maanantai 26. joulukuuta 2022

 

Tarmo Peltokoski.

Vaasassa vuonna 2000 syntyneen kapellimestari Tarmo Peltokosken instrumentti on piano, jota hän on opiskellut Sibelius-Akatemiassa lehtori Antti Hannu Hotin (s. 12.10.1952 Virolahti ja k. 3.7.2021 Porvoo) ohjauksessa. Tarmo Peltokosken pianonsoitto on katsottu monissa kilpailuissa palkitsemisen arvoiseksi ja Peltokoski on myös soittanut pianosolistina monien merkittävien suomalaisten orkestereiden kanssa. Pianonsoiton lisäksi Tarmo Peltokoski on opiskellut vielä säveltämistä ja sovittamista ja hän nauttii erityisesti musiikkikomedioista sekä improvisaatiosta.

Jorma Panula.

Tarmo Peltokoski kohtasi Vaasassa mestarikurssia pitäneen kapellimestari Jorma Juhani Panulan (s. 10.8.1930 Kauhajoki) 14 vuoden iässä. Jorma Panula tunnetaan paitsi säveltäjänä ja sovittajana myös varsinkin urastaan Sibelius-Akatemian orkesterinjohdon opettajana. Jorma Panula valmistui Sibelius-Akatemiasta kanttori-urkuriksi vuonna 1950 ja sen jälkeen kapellimestariksi vuonna 1953 opettajanaan Leo Funtek (s. 21.8.1885 Ljubljana, Itävalta-Unkari ja k. 13.1.1965 Helsinki). Panulan oppia ovat saaneet monet kansainvälistä uraa luoneet kapellimestarit, kuten Jukka-Pekka Saraste, Esa-Pekka Salonen, Osmo Vänskä, Sakari Oramo, Susanna Mälkki ja Mikko Franck.

Kapellimestari Jorma Panula vakuuttui Tarmo Peltokosken musiikillisista kyvyistä ja Panula kehotti Peltokoskea osallistumaan omille mestarikursseilleen muuallakin Suomessa. Tarmo Peltokoski innostui Jorma Panulan rohkaisuista niin kovasti musiikista, että hän on sittemmin jättänyt opiskelunsa sekä lukiossa että Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla kesken erilaisten houkuttelevien työtarjousten vuoksi. Sibelius-Akatemiassa Tarmo Peltokoskea ovat opettaneet mm. Sakari Oramo, Hannu Lintu, Jukka-Pekka Saraste ja Esa-Pekka Salonen. Jo 11-vuotiaana Tarmo Peltokoski ihastui säveltäjä Richard Wagnerin musiikkiin ja hänen unelmansa on johtaa Wagnerin kokonaisvaltaisia oopperoita.

Ensimmäisiä töitään kapellimestarina Tarmo Peltokoskella oli vuonna 2019 Manilassa, Filippiineillä. Kohteen valintaan saattoi vaikuttaa se, että Tarmo Peltokosken äiti on kotoisin Filippiineiltä. Peltokoski nimitettiin tammikuussa 2022 Deutsche Kammerphilharmonie Bremenin päävierailijaksi sekä toukokuussa 2022 Latvian kansallisorkesterin ylikapellimestariksi ja taiteelliseksi johtajaksi. Tarmo Peltokoski on tehnyt hyvin menestyksekkäitä konsertteja Hr-Sinfonieorchesterin, Orchestre Philharmonique de Radio Francen ja Rotterdamin filharmonikkojen orkesterin kanssa. Kesällä 2022 Tarmo Peltokoski esiintyi Rheingaun musiikkifestivaaleilla, Schleswig-Holsteinin musiikkifestivaaleilla, Beethovenfestissä Bonnissa ja Musikfestissä Bremenissä. Ensimmäisen Wagner Ring-vierailunsa Peltokoski suoritti Eurajoki Bel Canto-festivaaleilla elokuussa 2022.

Tarmo Peltokoski johtaa kaudella 2022/2023 ensimmäisen kerran Hongkongin filharmonista orkesteria, Toronton sinfonista orkesteria, Hallé-orkesteria, Rundfunk-Sinfonieorchester Berliniä, Konzerthausorchester Berliniä, San Diego Symphony-orkesteria, Göteborgin sinfoniaorkesteria ja Düsseldorfer Symphonikia. Peltokoski palaa myös Eurajoki Bel Canto-festivaalille johtamaan Richard Wagnerin Tristan ja Isolden-oopperan. Tarmo Peltokoski on tehnyt yhteistyötä mm. Yuja Wangin, Asmik Grigorianin, Matthias Goernen, Julia Fischerin, Jan Lisieckin, Patricia Kopatchinskajan, Golda Schultzin, Martin Fröstin, Chen Reissin, Janine Jansenin ja Sol Gabettan kanssa. Vuonna 2022 Tarmo Peltokoski voitti Lotto-palkinnon Rheingaun musiikkifestivaaleilla.

Keväällä 2022 läntisen maailman orkesterit alkoivat katkoa sidoksiaan Venäjän presidentti Putinin tulijaan ja ystävään, kapellimestari Gergijeviin. Näin toimittiin myös Rotterdamin filharmonikoissa, joka alkoi etsiä uutta kapellimestaria toukokuun vapautuneelle viikolle. Viikolle saatiin vierailevaksi nuori ja nouseva suomalainen kapellimestari, Tarmo Peltokoski. Peltokoskelle tarjoutui mahdollisuus johtaa Rotterdamissa peräti neljä konserttia. Jo toisen konsertin väliajalla Rotterdamin orkesterin johtaja yllätti Tarmo Peltokosken tarjoamalla hänelle orkesterin päävierailijan pestiä. Puhumatta ensin managerinsa kanssa Peltokoski ei uskaltanut heti sanoa tarjoukseen mitään. Peltokoski lupasi Rotterdamin orkesterin johtajalle palaavansa kysymykseen.

Tanja Dorin.

Päävierailijan tehtävä sinfoniaorkesterin kapellimestarille merkitsee säännöllisiä töitä orkesterin edessä. Päävierailija on mukana kehittämässä, muovaamassa ja rakentamassa orkesterin musiikillista identiteettiä. Siinä molemmat osapuolet sitoutuvat tekemään yhteistyötä ja parhaimmillaan se avaa mahdollisuuksia musiikillisten visioiden toteuttamiselle. Keskusteltuaan managerinsa kanssa Tarmo Peltokoski kiteytti saamansa työtarjouksen näin: ”Kummisetä-elokuvaa lainatakseni, se oli tarjous, josta ei voinut kieltäytyä!” Peltokoski palasi syyskuun puolivälissä Rotterdamin orkesteria johtamaan ja samalla vierailulla julkistettiin tieto Tarmo Peltokosken vuonna 2023 alkavasta päävierailijan nimityksestä.

Ilja Musin.
Tugan Sohijev.



Kapellimestari Tarmo Peltokosken managerointia hoitaa Tanja Dorin tammikuussa 2016 perustama agentuuritoimisto. Dorin Music-agentuurilla on tällä hetkellä toimistot sekä Saksan Hannoverissa että Yhdysvaltojen New Yorkissa. Joulukuussa 2022 julkaistiin tieto, että kapellimestari Tarmo Peltokoski on valittu Orchestre National du Capitole de Toulousen musiikkijohtajaksi 1.9.2024 alkaen. Sopimus on kestoltaan viisivuotinen kestäen elokuulle 2029 saakka. Peltokoski omistaa Toulousen orkesterille sopimuksen mukaan 12-14 viikkoa kautensa aikana. Tarmo Peltokoski seuraa kapellimestarina venäläistä Tugan Taimurazovitš Sohijevia (s. 1977), joka sai oppinsa Pietarin konservatoriossa Ilja Aleksandrovitš Musinin (1904-1999) ja Leonid Ovšijevitš Kortšmarin ohjauksessa ja opiskeli lisäksi jonkin aikaa Juri Temirkanovin johdolla. Tugan Sohijev voitti vuonna 2000 Prokofjev-kapellimestarikilpailun Pietarissa. Toulousen orkesteri vaati häneltä Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan tuomitsemista, johon hän ei katsonut voivansa suostua, koska se tietäisi pahimmillaan Venäjällä 15 vuoden vankeusrangaistusta. Johdettuaan lähes kymmenen vuotta Bolšoi-teatterin orkesteria ylikapellimestarina Sohijev ilmoitti 6.3.2022 jättävänsä sekä Bolšoi-teatterin että Toulousen orkesterin ylikapellimestarin tehtävät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti