perjantai 8. maaliskuuta 2024

 Matti-Juhani "Masa" Orpanan 30-vuotistaiteilijajuhla

Matti-Juhani ”Masa” Orpana (s. 1973 Kangasala) vietti 30-vuotistaiteilijajuhlaansa G Livelabissa Tampereella torstaina 7.3.2024 klo 19-21.30. Masan – tämän multi-instrumentalistin – soittimia ovat mm. erilaiset saksofonit, huilu, kitara ja klarinetti. Eniten hän soittaa kuitenkin tenorisaksofonia. Konsertin ensimmäisen jakson soitti kokoonpano Jazzmuseo, jossa Orpanan lisäksi soittavat Arto Piispanen (s. 1958 Tervola, piano), Ville Rauhala (s. 1976, basso) ja Lauri Hannu (s. 25.5.1967 Sahalahti, kitara). Tämä jazzkokoonpano on soittanut paljon keikkoja mm. Pyynikinlinnassa Tampereella, joka tunnetaan kenkätehtailija Emil Aaltosen (s. 29.8.1869 Metsäkansa ja k. 16.12.1949 Tampere) kotimuseona nykyään.

Masa Orpana.

Konsertin jälkipuoliskolla soitti Masa Orpana Honk-yhtye, jota Orpana johtaa ja myös säveltää paljon yhtyeelle musiikkia. Tässä kokoonpanossa sairastapauksen vuoksi – yksi foni puuttui – soittivat Orpanan lisäksi Jani Auvinen (rummut), Ville Vallila (basso), Aino Heikkonen (saksofoni) ja Jonni Seppälä (kitara ja laulu). Yhtyeen hiljan (26.1.2024) edesmenneelle rumpalille, Jussipekka ”Juppo” Paavolalle omistettiin konsertissa myös yksi kappale.

Masa Orpana ja Aino Heikkonen.

Masa Orpana on julkaissut omalla nimellään kolme albumillista musiikkia: Alba Recordsin julkaisemat Honky Tonk Man (2005), Brothers (2008) sekä Travelin’ Home (2014). Sen lisäksi Orpana on vieraillut lukuisilla äänilevyillä jazz-, blues- ja rockyhtyeiden jäsenenä sekä vierailevana muusikkona monien pop-, rock- ja rhythm and blues -artistien levyillä soittamassa. Vuonna 2006 Masa Orpana alkoi soittaa Anssi Matti Tikanmäen (s. 18.3.1955 Haapajärvi) orkesterissa.

Anssi Tikanmäki.

Masa Orpana on toiminut samoin rhythm and blues -yhtye Honky Tonk Menin keulakuvana laulaja-kitaristi-harpisti Ismo Haaviston (s. 21.5.1973) rinnalla. Orpana työskentelee myös teatterimuusikkona teattereissa. Soittajan työn ohella Masa Orpana on toiminut monipuolisesti saksofoninsoiton ja rytmimusiikin opettajana. Anssi Tikanmäen Orkesterin ja Honkin lisäksi Masa Orpana on soittanut lukuisissa muissa yhtyeissä, kuten mm. Groovy Eyes, One O’Clock Hump ja Jazzgangsters. Orpana on ollut mukana perustamassa jazzyhtyeitä Rakka, Olmarin Unioni sekä Jazzmuseo. Näiden yhtyeiden kanssa Masa Orpana on levyttänyt ja esiintynyt blues- ja jazzfestivaaleilla sekä -klubeilla Suomen lisäksi myös muissa Pohjoismaissa, ympäri Eurooppaa ja Pohjois-Amerikassa.

Basisti Ville Rauhala.

Pirkanmaan Blues-yhdistys Blues Lovers ry:n vuosittain jaettava blues & roots-musiikin erityispalkinto, Jemma-palkinto (käsin tehty taidepalkinto), myönnettiin vuonna 2021 Masa Orpanalle laaja-alaisesta blues & roots -juurimusiikin esilletuomisesta musiikissaan, muusikontaidoistaan, opetustyöstään ja monesta muusta aiheeseen liittyvästä toiminnasta.

Jonni Seppälä.

Masa Orpana Honk -yhtyeestä esittelen lyhyesti bändin uusimman jäsenen, rumpali Jani Auvisen. Jani Auvinen on lähtöisin Mikkelistä. Ensimmäinen kosketus lyömäsoittimiin tapahtui hänen ollessa 4-vuotias häissä, jossa hän pääsi kokeilemaan soittotauolla olleen bändin rumpuja. Pian tämän jälkeen Jani Auvinen saikin omat rummut kotiin. Yläasteella koulussa Auvinen perusti jo oman bändin, jolla soitettiin lähinnä progressiivista musiikkia. Esikuvina tuohon aikaan oli mm. suomalainen Kingston Wall. Yläasteella Jani Auvinen aloitti myös kitaransoiton.

Sami Kuoppamäki.

Lukioaikana Janista kasvoi ahkera Mikkelin kirjaston kuluttaja; hän kuunteli ahkerasti levyiltä musiikkia. Lukioaikana Jani Auvinen aloitti opiskelun Mikkelin musiikkiopistossa, jossa sivusoittimeksi tuli piano. Opiston opetus perustui klassiseen perinteeseen ja opettajina toimivat sotilassoittukunnista tulleet muusikot. Myös marimbansoitto kuului opetukseen Mikkelissä. Lukion kirjoitusten jälkeen Jani kävi armeijan vuonna 1996 ja teki sen jälkeen tanssikeikkoja; hän soitti mm. Rantakylän Big Bandissä jazzia.

Pianisti Arto Piispanen.

Mikkelistä Jani Auvinen muutti Savonlinnaan puolenvuoden ajaksi tanssikeikoilla tutuksi tulleiden muusikoiden perässä. Savonlinnassa Auvinen harjoitteli ahkerasti rumpujensoittoa. Savonlinnasta Jani muistaa ainakin Matti Lötjösen, joka sittemmin muutti myös Tampereelle musiikkitöiden perässä. Jani Auvinen otti joitakin yksityisiä soittotunteja rumpali Sami Sakari Kuoppamäeltä (s. 1971). Hän osallistui myös Otavan musiikkileirille, jossa rummunsoittoa opettivat rumpalit Kari Ilmari Miri Miettinen (s. 22.8.1960) ja Okko Laru (s. 15.12.1969).


Savonlinnasta Jani Auvinen muutti vuodeksi Joensuuhun, jossa hän opiskeli Joensuun konservatoriossa pop- ja jazzmusiikkia Tomi Juhani Salesvuon (s. 10.11.1972 Lappeenranta) ohjauksessa. Salesvuo valmistui Sibelius-Akatemian jazzmusiikin osastolta vuonna 2002. Salesvuo on opiskellut myös Yhdysvalloissa ja Saksassa. Tomi on kotoisin musikaalisesta perheestä; muusikkoisän kautta Tomi innostui musiikkiin konserteissa. Hän kävi myös koulua musiikkiluokalla. Jazz- ja rytmimusiikki sytytti, kun Tomi pääsi mukaan kotikaupungin Big Band -orkesteriin teini-iässä.

Lauri Hannu.

Ennen Tampereen seudulle asettumistaan Jani Auvinen poikkesi vuonna 1998 hetkeksi myös Helsinkiin, jossa hän opiskeli Pop- ja Jazzopistossa Arabianrannassa. Samaan aikaan opistossa olivat mm. Kalle Torniainen (s. 5.3.1978) ja Mikko Kaakkuriniemi (s. 1975), joka on soittanut mm. Mikko Kuustosen, Tuomo Prättälän, Quintessencen, Sami Saaren, Lauri Porran, Ari Koivusen, Acornin, Maarit Hurmerinnan ja Darkness Is My Canvasin levyillä. Helsingin aikanaan Jani Auvinen soitteli monissa kokoonpanoissa ja teki freelancerinä tuurauskeikkoja paljon. Hän soitti kantria mm. Freud, Marx, Engels & Jungin kanssa, Anssi Kelan orkesterissa ja Emmin bändissä, jolloin keikkoja alkoi olla Janilla myös ulkomailla Euroopan festivaaleilla.

Rumpali Jani Auvinen tutkii mihin hävisi Masa Orpana torvineen.

Tampereen musiikkielämä alkoi hiljalleen tulla tutuksi vuodesta 2000 lähtien Jani Auviselle. Vuonna 2002 hän aloitti soittaa Heikki Silvennoisen SF-Blues kokoonpanon kanssa. Vuonna 2003 Jani Auvinen muutti vanhaan rintamamiestaloon Kangasalle Heikki Silvennoisen tyttären, Hannan, kanssa. Auvinen ei pidä itseään rock-rumpalina, vaan pikemminkin muusikkona. Tampereella hän on soittanut paljon mm. musikaaleissa Tamperee Teatterin orkesterimontussa. Hän soitti jonkin aikaa myös Pekko Käppi & KHHL:n kanssa ja Tapio Ylisen johtamassa Fifth Season-kokoonpanossa. Kokoonpanossa Auvisen lisäksi soittavat Tapio Ylinen (laulu, kitarat), Mikko Löytty (basso) ja Arto Piispanen (sähköpiano ja urut). Vuodesta 2013 Jani Auvinen on soittanut rumpuja vakituisempaan Uniklubissa. Hän on ollut soittamassa mukana Uniklubin kolmella viimeisimmällä levyllä. Nyt viimeisimpänä on tullut kiinnitys tähän Masa Orpanan johtamaan Honk-yhtyeeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti