tiistai 19. maaliskuuta 2024

 Muusikko Osmo Ikonen

Osmo Ikonen.


Korpilahtelainen muusikko ja laulaja, Osmo Olavi Ikonen (s. 18.4.1980 Korpilahti), on ainakin kuutta instrumenttia soittava multi-instrumentalisti, joka toimi myös suositus Sunrise Avenuen kosketinsoittajana vuodesta 2009 lähtien. Inhottavassa räntäsateessa ja takatalven tuntuisessa myöhäisessä lauantai-illassa Osmo Ikonen ilmestyi viihdyttämään omalla musiikillaan, Yhden miehen armeijalla, tamperelaista musiikinnälkäistä yleisöä TTT-Klubille 16.3.2024 klo 22 kahden setin verran.

Osmo Ikonen Tampereella TTT-Klubilla lauantaina 16.3.2024.

Sellolla Osmo Ikonen aloitti musiikkiopintonsa jo kuusivuotiaana. Hän kuitenkin innostui myöhemmin pianon- ja bassonsoitosta. Osmo syntyi musikaaliseen viisilapsiseen perheeseen, jossa hänen kolmesta sisaruksistaan – Aili, Tuuli ja Heini - tuli ammattilaulajia. Osmolla on vielä lisäksi Aimo-veli. Osmon isä, musiikkineuvos Hannu Ikonen, on johtanut kuoroja - mm. Jyväskylän Studiokuoroa – ja sovittanut musiikkia. Rajaton-yhtyeessä laulava Aili Ikonen on Osmo Ikosen sisar. Osmo Ikonen opiskeli Kaustisen musiikkilukiossa, mutta hän muutti sieltä myöhemmin Helsinkiin ja jatkoi musiikkiopiskeluaan Sibelius-Akatemiassa. Ylioppilaslahjaksi Osmo Ikonen sai omalta isoisältään viulun.

Musiikkineuvos Hannu Ikonen.

Osmo Ikonen sai levytyssopimuksensa sovittaessaan J. Karjalaisen kappaletta Essi Wuorelan levyä varten ja tuottajien kuultua Ikosen laulavan demolevyllä kappaletta. Osmo Ikosen ensimmäinen single, Storm, julkaistiin digitaalisena 17.3.2008 ja CD:nä 26.3.2008. Pienlevy-yhtiö Van Gogh Records julkaisi Osmo Ikosen debyyttialbumin, Stories from Within, 21.5.2008. Albumi on tyylilajiltaan R&B- ja popvaikutteista modernia soulia. Albumi valittiin radioasema YleX:n viikon albumiksi viikolla 21/2008. Albumi julkaistiin samoin ulkomailla. Osmo Ikonen sävelsi, sanoitti ja tuotti albumin itse sekä soitti levyllä useita instrumentteja. Albumilla vierailivat mm. kitaristi Petteri Sariola (s. 16.10.1984) sekä rap-artistit Axl Smith (oik. Cas Malek-Smith, s. 10.3.1984 Helsinki) ja Redrama (oik. Lasse Mellberg, s. 2.10.1977 Helsinki). Osmo Ikosen toinen albumi, Heaven or Hell is Just a State of Mind, julkaistiin helmikuussa 2010.



Osmo Ikonen on soittanut Sunrise Avenuen ohella myös selloa Emma-palkitussa Oddattang-yhtyeessä ja bassoa The Northern Governors-yhtyeessä. Ikonen tunnetaan useista tv-ohjelmista, kuten esimerkiksi Lauantaiprojekti, Make up, The Voice of Finland, Tähdet, tähdet ja SuomiLOVE niin solistina kuin musiikin sovittajanakin. Muusikkoja ja laulajana Osmo Ikonen on vieraillut monilla äänilevyillä ja Ikonen on kirjoittanut kappaleita mm. Sunrise Avenuelle, Elastiselle, Anna Abreulle, Cheekille ja Fintelligensille. Nykyään Osmo Ikonen on keskittynyt tekemään omaa soolotuotantoaan suomenkielellä ja viimeksi häneltä on ilmestynyt sooloalbumi, Yhden miehen armeija, vuonna 2021.

Aili Ikonen on Osmo Ikosen sisar, joka laulaa mm. Rajaton-yhtyeessä.

Ammattilaulaja Osmo Ikosesta kasvoi armeija-aikana. Pianisteista oli ylitarjontaa eikä soittokunnissa ollut vakanssia edes sellistille. Kuitenkin soittokunnan silloinen soulbändi tarvitsi kipeästi laulajaa, joten Osmo uhrautui taiteen edessä. Nopeasti oli Sibelius-Akatemiassa myös valinnan paikka: jatkaako täyspäiväistä panostusta klassiseen sellonsoittoon vai laaja-alaisempaan muusikkuuteen. Tässä valinnassa rytmimusiikki vet pidemmän korren. Sellonsoitto sai jäädä jopa muutamaksi vuodeksi kokonaan. Päätöksen jälkeen Osmo Ikonen harjoitteli pianonsoittoa ja muitakin instrumentteja valtavalla intensiviteetillä. Vuonna 2009 Sunrise Avenue etsi kosketinsoittajaa ja Osmo Ikonen tuli kiinnitetyksi tuolloin yhtyeeseen.

Sunrise Avenue.

Kerran Osmo Ikonen oli tilattu keikalle Suomen Turkuun viulun kanssa soittamaan ja hän matkusti matkan julkisilla liikennevälineillä. Sattui kuitenkin niin, että matkan aikana Osmon viulu oli jäänyt jollekin bussipysäkille huomaamatta. Osmo laittoi sosiaalisessa mediassa liikkeelle tiedon viulustaan ja vastauksia odotellessa eräs viulunrakentajan poika lupasi lahjoittaa Osmolle uuden viulun. Kun oma viulu sitten kuitenkin lopulta löytyi, kiitti Osmo viulunrakentajan poikaa saamastaan tarjouksesta ja kertoi oman viulun jo löytyneen. Lahjoittaja halusi kuitenkin itsepintaisesti lunastaa lupauksensa ja lahjoittaa Osmolle viulun. Näin Osmolla on nyt sitten kaksi viulua.

Reetta Korhonen.

Kun Sunrise Avenue muutamia vuosia sitten ilmoitti tekevänsä jäähyväiskiertueensa ja lopettavansa sen jälkeen toimintansa- koronapandemia siirsi kiertuetta vuoteen 2021 – oli Osmo Ikonen jo kovin uupunut ennen korapandemiaa ja kaipasi tarvittavaa lepoa kovasti. Tämän jälkeen Ikonen lähti vaimonsa, laulava näyttelijä Reetta Korhosen (s. 1986), kanssa pitkälle matkalle, joka rauhoitti hänen elämäänsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti