perjantai 2. joulukuuta 2022

 

Johanna Iivanainen.

Aviopari Johanna ja Mikko Iivanainen vierailivat kaksin konsertoimassa Pirkanmaalla Kangasala-talossa torstaina 1.12.2022 klo 19. Johanna Iivanainen (o.s. Niemelä, s. 22.11.1976 Oulu) on laulaja, jolta on julkaistu neljä soololevyä, ja hän on tehnyt yhteistyötä myös monenlaisten kokoonpanojen kanssa. Johanna aloitti viisivuotiaana pianonsoiton Oulun Konservatoriossa. Jo lukioikäisenä Johanna alkoi esittää jazzmusiikkia Oulussa. Hän opiskeli sittemmin musiikkikasvatusta Oulun yliopistossa. Vuonna 1996 Johanna muutti Helsinkiin, jossa jatkoi laulun opiskelua Helsingin Pop & Jazz Konservatoriossa. Siellä opiskellessaan Johanna tapasi myös miehensä, Mikko Iivanaisen. Nykyään Iivanaisen pariskunta asustaa Mäntsälässä.



Myöhemmin Johanna Iivanainen on opiskellut Helsingin ammattikorkeakoulun Stadin opettajalinjalla sekä opettanut Pop & Jazz Konservatoriossa Helsingissä. Vielä Oulussa asuessaan Johanna lauloi Khamos-yhtyeessä, joka julkaisi EP:n vuonna 1996 ja yhtye oli Suomen Jazzliiton kiertueella syksyllä 1997. Johannan muutettua Helsinkiin hänen ensimmäinen yhtyeensä pääkaupungissa oli Unit 6, joka myös julkaisi omakustannealbumin, No. 1.

Henrik Otto Donner.

Tämän jälkeen Johanna Iivanainen liittyi muusikko, säveltäjä, sovittaja ja musiikkialan vaikuttaja Henrik Otto Donnerin (s. 16.11.1939 Tampere ja k. 26.6.2013 Pietarsaari) Free for All-kokoonpanoon sekä Mikko Iivanaisen Free Control-yhtyeeseen. Johanna Iivanainen on laulanut molempien kokoonpanojen albumeilla. Antti Sarpilan Swing Bandin solistiksi Johanna Iivanainen ryhtyi vuonna 2002 ja Iivanainen esiintyi Sarpilan bändin 20-vuotisjuhlaalbumilla ja joulukiertueella. Esiintymiskokemusta Johanna Iivanainen on kerännyt lisää mm. Petri Puolitaival Quartetissa, JimJamMurMur-kokoonpanossa, Loco Motifessa, 1N ja Korpi Ensemblessa sekä vierailemalla Perko-Pyysalo Poppoon ja UMO Jazz Orchestran solistina.

Eero Koivistoinen.

Vuonna 2003 Johanna Iivanainen lauloi solistina saksofonisti Eero Uolevi Koivistoisen (s. 13.1.1946 Helsinki) julkaisemalla albumilla, Suomalainen. Eero Koivistoinen aloitti 11-vuotiaana viulunsoiton, jolla hän soitti ensin barokki- ja kamarimusiikkia; vasta 16-vuotiaana Koivistoinen siirtyi soittamaan saksofonia. Suomalainen-levyllä Johanna Iivanainen lauloi suomalaisia iskelmiä sekä Eero Koivistoisen säveltämiä kappaleita. Johanna Iivanaisen ensimmäinen soololevy, Johanna Iivanainen, ilmestyi vuonna 2004. Ensimmäisellä soololevyllään Johanna Iivanainen lauloi omia sävellyksiään ja sovituksiaan. Äänilevyllä soitti Mikko Iivanaisen luotsaama Free Control-yhtye.



Vuonna 2007 julkaistiin Johanna Iivanaisen ja Eero Koivistoisen yhtyeen toinen yhteinen albumi, Lennosta kii! Tälläki äänilevyllä yhdisteltiin suomalaista populaarimusiikkia Eero Koivistoisen jazzsovituksiin ja -sävellyksiin. Vielä samana vuonna ennätti Universal Music julkaista Johanna Iivanaisen ja Pertti ”Pepe” Willbergin (s. 17.12.1946 Turku) albumin, Kaksi ihoa. Vuonna 2011 julkaistiin Johanna Iivanaisen soololevy, Kadotaan uneen, jossa kuullaan monta Johanna Iivanaisen omaa sävellystä. Albumin tuottajana toimi laulaja ja lauluntekijä Erkka Lauri ”Edu” Kettunen (s. 12.4.1961 Helsingin maalaiskunta) ja sen julkaisi Texicalli Records Oy. Vuonna 2012 helmikuussa julkaistiin 1N-yhtyeen kokoelma 1998-2012 ja vuonna 2013 Texicalli Records julkaisi Johanna Iivanaisen levyn, Mustarastas laulaa, jonka levyn kaikki sävellykset ovat Johanna Iivanaisen ja sasoitukset Sinikka Svärdin. Syksyllä 2021 Iivanaisilta ilmestyi levy, Broken River, jonka tiimoilta aviopari konsertoi yhtyeineen pitkin Suomea syksyllä 2021 ja keväällä 2022.

Johanna ja Mikko Iivanainen Kangasala-talossa 1.12.2022.

Laulaja Johanna Iivanainen on suorituksistaan kuitannut myös useita palkintoja. Vuonna 2002 Johanna Iivanainen palkittiin Louis Armstrong-palkinnolla, ja vuonna 2003 Sony Elevtronics Finland ja Suomen Jazzliitto myönsivät Johanna Iivanaiselle historian ensimmäisen Sony jazz-palkinnon. Iivanainen on ollut Jazz-Emma-ehdokkaana albumeillaan Suomalainen vuonna 2003 sekä Johanna Iivanainen vuonna 2004. Johanna Iivanainen voitti Jazz-Emman Iro Haarlan ja Uffe Korkforsin Loco Motife-yhtyeen kanssa vuonna 2005. Vuonna 2006 Johanna Iivanainen valittiin Jazzrytmit-lehden kriitikkoäänestyksessä vuoden parhaaksi naislaulajaksi. Vuonna 2021 Johanna Iivanaiselle myönnettiin Suomen valtion kolmivuotinen taiteilija-apuraha.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti