tiistai 15. marraskuuta 2022

 

Harri Saksala ja Harri Heinonen Helsingin kirjamessuilla syksyllä 2022.

Harri Uolevi Saksalan (s. 22.1.1948) elämässä musiikki on kulkenut mukana aina syntymästä lähtien. Saksalan perhe oli taustaltaan työväenluokkainen, tavallinen perhe. Isä ajoi työkseen bussia ja äiti työskenteli räätäliliikkeessä Esplanadilla. Harrin isä soitti hanuria ja kotona vanhemmat kuuntelivat paljon musiikkia radion välityksellä sekä myöhemmin gramofonilla. Jo kuusivuotiaana Harri pääsi hanuritunneille Helge Pahlmanin oppilaana. Harrin vanhemmat luottivat koulujenkäyntiin ja rohkaisivat opiskelemaan aina. Kotona jo opetettiin, kuinka tärkeää on uuden oppiminen.

Koulunkäynti oli Harri Saksalalle mieluista puuhaa ja hän oli myös ahkera opinnoissaan. Koulunkäynnin Saksala aloitti Snellmaninkadun kansakoulussa. Jo koulussa Harri Saksala sai paljon tilaisuuksia laulaa mm. erilaisissa juhlissa. Jo silloin hänellä kävi ajatuksissa ensimmäisen kerran, että musiikkia voisi tehdä jopa työkseen.

Neljäntoista vuoden ikäisenä Harri Saksala ruinasi omalta äidiltään rahat Duke Ellingtonin konserttiin Helsingin Kulttuuritalolle. Kulttuuritalon konsertissa Saksala istui vanhemman väen joukossa kuuntelemassa Ellingtonin musiikkia. Tapahtuma oli hänelle niin mullistava kokemus, että hanuri sai jäädä nurkkaan ja sen tilalle tulikin nyt tenorisaksofoni. Duke Ellingtonin kuuleminen Kulttuuritalolla muutti koko Saksalan musiikkimaailman.

Harri Saksala esiintymässä.

Harri Saksala pitää onnenaan sitä, että sai itse todistaa nuoruudessaan 1960- ja 1970-lukujen kulttuurin ja yhteiskunnan valtavaa murrosaikaa. Musiikkimaailmassa tapahtui isoja muutoksia, kun tulivat Renegadesit, Beatlesit ja Rollarit. Hyvin pitkälti näiden innoittamina Saksala oli mukana perustamassa Topmost-yhtyettä, joka keikkaili varsinkin alkuun paljon kouluilla. Lukion jälkeen Harri Saksala alkoi opiskella vuonna 1967 musiikkitiedettä Helsingin yliopistossa, mutta parin vuoden jälkeen hän vaihtoi musiikkitieteen oikeustieteiksi samassa yliopistossa. Yliopistossa oli tuohon aikaan melko vähän pakollisia luentoja, jolloin Saksala pystyi yhdistämään musiikin ja lakiopinnot. Keikoille lähdettäessä Saksala kantoi lakikirjat mukaan keikkabussiin, jossa pitkillä keikkamatkoilla oli hyvin aikaa lukea opintoja varten. Ainakin aluksi muusikkoystävät vähän naureskelivat Harri Saksalan opikeluille.

Vuonna 1965 Harri Saksala aloitti muusikonuransa laulamalla ja soittamalla saksofonia Topmost-yhtyeessä, jonka muodostivat Gugi Kokljuschkin (laulu), Eero Lupari (kitara), Heimo Holopainen (basso), Arto ”Poku” Tarkkonen (kosketinsoittimet) ja Kisu Jernström (rummut). Harri Saksala jätti Topmost-yhtyeen vuonna 1968 ja siirtyi laulusolistiksi ”Edward” Vesalan ja ”Paroni” Paakkunaisen Soulset-yhtyeeseen. Seuraavaksi oli Saksalalla vuorossa Apollo-yhtyeen lyhyehköksi jäänyt ura vuonna 1969. Tämän jälkeen Harri Saksala on esiintynyt laulajana, huuliharpun soittajana sekä hanuristina eri yhtyeissä, kuten mm. monella Heikki Harman eli Hectorin äänilevyllä.

Oikeustieteitä Saksala opiskeli vuosina 1969-1975 ja suoritti oikeustieteen kandidaatin tutkinnon vuonna 1975. Harri Saksala heräsi yhteiskunnallisesti jo nuorena ja alkoi teininä ihmetellä Vietnamin sotaa ja eri rotujen tasa-arvokysymyksiä. Saksala oli jossakin vaiheessa mukana vasemmistolaisessa opiskelijaliikkeessä, mutta hän ei missään vaiheessa kuulunut mihinkään puolueeseen. Musiikin kautta Saksala tutustui tuon ajan tärkeimpiin kulttuurivaikuttajiin. Nämä yhteydet ovat vuosien jälkeenkin olemassa ja ne ovat saaneet paljon hyvää aikaiseksi.

Harri Saksala toimi Love Recordsin musiikin kustannuspäällikkönä vuosina 1975-1976, Love Kustannuksen toimitusjohtajana vuosina 1976-1984, UMO Jazz Orchestran asiamiehenä vuosina 1975-1978, taiteilijoiden tili- ja lakiasiantoimisto TATI:n lakimiehenä vuosina 1984-1985, Vantaan konserttitalo Martinuksen toiminnanjohtajana vuosina 1986-1996, radio Stadin toimittajana vuosina 1996-1998 sekä radio Groove FM:n ohjelmajohtajana vuosina 1999-2001. Harri Saksala on toiminut Humanistisen ammattikorkeakoulun kulttuurituotannon lehtorina vuodesta 2004 lähtien. Harri Saksala on istunut Helsingin kaupunginvaltuuston jäsenenä vuodesta 2001 lähtien ja ollut Helsingin ympäristölautakunnan varapuheenjohtaja vuodesta 2005. Hän oli Stadin slangi ry:n puheenjohtaja vuosina 2002-2004 ja uudelleen vuodesta 2017 lähtien.

Harri Saksalan tyttäret: vasemmalla Tuuli ja oikealla Helmi.

Harri Saksalalle on hyvin tärkeää toimia tasa-arvon ja suvaitsevaisemman yhteiskuntakehityksen puolesta. Hänen mukaansa hädänalaisia on syytä auttaa ja sanottava ehdoton ei rasismille. Harri Saksalalla on kolme lasta, jotka ovat vahvasti myös musiikissa mukana: sisarukset Tuuli ja Helmi sekä rumpuja soittava Santeri Saksala. Sisarukset laulavat Lailai-yhtyeessä, joka esittää tarttuvaa reggaeta ja karibialaisia rytmejä. Helmi toimii Sitrassa tapahtumatuottajana ja Tuuli Yleisradiossa musiikkitoimittajana. Harri Saksalalla on myös kuusi lastenlasta, jotka opettavat vaarilleen päivittäin, mitä on rehellisyys ja avoimuus. Saksala on oppinut lapsenlapsiltaan, että kravattia ei pidä vetää liian kireälle. Harri Saksalan elämänasenne on tiivistetysti tämä: ”Ku elämä stikkaa etees skrubuja, niin älä jää stondaan, lungisti eteenpäin vaan!”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti