lauantai 30. heinäkuuta 2022

 Kauppias- ja panimosuku Sinebrychoff (5. osa)

Vuonna 1888 Sinebrychoffin panimon toiminimi vaihtui osakeyhtiöksi, jonka virallinen nimi oli Aktiebolaget P. Sinebrychoff. Nyt yhtiön osakepääoma oli 3,6 miljoonaa markkaa, joka jakautui 240 osakkeeseen. Kauppaneuvoksetat Anna Sinebrychoff omisti 140 osaketta ja Nicolas, Paul nuorempi ja langot Carl Wahlberg ja Emil Kjöllerfeldt omistivat kukin 25 osaketta. Osakejako pohjautui Anna ja Paul Sinebrychoffin keskinäiseen testamenttiin, jonka mukaan leski saisi oman puolikkaansa lisäksi kuudesosan toisesta puolikkaasta eli puolison avio-osasta. Testamentti tehtiin 21.1.1879 melko varmasti Paul vanhemman sairastelun vuoksi. 

Nicolas Sinebrychoff.

Anna Sinebrychoff vanhemmasta tuli tässä järjestelyssä yhtiön johtokunnan puheenjohtaja, jolla oli lopullinen päätösvalta yhtiössä. Anna pystyi näillä valtuuksillaan ajamaan nuorimman poikansa, Paulin panimoyhtiön toimitusjohtajaksi. Vuoden 1888 lopussa Nicolas Sinebrychoff menetti kaiken päätösvallan yhtiön asioihin. Nicolas panttasi panimoyhtiön osakkeensa – yhtä osaketta lukuun ottamatta – vakuudeksi äidiltään saamasta lainasta ja samalla hän käytännössä joutui oman äitinsä holhoukseen. Vain 40-vuotiaana vuonna 1896 Nicolas Sinebrychoff kuoli. Osakeyhtiö Sinebrychoffin johtokunnan muodostivat Anna Sinebrychoff vanhempi ja Paul Sinebrychoff nuorempi sekä asessori Emil Kjöllerfeldt.

Paul oli liiketoimissaan verrattain taitava ja hän sai Sinebrychoffin panimon tuottamaan hyvää tuottoa. Sinebrychoffin perheen kuopuksena Paul oli aina äiti Annan lemmikki ja luonteeltaan Paul oli kiivas ja syrjäänvetäytyvä. Hän rakennutti isänsä lailla melko paljon kiinteistöjä. Vuonna 1890 valmistui iso hevostalli 60 hevoselle, useita varastorakennuksia valmistui tehtaalle. Viinatehtaasta yritys luopui vuona 1892 ja vuonna 1909 oli aika kypsä luopua Suomenlinnan kiinteistöistä. Paul osti markkinoilta Helsingistä kaksi suurta panimoa pois kilpailemasta oman yrityksensä kanssa.

Vuonna 1883 asetettiin oluenvalmistajille mallasvero, joka vielä vuonna 1897 muuttui progressiiviseksi. 1880-luvulta lähtien sekä naisasialiike että raittiusliike voimistuivat suuresti. Olut oli 1700-luvulla ja vielä 1800-luvun alkupuolella väitetty vitamiinien ansiosta terveelliseksi, mutta vähitellen varsinkin väkevät alkoholijuomat todettiin haitallisiksi. Alkoi kuulua vaatimuksia kieltolaista. Kieltolaki säädettiin vuonna 1909, mutta sen täytäntöönpano tapahtui vasta vuonna 1919. Paul Sinebrychoff yritti itse kaikin toimin vastustaa yleistä kehitystä juomakulttuurissa. Hänen edustamansa panimoteollisuus koki vuonna 1903 uuden mallajuomalain vastustajana, mutta hänen yrityksensä pystyi kuitenkin edelleen jakamaan voittoja omistajilleen. Osingot saattoivat olla jopa 15 prosenttia.

Samoin kun isänsä, Paul nuorempi sijoitti merkittävästi hyvällä tuotolla menestyviin yrityksiin rahaa. Näiden sijoitusten tuotolla pari teki merkittävän osan taidehankinnoistaan. Paulilla oli omistuksia mm. seuraavista yhtiöistä: Fiskars, Suomen Höyrylaiva Oy, Nokia, Vaasan Puuvilla, Hietalahden laivatelakka ja Suomen Yhdyspankki – Paulin perhe omisti kuusi prosenttia Suomen Yhdyspankin koko osakekannasta -, jonka hallintoneuvoston puheenjohtajana Paul toimi vuodet 1907-1916. Paljon hyväntekeväisyyttä tehneinä ihmisinä ja työläistensä hyvinvoinnista huolehtivana ihmisinä perhe jätettiin sisällissodan alkaessa myös työntekijöiden puolelta omaan rauhaansa; perhe ja heidän omaisuutensa saivat olla koskemattomina. Kiivas ja kärsimätön Paul Sinebrychoff sai sydänkohtauksen 19.11.1917 ja kuoli siihen. Fanny ja Paul nuorempi lahjoittivat 250 000 markkaa kansankeittiölle ja nämä varat oli tarkoitus käyttää viiden kuukauden kuluessa.

Pitkälti Paulin ideasta lähti liikkeelle lahjoitus Sinebrychoffin taidekokoelmasta Suomen valtiolle, jonka valtio vastaanotti 21.1.1921. Samana keväänä Fanny kuoli leikkauksen jälkeen ja 27.9.1921 Bulevardi 40:n taidekokoelmat avattiin ainakin osittain suuren yleisön nähtäväksi. Valtio osti aika paljon myöhemmin eli vuonna 1975 koko Bulevardi 40:n kiinteistön omistukseensa ja sen jälkeen kiinteistössä tehtiin suuret remontit vuosina 1978-1980 sen ottamiseksi museokäyttöön. Remontoitu kiinteistö avattiin vuonna 1980 taidemuseoksi ja vuona 1985 rakennuksesta tuli suojelukohde asetuksella. Fanny Sinebrychoff lahjoitti testamentissaan erittäin huomattavia summia mm. Kauniaisten lastenkodille, Lastenhoitoyhdistykselle, Diakonissalaitokselle, Helsingin Sairastuvalle sekä Pelastusarmeijalle. Samoin Fanny testamenttasi Hagalundin kartanon maineen veljenpojalleen Arne Grahnille ja Otaniemen alueet sai toisen veljen tytär Irene af Forsell, joka kuitenkin jo vuonna 1927 tehdyllä kaupalla luopui kartanostaan.

Otaniemen päärakennus on nykyään purettu Teknillisen Korkeakoulun vuoksi, mutta paikan lehmuskuja ja joitakin talousrakennuksia on vielä olemassa Otaniemessä. Arne Grahn asettui 30-luvun alussa puolisonsa Anna Gretan kanssa asumaan Hagalundin kartanoon kuolemaansa asti eli vuoteen 1989. Vuonna 1938 Jorvaksentien valmistuminen rikkoi Hagalundin kartanon maita pahasti ja 1930-50 Arne Grahn päätyi myymään Hagalundin maita Westendin huvilakaupungin ja Tapiolan puutarhakaupungin rakentamiseksi. Talvisodan jälkeen professori Otto-Iivari Meurman laati Arne Grahnin pyynnöstä rakennussuunnitelmat Hagalundin alueelle. Arne Grahn oli itse vannoutunut tenniksenpelaaja ja hän rakennutti mailleen aikanaan oman tennisstadioninkin, joka valitettavasti tuhoutui tulipalon yhteydessä 1960-luvulla. Stadion sijaitsi aikoinaan Revontulentien maisemissa ja Grahnista muistuttamassa ovat paikkakunnalla vielä Tenniskuninkaanpolku ja Arne Grahnin puistotie.

Paul Sinebrychoff nuoremman jälkeen tehtaan toimitusjohtajana jatkoi hänen sisaren tyttären aviomies, Axel Henrik Hornborg. Pian uuden toimitusjohtajan kaudella Suomi siirtyi kieltolain aikaan ja se toi omat haasteensa myös panimoille, koska oluessakaan ei saanut olla alkoholia kuin 2 %. Keskikulutus puhtaaksi alkoholiksi muutettuna per henkilö Suomessa kieltolain alkaessa oli 0,5 l ja kun kieltolaista äänestyksen jälkeen luovuttiin helmikuussa 1932 oli kulutus henkeä kohden noussut jo n 2 l:aan. Suomen ensimmäinen Alko avasi ovensa 5.4.1932. Axel Hornborgin pojan toimitusjohtajan kaudella - vuosina 1946-1971 - olivat Suomen olympialaiset vuonna 1952, jolloin amerikkalainen Coca-Cola toimitti Suomeen 720 000 pulloa virvoitusjuomaansa. Amerikkalaistehtaan pääjohtaja kävi toimitusjohtaja Ingjald F. Hornborgille tarjoamassa Coca-Colan Suomen valmistusta, mutta toimitusjohtaja hylkäsi tarjouksen menettäen valmistuksen pian kilpailevalle Hartwallille.

Suomen kaikille panimoille toimittivat niiden tarvitseman mallasohran Lahden Polttimo ja Raisio. 1.1.1969 tuli keskiolut paljon vapaammaksi myydä kaupoissa ja anniskelusta poistui rajoituksia Suomessa, mutta samanaikaisesti kuitenkin Alko myönsi luvat uusille tuotteille ja säännösteli markkinoita omalla tavallaan. Ensimmäisen vuoden aikana keskioluen myynti lisääntyi lähes 50 %. Sinebrychoffin yritykseen tuli ensimmäinen ammattitoimitusjohtaja suvun ulkopuolelta eli Ulf Roos (vuodet 1974-1986). Kilpaileva Hartwall hankki omistukseensa Auran panimon Turusta ja Sinebrychoff osti itselleen Porin panimon. Osake-enemmistön siirtyessä tupakanvalmistajana tunnetulle Rettig Group Oy:lle tuli toimitusjohtajaksi Kaj Forsell ja uuden tehtaan suunnittelu alkoi. Panimo toimi pitkään Hietalahdessa, kunnes vuonna 1993 oltiin siinä tilanteessa, että tilat loppuivat kesken ja logistisesti oli järkevämpää siirtää tehtaan toiminnat sisämaan suuntaan. Vanha Hietalahden tehdas oli suunniteltu tuottamaan 35 miljoonaa litraa, mutta viimevuosinaan tehtaan tuotanto oli kuitenkin käsittämätön 73 miljoonaa litraa. Uusi tehdas valmistui Keravalle ja se oli valmistuessaan lajissaan Euroopan modernein.

Vuonna 1999 osti yhtiön pitkäaikainen osakas tanskalainen Carlsberg Sinebrychoffin koko osakekannan. Toimitusjohtaja Forsell sai itsensä irti vuoden 1998 lopusta ja päätöksen taustalla nähtiin ainakin seuraavia syitä. Mahdolliset erimielisyydet Rettigin uuden toimitusjohtaja Tom von Weymarnin kanssa ja samaan aikaan Rettig ei ollut halukas yksin investoimaan suuria summia Sinebrychoffin Pietarissa omistamaan Vena-panimoon venäjän epävakaille markkinoille. Tässä tanskalainen Carlsberg - yhtiön pitkäaikainen omistaja - koki hetkensä koittaneen ja osti Sinebrychoffin osakekannan haltuunsa. Konsultit alkoivat etsiä yritykselle uutta toimitusjohtajaa ja sellaiseksi löytyi Johan Furuhjelm. Hän toimi toimitusjohtajana vuodet 1999-2005 ja siirtyi sen jälkeen yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi. 2000-luvulla tanskalainen Carlsberg on investoinut Keravan tehtaaseen ainakin saman verran mitä tehdas rakennettaessa sinne maksoi eli yli 150 miljoonaa euroa. Vuodesta 2008 lähtien yrityksen toimitusjohtajaksi tuli Pekka Tiainen, yhtiön historian kolmastoista toimitusjohtaja. Suomessa on kierrätys saatu onnistumaan melko hyvin; tölkeistä ja pulloista palautuu takaisin 98 % ja samaa pulloa voidaan pestä ja käyttää uudelleen jopa kolmekymmentä kertaa. Joka kymmenes Suomen peltohehtaari tuottaa mallasohraa oluen valmistukseen ja tänään välittömiä ja välillisiä työpaikkoja tämä Sinebrychoff toiminnallaan itse laskee järjestävänsä yli neljätoistatuhatta työpaikkaa Suomessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti