maanantai 5. syyskuuta 2022

Nyt alkaa meille vähitellen selvitä se epäilty tosiasia, kuinka paljon COVID-10 eli korotauti todellisuudessa aiheutti Suomessa ihmishenkien menetyksiä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tunnetusti omissa tilastoissaan rekisteröi koronakuolemiksi kaikki, jotka 30 päivän positiivisen korotestituloksen saattuaan sattuivat menettämään henkensä syystä tai toisesta.



Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen oikeuslääkintäyksikön johtava asiantuntija, dosentti Sirkka Goebeler,  paljasti heinäkuussa, että koronapandemian aikana 25.7.2022 mennessä THL poimi noin 4 400 ihmisen kuolintodistuksista tarkemmat kuolinsyyt, vaikka nämä ihmiset oli jo tilastoituneet koronakuolleiksi. Pelkästään vain koronaan kuolleita näytti olevan 520 ihmistä. Valtaosa COVID-19 tautiin kuolleista oli yli 50-vuotiaita miehiä ja yli 60-vuotiaita naisia. Kaikkien koronaan kuolleiden keski-ikä oli keskimäärin 84 vuotta.

Kuvassa vasemmalla dosentti Sirkka Goebeler.

COVID-19 oli kirjattu tilastoissa peruskuolemansyyksi 64 prosentissa eli 2 834 tapauksessa. 82 prosentissa näistä kirjatuista tapauksista oli kuolemaan myötävaikuttamassa ainakin yksi muu tekijä, kuten yleisimmin mm. sydänsairaus, diabetes, dementia, keuhkoahtaumatauti (COPD), astma sekä syöpä ja varsinkin nuorilla lisäksi lihavuus. Välittömänä kuolemansyynä koronatauti oli 10 prosentissa kuolemista eli 421 tapauksessa. Peruskuolemansyy koronatautiin oli yleisimmin pitkäaikaissairaus, kuten esimerkiksi sydänsairaus, dementia tai neurologinen sairaus.

Meillä kirjattiin virallisiin kuolintilastoihin ne kuolemat, joissa COVID-19 on ollut perus- tai välitön kuolemansyy. Näin toimien saadaan koronaan kuolleiden määräksi 3 255 ihmistä. Sitten on vielä jäljellä ”koronan kanssa” eli COVID-19 myötävaikutuksella kuolleiden joukko. Heitä näyttäisi olleen uusimman tiedon mukaan 1 152 ihmistä eli 26 prosenttia kaikista koronatautiin kuolleista. Näillä vainajilla peruskuolemansyy oli yleensä mm. krooninen sairaus, kuten sydänsairaus, dementia, syöpä, keuhkoahtaumatauti, astma, aivoinfarkti tai neurologinen sairaus. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti