keskiviikko 27. heinäkuuta 2022

 

Akaan (Toijala) torilla vietettiin maanantaina 25.7.2022 Aki Sirkesalon 60-vuotispäivää.

Toijalalainen Aki Sirkesalo olisi täyttänyt maanantaina 25.7.2022 peräti 60 vuotta, jos olisi saanut elää pitempään. Akaan (Toijalan) torille kokoontui ilmaiseen tapahtumaan viettämään Akin syntymäpäivää suuri joukko ihmisiä. Mielenrauha-orkesteri esitti Aki Sirkesalon musiikkia valtaisalla menestyksellä torilla. Laulaja Aki Sirkesalo menehtyi koko perheensä kanssa Tapaninpäivän tsunamissa vuonna 2004. Akilta jäi pöytälaatikkoon kuusi demoksi tehtyä, ennen julkaisematonta laulua. Aki Sirkesalon viidestä soololevystä peräti neljä tehtiin Sony-levy-yhtiölle vuosina 1995-2001. Akin viimeisen sooloalbumin, Sanasta miestä, jonka EMI-levy-yhtiö julkaisi Sirkesalon omaisten suostumuksella, näki päivänvalon vasta kohtalokkaan Thaimaan matkan jälkeen.

Aki Sirkesalo.

Sanasta miestä-albumi tuli valmiiksi jo ennen Sirkesalojen Thaimaan matkaa. Levyä ei ennätetty julkaista ennen koko Sirkesalon perheen kuolemaa Intian valtameren maanjäristystä seuranneessa tsunamissa 26.12.2004. Sirkesalot ja Timi Laukkanen asuivat lähes naapureina Nurmijärven Klaukkalassa. Aki Sirkesalo tuli erään kerran Laukkasen luokse kuunteluttamaan omia demokappaleitaan, joita äänitteellä oli yhteensä 14 kappaletta. Laukkanen merkitsi näistä kappaleista 10 kappaletta, jotka aivan ehdottomasti hänen mielestään kannattaisi ottaa tuleville levyille mukaan. Aki Sirkesalo oli juuri hiljan vaihtanut levy-yhtiötä ja EMI:llä kuunneltiin näitä samoja kappaleita, joista levy-yhtiö valitsi vain neljä laulua levytettäväksi. Käyttämättä jäi siis tässä yhteydessä kuusi kappaletta.

Trumpetisti Mikko Välimäki.

Timi Laukkanen löysi levy-yhtiövuosinaan Polarvoxilla, CBS:llä ja Sony:ssa kattavan joukon suomalaisia huippuartisteja. Sellaisi, kuten Boycott, Sakari Kuosmanen, Tuula Amberla, Smack, Claudia, Pääkköset, Happoradio, Elastinen, Mikko Kuustonen, Fintelligens, Tommi Läntinen, Neon 2, Nikke T., Don Johnson Big Band ja Hausmylly. Kansainvälisin Timi Laukkasen löydöistä oli kuitenkin Bomfunk MC’s, jonka Freestyler hittilevyä on myyty yli kaksi miljoonaa kappaletta. Timi Laukkanen tuotti myös Aki Sirkesalon neljä ensimmäistä soololevyä. Timi Laukkanen siirtyi vuonna 2003 Sony:lta Scanboxin palvelukseen ja samoihin aikoihin Aki Sirkesalo vaihtoi pois Sony:lta ja meni EMI:n artistiksi.

Timi Laukkanen otti Sirkesalojen kuoleman jälkeen yhteyttä Aki Sirkesalon veljeen, Vesaan, ja kertoi tälle, että hänen hallussaan on kuusi ennenlevyttämätöntä Aki Sirkesalon kappaletta demoina. Laukkanen pyysi ja sai myöntävän vastauksen Aki Sirkesalon perikunnalta, Vesalta ja Akin vanhemmilta, Eila ja Touko Sirkesalolta välittää demotallenteen kappaleet levytettäväksi. Tässä yhteydessä myös sovittiin, että ensimmäinen näistä demokappaleista myös hyväksytetään perikunnalla ennen julkaisua. Timi Laukkanen luovutti Sirkesalon demot Jari Karjalaiselle ja ensimmäisenä näistä demokappaleista tehtiin Sirkesalon kappale, Tuhlattuja päiviä. Varsin nopeasti Sirkesalon perikunta hyväksyi tämän äänitteen julkaistavaksi. Seuraavaksi demoista tehtiin valmiiksi kappale, Minä ja ex.

Laulaja Jari Karjalainen.

Timi Laukkasen hallussa pitämillä kuudella Aki Sirkesalon demolla oli valmiina erityylisiä taustoja ja Aki Sirkesalon laulut. Osa lauluista oli vain kitara ja laulu-tyyppisiä versioita ja osaan kappaleita oli tehty jo alustava sovituskin. Jari Karjalainen aisti kaikista demokappaleista, että niissä oli potenttiaalia taipua hyvin monenlaisiin sovituksiin. Karjalainen halusi kuitenkin pedantisti kunnioittaa demokappaleiden alkuperäistä ajatusta ja henkeä. Tarkoitus ei missään vaiheessa ollut tehdä demokappaleista tanssilavaiskelmää, hiphoppia tai trashmetallia. Sekä Aki Sirkesalo että Jari Karjalainen olivat opiskelleet Jyväskylän yliopistossa, Aki journalismia ja Jari puheviestintää. Molemmilla on myös yhteistä radiotaustaa, Akilla toimittajana ja Jarilla tiskijukkana ja mainosäänenä.

Aki Sirkesalo aloitti matkansa musiikkimaailmaan kymmenvuotiaana seurakunnan puhallinorkesterissa sekä kuorossa. Musisointi jatkui myöhemmin vielä Toijalan VPK:n torvisoittokunnassa trumpetistina. Musiikkityyli vaihtui sittemmin rockiin ja trumpetti sai väistyä kitaran tieltä. Ennen varsinaisen soolouransa aloittamista Aki Sirkesalo ennätti osallistua Naamiot-yhtyeen kanssa Rock SM- kisojen finaaliin vuonna 1984. Kisat voitti tuolloin Peer Günt ja samoilla pisteille toiseksi tuli Kolmas Nainen Alavudelta. Naamiot-yhtye hajosi sitten kisojen jälkeen ja Aki Sirkesalo ryhtyi Rockradion juontajaksi. Toimittajauransa rinnalla Aki Sirkesalo soitti myös bändeissä, ensin Giddyupsissa ja sen jälkeen Veeti Kallion, Sami Saaren ja Sasu Moilasen kanssa acapellayhtyeessä, Veeti & The Velvets.



Vuonna 1993 Aki Sirkesalo vaihtoi soolouralle ja ensimmäinen single oli Hikinen iltapäivä. Aki Sirkesalon soolouran albumeilta hittikappaleiksi nousseita singlejä olivat Mustankipee, Naispaholainen, Pelkkää kuvitelmaa, Missä betoni kasvaa, Seksuaalista häirintää, Punatukkainen, Kissanainen, Helena, Enkeleitä onko heitä, Tule mun luo, Toijalan takana, Mysteriet – duetto ruotsalaisen Lisa Nilssonin kanssa ja Parempaa aikaa. Aki Sirkesalo palkittiin vuoden miestulokkaana ja vuoden levystä vuoden 1995 Emma-gaalassa.



Runoilijat Reino Helismaa ja Pentti Saarikoski.

Runoilija Pentti Saarikosken runosta sitaatti ”Toijalan takana ei ole paljon mitään”. Tämä sitaatti täytyi sisällyttää tehtävään lauluun, jonka tekemiseen oli varattu neljä tuntia aikaa. Tämä kaikki tapahtui TV1:n ohjelmassa Hotelli Sointu keväällä 2000. Tätä ohjelmaa juonsi laulaja Essi Wuorela ja toimittaja Arto Nyberg. Ohjelmassa soitti Heikki ”Pedro” Hietasen kokoama orkesteri mielenkiintoisia sovituksia. Aki Sirkesalo kutsuttiin ohjelmaan lauluntekijäksi ja tässä ohjelmassa syntyi hänen laulunsa, Toijalan takana. Laulu ei koskaan päätynyt Aki Sirkesalon varsinaisille sooloalbumeille, mutta joillakin kokoelmalevyillä kappale esiintyy.

Aki Sirkesalo on itse kertonut tästä Toijalan takana-kappaleesta seuraavasti: ”Toinen pakollinen lause omassa toijalabiisissäni oli laulun alkuperäinen nimi Lehdistä luettu elämä, joka ankkuroi tekstin sisällön iltapäivälehtien ja seiskojen julkkismyllyyn, siihen toiseen todellisuuteen johon Toijalan takainen pikkukaupunkiprinssimme haluaa astua. Laulu on helppo kuulla omaelämäkerrallisena, olenhan itse kasvanut Toijalassa ja lähtenyt sieltä oman elämän etsintään ja suurempiin kuvioihin, ja kykenen nyttemmin sujuvasti moikkailemaan Hannelelle ja Katalle, jotka myös mainitaan tekstissä.



Toivon, että laulusta välittyy myötätunto pienen ihmisen suuria haaveita kohtaan. En tahdo tällä laululla arvostella lähtökohtiani vaan pikemminkin kyseenalaistaa sen maailmankuvan, jota sensaatiolehdet välittävät. Julkisuuden ihmiset ovat yhtä haavoittuvia tai haavoittuvampia kuin pikkukaupunkien pikkuprinssit ja -prinsessat, ja elämä tuntuu heidänkin tapauksessaan aina olevan toisaalla, ja jossain muualla on kuitenkin aina paremmat bileet menossa.”


Toijalan takana


On elämä tuolla ulkona jossain,

se ylväänä kiitää ohi mun seisakkeen.

Sillä Toijalan takana ei ole paljon mitään,

ei Toijalan takana sellot ja pasuunat soi.


Mä kiskalta kannan Apua, Seuraa

ja Satua Silvon viipaleen kerrallaan.

Sillä Toijalan takana ei ole paljon mitään,

ei Toijalan takana sellot ja pasuunat soi.


Oi Janina, oi Janina,

täällä prinssi uljas pikkukaupungin.

Oi Janina, oi Janina,

milloin pääsen kanssas parrasvaloihin?


Hannele heiluu ja Katalla kulkee,

mä femmalla ostan tiketin taivaaseen.

Sillä Toijalan takana ei ole paljon mitään,

ei Toijalan takana sellot ja pasuunat soi.


Oi Janina, oi Janina,

täällä prinssi uljas pikkukaupungin.

Oi Janina, oi Janina,

milloin pääsen kanssas parrasvaloihin?


Seitsemän Päivää sun kuvaasi katson,

ja Hymysi hehkuun aina jään.

Sulta Apua pyydän, sun Seuraasi kaipaan,

älä Anna minun kuolla ikävään.


On elämä tuolla ulkona jossain,

se ylväänä kiitää ohi mun seisakkeen.

Sillä Toijalan takana ei ole paljon mitään,

ei Toijalan takana sellot ja pasuunat soi.


Oi Janina, on Janina,

täällä prinssi uljas pikkukaupungin.

Oi Janina, oi Janina,

sä oot aurinko mun automarketin.

Oi Janina, oi Janina,

täällä prinssi uljas pikkukaupungin.

Oi Janina, oi Janina,

sua ootan parkkiksella ostarin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti