torstai 15. joulukuuta 2022

 

Markkinaoikeus: Isännöintiliitolle ja isännöintiyrityksille yhteensä miljoonien seuraamusmaksut

Kilpailu- ja kuluttajavirasto ehdotti vuonna 2021 seuraamusmaksuja valtakunnallisesta hintakartellista isännöintialalla.

Tällaisia seuraamusmaksuja Kilpailu- ja kuluttajavirasto esitti viime vuonna:

Realia Services Oy Arenna Oy:n eli entisten Colliers Isännöinti Finland Oy ja Ovenia Isännöinti Oy:n osallisuudesta ja Colliers International Finland Group Oy (entinen Ovenia Group Oy) 4 500 387 euroa. Realia on ostanut Arennan liiketoiminnan rikkomuksen jälkeen, joten Arennan maksu menee Realialle.

Isännöinti Ilkka Saarinen Oy 220 371 euroa.

OP Koti Kainuu Oy (entinen OP Kiinteistökeskus Kainuu Oy) 302 075 euroa.

Kiinteistö-Tahkola -nimellä tunnetut Oulun kiinteistötieto Oy ja Suomen Kiinteistöhallinta Oy 1 693 950 euroa.

Realia Services Oy (ent. Realia Isännöinti Oy), Realia Group Oy ja Realia Holding Oy 13 887 627 euroa.

REIM Group Oy Ltd ja REIM Hämeenlinna Oy 1 300 285 euroa.

Suomen Isännöintiliitto ry 73 106 euroa.

Markkinaoikeus on tänään torstaina 15.12.2022 antanut päätöksen isännöintialaa koskevassa kartelliepäilyssä, joka koski vuosia 2014–2017.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto esitti viime vuonna seuraamusmaksuja valtakunnallisesta hintakartellista isännöintialalla. Tänään torstaina markkinaoikeus antoi asiassa päätöksen. Ratkaistavana asiassa oli, ovatko vastaajat muodostaneet ”hintojen korottamiseen ja hinnoittelun yhdenmukaistamiseen tähtäävän kokonaissuunnitelman, jota vastaajayhtiöt ovat toteuttaneet liittoa välineenä käyttäen ja jossa väitetyssä kilpailurikkomuksessa liitolla on ollut myös jäsenistään itsenäinen ja erillinen rooli”.

Markkinaoikeus lausuu päätöksessään seuraavasti:

Markkinaoikeus katsoo, että asiassa näytetyiksi tulleet kilpailunvastaiset menettelyt ovat ilmentäneet jo luonteensa puolesta riittävää vahingollisuutta kilpailulle ja olleet omiaan vaikuttamaan kielteisesti kilpailuun. Näin ollen kysymys on tarkoitukseen perustuvasta kilpailunrajoituksesta, jonka osalta ei ole tarpeen arvioida menettelyn mahdollisia kilpailua rajoittavia vaikutuksia. Kun tarkoitukseen perustuva kilpailunrajoitus on osoitettu, ei ole tarpeen myöskään selvittää, onko menettelylle ollut muuta selitystä kuin kilpailun rajoittaminen.”

Markkinaoikeus määrää päätöksessään Isännöintiliiton maksamaan valtiolle 65 000 euron seuraamusmaksun.

Päätöksen mukaan Isännöintiliitto on rikkonut kilpailulakia viestimällä hinnankorotuspaineista sekä olemalla aktiivinen ja aloitteellinen hintakeskustelussa. Markkinaoikeus on nyt päätöksensä antanut ja määrännyt meille seuraamusmaksun, jonka maksamme. Emme aio valittaa päätöksestä”, sanoo Isännöintiliiton nykyinen toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva Isännöintiliiton tiedotteessa.

Colliers Finland Group Oy:n ja Retta Services Oy:n markkinaoikeus määrää maksamaan valtiolle 650 000 euron seuraamusmaksun, josta yhtiöt vastaavat yhteisvastuullisesti.

Markkinaoikeus määrää IISOY:n maksamaan valtiolle seuraamusmaksuna 50 000 euroa, OP Koti Kainuu Oy:n 65 000 euroa. Oulun Kiinteistötieto Oy:n ja Suomen Kiinteistöhallinta Oy:n markkinaoikeus määrää maksamaan 600 000 euroa, josta 7 000 eurosta yhtiöt vastaavat yhteisvastuullisesti ja 593 000 eurosta vastaa yksin Oulun Kiinteistötieto.

Retta Services Oy:n, Retta Group Oy:n ja Retta Holding Oy:n markkinaoikeus määrää maksamaan valtiolle seuraamusmaksuna kolme miljoonaa euroa, josta 800 000 eurosta yhteisvastuullisesti, ja 2,2 miljoonasta eurosta vastaavat yhteisvastuullisesti Retta Services Oy ja Retta Group Oy.

REIM Hämeenlinna Oy:n ja REIM Group Oy Ltd:n maksettavaksi markkinaoikeus määrää puoli miljoonaa euroa, josta yhtiöt vastaavat yhteisvastuullisesti.

Markkinaoikeus hylkää Isännöintiliiton, Colliers Finland Groupin, IISOY:n, OP Koti Kainuu Oy:n, Oulun Kiinteistötiedon ja Suomen Kiinteistöhallinnan, Retta Servicesin, Retta Groupin, Retta Holdingin ja REIM Hämeenlinnan ja REIM Groupin vaatimukset oikeudenkäyntikulujensa korvaamisesta.

Markkinaoikeus on päättänyt, että ”liitto ja vastaajayhtiöt ovat menetelleet kilpailusääntöjen vastaisesti. Vaikka markkinaoikeus on katsonut, että kilpailurikkomuksen näytetyksi tullut laajuus on ollut merkittävästi suppeampi kuin mitä virasto on esittänyt, ja määrännyt seuraamusmaksut liitolle ja vastaajayhtiöille määrällisesti viraston esittämiä merkittävästi alhaisempina, markkinaoikeuden asiassa antama ratkaisu huomioon ottaen ei kuitenkaan ole oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 95 §:n 1 momentissa tarkoitetulla tavalla kohtuutonta, että liitto ja vastaajayhtiöt joutuvat itse vastaamaan oikeudenkäyntikuluistaan.”

Markkinaoikeuden tänään antamaan päätökseen on mahdollista hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti