perjantai 15. heinäkuuta 2022

 

Sastamalan Pyhän Marian kirkko Karkussa.

Katsotaanpa yhdessä, miten Bruggen kaupunki linkittyy tänään alkavilla Sastamala Gregoriana-päivillä vanhaan musiikkiin.

In Brugis on latinaa ja merkitsee "Bruggessa". Brugge on kaupunki Länsi-Flanderin maakunnassa, Belgiassa. Kaupunki on perustettu 27.7.1128. Esihistoriallisella ajalla Brugge oli rannikkoasutuspaikka. Bruggen seudun ensimmäiset linnoitukset rakennettiin Gaius Julius Caesarin (s. 12.7.100 eaa. Ja k. 15.3.44 eaa.) valloitettua Menapiin – Pohjanmeren liepeillä asunut belgialainen heimo - ensimmäisellä vuosisadalla eKr. suojelemaan rannikkoalueita merirosvoilta. Alueen ottivat frankit haltuunsa gallo-roomalaisilta noin 4. vuosisadalla. He hallinnoivat aluetta Pagus Flandrensiksenä.

Pohjoisen Venetsiaksi myös kutsutaan Belgian Bruggea.

Viikingit hyökkäsivät alueelle yhdeksännellä vuosisadalla ja Flanderin kreivi, Baldwin I vahvistutti roomalaisia linnoituksia sen vuoksi. Brugge kävi kauppaa Englannin ja Skandinavian kanssa. Varhaiskeskiaikainen asuminen Burghin alueella alkoi 9. ja 10. vuosisadalla. ’Het Zwin’, Bruggen vuorovesiaukko, toimi ratkaisevan tärkeänä paikalliselle kaupan kehitykselle. Tuo sisääntulo tunnettiin sittemmin nimellä ”Golden Inlet”. Kaupunki menetti suoran pääsyn merelle noin vuodesta 1050 lähtien alkaneesta asteittaisesta liettymisestä johtuen. Vuonna 1134 myrsky palautti kuitenkin pääsyn takaisin merelle luomalla luonnollisen kanavan Pohjanmeren rannikolle, Zwiniin. Bruggesta tuli Flanderin läänin pääkaupunki vuonna 1089. Bruggen kauppiaat ja yrittäjät toivat Italiasta uusia kauppakapitalismin muotoja, kuten vekselit ja remburssit, joilla voittoja ja riskejä jaettiin ja yhdistettiin tietoja markkinoista. Bruggeen toivotettiin tervetulleiksi erityisesti portugalilaiset kauppiaat, jotka toivat mukanaan pippuria ja muita mausteita.

Brugge kuuluu UNESCOn maailmanperintöluetteloon.

Genovan tasavallan ensimmäinen kauppalaivasto saapui Bruggen satamaan vuonna 1277; se takasi Bruggesta tärkeän yhteyden Välimeren kauppaan. Kastilialaiset villakauppiaat saapuivat Bruggen satamaan ensimmäisen kerran jo 1300-luvulla. 1400-luvulla Yrpesin, Brugse Vrijen, Gentin ja Bruggen kaupungit muodostivat yhteisen parlamentin, joka oli kuitenkin usein riitaisa. 1500-luvulla Burgundin herttua, Philip Hyvä, perusti Bruggeen, Brysseliin ja Lilleen tuomioistuimet sekä houkutteli pankkiireita, taiteilijoita ja muita merkittäviä henkilöitä kaikkialta Euroopasta alueelle. Bruggen kaupungin kutojia ja spinnereita pidettiin maailman parhaimpina. Parhaimmillaan jo 1400-luvulla väestöä kaupungissa arvellaan olleen noin 200 000 henkeä.

Liete alkoi taas tukkia noin vuodesta 1500 lähtien Zwin-kanavaa (Kultainen sisääntulo) ja kaupungin loiston aikakausi meni sen myötä. Kaupunki jäi Antwerpenin varjoon taloudessa. 1700-luvulla kaupungissa nousi voimakkaasti pitsiteollisuus. Englannin Kaarle II:n piti maanpaossa Bruggessa hoviansa 1650-luvulla. Brugge kuitenkin vähitellen hiipui sekä taloudessa että väestömäärässä; väkiluku putosi vuoteen 1900 mennessä 200 000:sta vai 50 000:een. Zeebruggen satama rakennettiin Pohjanmeren rantaan vuonna 1907. Kaupunkia alettiin voimallisesti restauroida vuodesta 1965 lähtien ja Bruggessa on panostettu esim. paljon matkailuun. Vuosittain kaupunki vetää puoleensa noin kahdeksan miljoonaa turistia. Brugge valittiin Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2002.

Nykyään kaupungin asukasluku on noin 120 000 asukasta. Pohjoisen Venetsiaksi myös kutsutaan tätä vanhaa kaupunkia, jossa on useita kanavia. Kaupungin nimi juontaa alkunsa vanhasta hollannin kielen siltaa merkitsevästä sanasta. Bruggen keskusta-alue lukeutuu UNESCOn maailmanperintöluetteloon, jonka tarkoituksena on suojella maailman ainutlaatuista kulttuuri ja luonnonperintöä. Vuonna 1309 Bruggessa aloitti toimintansa maailman ensimmäiseksi väitetty pörssi; pörssi-sana sai nimensä bruggelaisesta van de Borse-kauppiassuvusta, jonka vaakunassa on kolme rahapussia (burse). College of Europe sijaitsee samoin Bruggessa. Monet Euroopan parlamentin jäsenet ja virkamiehet ovat saaneet siellä koulutusta. Opisto antaa perustutkinnon jälkeistä koulutusta eurooppalaisessa talous-, oikeus- ja valtiotieteessä.



Bruggen alue ollut kautta aikain yksi Keski-Euroopan kiinnostavimpia kulttuurikeskuksia, jossa eri kulttuureita ja kansallisuuksia edustavat sävel-, kuva- ja sanataiteen edustajat ovat tavanneet ja luoneet yhdessä uusia ja sangen mielenkiintoisia teoksia, oivalluksia ja kokoonpanoja. Tällaiset kulttuurihelmet ovat suotuisissa olosuhteissa jääneet elämään käsikirjoitusten ja koodeksien ulkopuolelle ja kertovat tarinaa sadunhohtoisesta Bruggesta ja kaupungin vetovoimasta ja viehätyksestä. Tämän ihanteen hengessä Sastamala Gregorianassa kuullaan vuoden 2022 kesänä ainutlaatuinen konserttielämys, jossa kaksi vanhan musiikin yhtyettä, La Morra ja Alta Bellezza yhdistävät voimansa esityksessä.

Pyhän Marian kirkon kastemalja 1200-luvulta.


Konsertissa kuullaan lauantaina 16.7.2022 Pyhän Marian kirkossa musiikkia mm. Jacobus Coutremanilta, Thomas Fabrilta, Georgius Martini a Brugisilta, Jacobus de Clibanolta, Gilles de Binchelta (dit Binchois), Adrien Basinilta ja Jacob Obrechtilta.

LA MORRA
Doron Schleifer - laulu
Corina Marti - nokkahuilut & clavisimbalum
Michal Gondko - luuttu
Vojtech Jakl - fiideli
David Hatcher - fiideli

ALTA BELLEZZA
Hanna Geisel - skalmeijat & säkkipilli
Ann Allen - skalmeijat
Nathaniel Wood - vetotrumpetti & pasuuna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti