirjeitä. Dickens kampanjoi tarmokkaasti lasten oikeuksien, koulutuksen ja muidenkin sosiaalisten uudistusten puolesta. Omia näkemyksiään nuoruuden ajoilta Dickens sisällytti osittain omaeläkerralliseen romaaniinsa, David Copperfield.

Charles Dickens kohtasi vuonna 1830 ensimmäisen rakkautensa, Maria Beadnellin. Marian vanhemmat eivät kuitenkaan hyväksyneet rakastavaisten seurustelua ja vanhemmat lopettivat suhteen lähettämällä Marian kouluun Pariisiin. Vain 20-vuotiaana, vuonna 1832 Dickensistä tuli vuonna 1831 perustetun Garrick Clubin jäsen. Dickens tunsi teatterimaailmaan hyvin paljon vetoa ja hän halasi mainetta ja kuuluisuutta; siksi hän päätti osallistua Covent Gardenissa koe-esiintymiseen. Dickens valmistautui esiintymiseen huolella ja päätti jäljitellä koomikko Charles Mathewsia esityksessään. Kylmän ilman sattuessa koe-esityksen ajankohtaan, hän kuitenkin jätti koe-esiintymiseen osallistumatta. Ennen kuin uusi koe-esiintyminen järjestyi Charles Dickens oli jo ennättänyt aloittaa kirjailijanuransa.

Dickens lähetti jo vuonna 1833 ensimmäisen tarinansa, A Dinner at Poplar Walk, Lontoossa ilmestyvälle aikakausilehdelle, Monthly Magazinelle. Dickensin setä – äidin puolelta – William Barrow tarjosi sisaren pojalleen työtä The Mirror of Parliamentissa. Ensimmäiset raporttina parlamentista Dickens kirjoitti vuoden 1832 alkupuolella. Näistä lehtikirjoituksista muodostui Charles Dickensin ensimmäinen julkaisu vuonna 1836, Sketches by Boz. Koko kirjallisen uransa ajan Charles Dickens oli aktiivinen ja toimitti lehtiä. Morning Chronicle käynnisti tammikuussa 1835 iltapainoksen Kronikan musiikkikriitikko Geirge Hogarthin toimituksessa. Dickens sai kutsun Hogarthilta osallistua Street Sketchesiin; Dickensistä tuli säännöllinen vierailija Fulham-talossa ja kaikkein vähiten hän ei nauttinut Hogarthin kolmen tyttären seurasta: Georginan, Maryn ja 19-vuotiaan Catherinen.

Catharine Hogart oli Charles Dickensin vaimo.

Charles Dickens menestyi sangen nopeasti sekä ammattiasioissa että sosiaalisessa elämässä. Hän ystävystyi englantilaisen historiasta kirjoittavan William Harrison Ainswortin (s. 4.2.1805 ja k. 3.1.1882) kanssa, jonka poikamiessalongissa Harrow Roadilla kokoontuivat mm. irlantilainen maalari Daniel Maclise (s. 25.1.1806 ja k. 25.4.1870), konservatiivipoliitikko ja pääministeri Benjamin Disraeli (s. 21.12.1804 ja k. 19.4.1881), englantilainen kirjailija ja poliitikko Edward George Earle Lytton Bulwer (s. 25.5.1803 ja k. 18.1.1873) ja englantilainen kuvataiteilija ja karikatyyrien tekijä George Cruikshank (s. 27.9.1792 ja k. 1.2.1878). Heistä kaikista – Disraelia lukuun ottamatta – tuli Dickensin hyviä ystäviä ja yhteistyökumppaneita. Charles Dickens meni avioliittoon vuoden kihlauksen jälkeen 2.4.1836 Catharine Thomson Hogartin kanssa. Heidän vihittiin Pyhän Luukkaan kirkossa, Chelseassa, Lontoossa. Häämatka tehtiin Chalkiin, Kentiin. Heidän kymmenestä lapsestaan ensimmäinen, Charles, syntyi tammikuussa 1837 ja muutaman kuukauden kuluttua perhe perusti yhteisen kodin Bloomsburyyn, osoitteeseen 48 Doughty Street, Lontoo.

Vuosina 1836-1837 Dickens alkoi saada kuuluisuutta julkaisusarjalla Pickwick-kerhon jälkeenjääneet paperit, joka ilmestyi kuukausittain jatkokertomuksena kirjallisuuslehdessä 19 osassa. Kirja on yhä edelleen varmaan suosituin Dickensin teoksista. Romaani kertoo Samuel Pickwickin perustaman seuran seikkailuista. Samuel Pickwickin kerho tekee iloisia tutkimusmatkoja eri puolille Englantia. Samuel Pickwickin lisäksi kerhoon kuuluu kolme muuta jäsentä. Kirjan muihin henkilöihin lukeutuu miespalvelija, joka on järkevä ja myös ovela sekä palvelijan isä ja kerhon jäsenten kateellinen vastustaja, herra Jingle. Sangen pian Charles Dickensistä kasvoi tunnettu kansainvälinen kirjailija, joka tunnettiin varsinkin satiiristaan, huumoristaan sekä innokkaasta luonteestaan ja terävistä yhteiskunnallisista havainnoistaan. Osiin jaetut julkaisut soivat Dickensille oivan mahdollisuuden seurata narratiivinsa vaikutusta suuren yleisön keskuudessa ja samoin muuttaa tarvittaessa juonenkäänteitä saadun palautteen mukaisesti. Dickens rakensi kertomustensa juonet hyvin huolellisesti ja hän saattoi hyvinkin ajankohtaisia aiheita ripotella tarinoihinsa. Hän tavoitti myös suuria ihmismassoja, joilla ei ollut köyhinä myöskään lukutaitoa. Nämä köyhät ja lukutaidottomat ihmiset maksoivat mielellään puolipenniä siitä, että jokainen uusi jakso luettiin heille.

Dickens kulki menestyksestä toiseen. Nuori kuningatar, Victoria (s. 24.5.1819 ja k. 22.1.1901), myös luki sekä Oliver Twistin että The Pickwick Papersin. Jatkosarjoina julkaistiin ennen kirjan ilmestymistä myös Dickensin teokset Nicholas Nickleby (1838-1839), The Old Curiosity Shop (1840-1841) sekä hänen ensimmäinen historiallinen romaaninsa, Barnaby Rudge: A Tale of Riots of ’Eighty. 22.1.1842 Charles Dickens saapui vaimonsa kanssa Bostoniin, Massachusettsiin ja matkan he tekivät RMS Britannian ensimmäisellä merimatkalla Amerikan mantereelle. Samaan aikaan Dickensin perheen taloudenhoitajaksi liittyi Catherinen toinen sisar, Georgina Hogarth, joka huolehti perheen lapsista Dickensien matkan aikana. Georgina pysyi perheen taloudenhoitajana, neuvonantajana, järjestäjänä ja ystävänä Charles Dickensin kuolemaan asti vuonna 1870.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti