torstai 15. joulukuuta 2022

Jukka Nykänen Tampere-talossa keskiviikkona 14.12.2022 joulutunnelmissa.

Tänään esittelyvuorossa on loistava muusikko, pianisti, säveltäjä ja ammattitaitoinen musiikin sovittaja Jukka Nykänen (s. 1976 Helsinki). Jukka Nykänen aloitti vuonna 1985 Espoon musiikkiopistossa pianonsoiton opinnot Kata Nummen oppilaana. Nykänen siirtyi vuonna 1995 Sibelius-Akatemiaan, jossa hän opiskeli pianonsoittoa Veli Teppo Väinämö Koiviston (s. 5.12.1961 Pyhtää) ohjauksessa – Koivisto on vuodesta 1988 ollut Sibelius-Akatemian opettajakuntaa, ensin säestäjänä ja sitten vuodesta 1991 alkaen pianomusiikin lehtorina - ja Jukka Nykänen valmistui pianomusiikin osastolta vuonna 2004. Jukka Nykänen piti ensikonserttinsa pianistina vuonna 2006 ja sai silloin konsertistaan erinomaiset arvostelut kriitikoilta. Pianisti Jukka Nykänen on opiskellut vielä lisää mm. mestarikursseilla, joilla on ollut opettajina mm. Konstantin Bogino, pianopedagogi Maija-Liisa Pohjola (s. 9.7.1936 Seinäjoki ja k. 31.12.2021), professori Matti Juhani Raekallio (s. 14.10.1954 Helsinki), Pariisin konservatoriossa ja Berliinin taideyliopistossa opettava pianisti Pascal Devoyon (s. 1953) sekä pianisti ja pianonsoiton dosenttina Sibelius-Akatemiassa toiminut Eero Juhani Heinonen (s. 26.11.1950 Turku).

Pianovirtuoso oli Jukka Nykäsen ensimmäinen sooloalbumi.

Jukka Nykäsen erikoisalaa klassisena pianistina ovat hänen omat sovituksensa. Nykäsen oma levytys, Pianovirtuoso, sai loistavan vastaanoton ja Helsingin Sanomat valitsi albumin yhdeksi vuoden 2007 parhaista äänilevyistä. Jukka Nykänen esittää tällä levyllään omia sovituksiaan ja näkemyksiään suurista klassisen musiikin järkäleistä sekä suomalaisista kansanlauluista, unohtamatta kännyköiden aivan ensimmäisiä soittoääniä. Levy huipentuu Jääkiekkofantasia op. 5-6:een, joka on erään surullisenkuuluisan Suomi-Ruotsi-jääkiekko-ottelun kuvaus musiikillisin keinoin. Levyllä löytyvät järjestyksessä seuraavat kappaleet: Minun kultani kaunis on, On suuri sun rantas autius, Porilaisten marssi (Christian Kress), Lottoparafraasi (Matti T. Tuominen), Nocturne, Grande valse (Francisco Tarrega), Paljon onnea vaan (Mildred Hill), Alkusoitto Giuseppe Verdin oopperasta Aida, Parafraasi Richard Wagnerin oopperasta Lentävä Hollantilainen, Kukkaisaaria Georges Bizet’n oopperasta Carmen, Lenskin aaria Pjotr Tšhaikovskin oopperasta Jevgeni Onegin ja Jääkiekkofantasia (Peter Karlsson).

Veijo Murtomäki kirjoitti Helsingin Sanomissa 1.11.2007 seuraavan arvion levystä: ”Armoitettu pianisti Jukka Nykänen tarjoaa levyllään jalat alta vieviä sovituksia Vladimir Horowitzin ja György Cziffran tapaan. Nykänen on taitava jäljitellessään Chopinin, Lisztin ja Rahmaninovin pianotyyjejä, joihin hän lisää oman puumerkkinsä helpon tuntuisella virtuoosisäihkeellään. Sovitusten kohteiksi ovat antautuneet niin kännykän soittoäänet kuin lottoarvontatunnarikin. Kansanlaulut ja Porilaisten marssi ovat saaneet sopivasti runolliset ja näyttävät toteutukset. Muutaman oopperamukaelman – ylinnä Lenskin aarian Art Tatumin tyylinen versio – jälkeen kaikin puolin nautittavan levyn päättää Jääkiekkofantasia Suomen ja Ruotsin maajoukkueiden kohtaamisesta 2003!”

Kotimaani-albumi oli Jukka Nykäsen toinen soololevy.

Jukka Nykäsen levyttämä toinen albumi, Kotimaani, ilmestyi vuonna 2012 ja tämä albumi sai samoin erinomaiset arvostelut osakseen. Äänilevyltä löytyvät kappaleet: Säkkijärven polkka, Suomalainen rukous (Taneli Kuusisto), Karjalaisten laulu (Pietari (Pekka) Juhani Hannikainen), Karjalan kunnailla, Kansanlaulu, Nälkämaan laulu (Frans Oskar Merikanto), Suvivirsi, Leivo (Erkki Melartin), Satakunnan laulu (Aksel Törnudd), Oi kallis Suomenmaa (Heikki Valentin Klementti), Varsinaissuomalaisten laulu (Toivo Louko), Taivas on sininen ja valkoinen (trad.), Itsenäisyyspotpuri (Yrjä Kilpi) ja Vuodenajat (Antonio Vivaldi, Ves-Pekka Hautamäki, Juice Leskinen, James Pierpont, trad., Evert Taube).

Pianisti Jukka Nykänen on esiintynyt muun muassa Helsingin juhlaviikoilla, Espoon kansainvälisellä pianoviikolla, Kuhmon kamarimusiikissa, Turun, Mäntän, Lemin ja Joroisten musiikkijuhlilla sekä LuostoClassicissa. Lisäksi Nykänen on soittanut pianosolistina mm. Helsingin ja Kuopion kaupunginorkestereiden, Tapiola Sinfoettan, Suomen Kansallisoopperan orkesterin sekä Vantaan viihdeorkesterin kanssa. Jukka Nykänen on työskennellyt paljon laulu- ja orkesterimusiikin. Oopperan ja teatterin parissa. Nykänen on toiminut vuodesta 1999 lähtien pianistina lukuisissa Helsingin Kaupunginteatterin musikaaleissa, kuten mm. Les Misérables, Miss Saigon ja The Producers, sekä kapellimestarina teoksissa Evita ja Rimakauhua rakkaudessa (Closer Than Ever). Jukka Nykästä on voinut kuulla pianistina samoin Yle Radio 1:n radio-ohjelmassa Kansankynttilä (2006) ja Mieletön musiikinhistoria (2007-2008). Jukka Nykänen on syksystä 2013 ollut Yle Teemalla RSO-konserttisarjan kommentaattorina ja teosten esittelijänä. Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi joulukuussa 2014 muusikko Jukka Nykäselle Suomi-palkinnon. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti