tiistai 1. marraskuuta 2022

 


Klaus Härön uusin elokuva, Rakkaani merikapteeni (My Sailor, My Love) on kuvattu Irlannin uskomattoman upeissa merenrantamaisemissa. Draamaelokuvaan limittyy monia elämänmakuisia tarinoita. Iäkästä Howard-nimistä merikapteenia näyttelee James Cosmo, joka on jo aikaa sitten menettänyt oman vaimonsa hukkumisonnettomuudessa. Merikapteenin tytär, Grace (Catherine Walker), yrittää muiden huoliensa ohella huolehtia vanhasta isästään. Grace palkka omatoimisesti isälleen kodinhoitajan, Annien (Brid Brennan), vaikka Howard-isä ei alkuun laisinkaan pidä ajatuksesta. Merikapteeni Howard yrittääkin päästä töykeällä käytöksellään Anniesta eroon, mutta tarina saakin sittemmin aika yllättävän käänteen.

Tämä elokuva sai ensi-iltansa 20.9.2022 ja elokuvan budjetti lienee ollut noin 8-10 miljoonaa euroa. Irlantilaiskylän henkeäsalpaavissa maisemissa kuvattu tarina kertoo omaa kieltään myös miljöön puolesta; mereltä käyvä raaka tuuli ja rantakallioihin iskeytyvä vahva aallokko kuvaa kovia ihmiskohtaloita ja ristiriitoja isän ja tyttären välillä, jotka ovat heiltä jääneet käsittelemättä. Draamaa syntyy, kun kumpikaan ei pysty käsittelemään omaa menneisyyttään, mutta heidän on vaikea orientoitua myös uuteen tilanteeseen, joka tulee eteen.



Howard-isä tottui pakenemaan perhettään kotoa aina vain uudestaan merille. Tytär Grace joutui jo 14-vuotiaana hoivaamaan omaa sairastunutta äitiään. Myöhemmin Gracestä tulikin sitten sairaanhoitaja ammatiltaan ja hän otti tunnollisesti myös isänsä hoidon omille harteilleen. Gracen on kuitenkin vaikea sopeutua uuteen tilanteeseen normaalisti, kun Howard-isä rakastuu Annieen ja he alkavat viettää yhteistä aikaa Annien perheen kanssa esimerkiksi jouluna.

Elokuvassa on taitavasti kerrottu ja kuvattu tarina viimeisestä rakkaudesta ja uudesta alusta. Tarinassa käsitellään myös hienosti elämättä jäänyttä elämää sekä katkeruuden tunteita, jotka nousevat lapsen kokeman hylätyksi tulemisen kautta. Hienosti käsitellään elokuvassa myös vaikeutta antaa anteeksi toiselle ihmiselle.

Ohjaaja Klaus Härö.

Klaus Juhani Härö (s. 31.3.1971 Porvoo) on taustaltaan suomenruotsalainen elokuvaohjaaja, joka jo teini-ikäisenä ahmi elokuvia Ingmar Bergmanin ja Martin Scorsesen tuotannosta. Hän tutki murrosiässä myös paljon Raamattua ja pohti uskonnollisia asioita. Siinä vaiheessa hän piti täysin mahdollisena, että hänestä olisi tullut pappi. Klaus Härö opiskeli Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen laitoksella ohjauksen ja käsikirjoituksen linjalla ja valmistui taiteiden maisteriksi vuonna 1999. Härö ohjasi opintojensa aikana ja niiden jälkeen lyhytelokuvia ja dokumenttielokuvia televisioon. Klaus Härön tuorein elokuva, Rakkaani merikapteeni, on monikerroksinen draama, josta ei tunteita puutu. Elokuva esittää taitavasti ihmisenä olemisen vaikeuden, siinä on surua ja kauneutta sekä pelkoa ja yksinäisyyttä. Elokuvassa tulee käsiteltyä elämän hauraus, vanhemmuuden haasteellisuus ja kuinka vaikeaa on toisinaan olla läsnä niille kaikkein lähimmille ihmisille.



Monikerroksisen käsikirjoituksen takana ovat Kirsi Vikman ja Jimmy Karlsson, jotka saavat draamasta hyvin luontevan ja ainakin elämänmakuisen tuntuisen. Tarinan edetessä katsojalle selviää vähitellen henkilöiden näkökulma tapahtumissa ja niitä voi sitä kautta helposti ymmärtää. Tarinassa on hienoja kuvauksellisia hetkiä. Elokuvan roolisuoritukset ovat aivan loistavia niin James Cosmolla, Catherine Walkerilla kuin Brid Brennanilla. Vaikea, jollei peräti täysin mahdotonta kuvitella heidän rooleihinsa ketään muita henkilöitä. Näyttelijät kantavat tarinaa hienosti suorituksensa mukana. Varaa itsellesi hyvin ansaittua aikaa ja käy katsomassa tämä pitkästä aikaan suomalaiselta ohjaajalta saatu upea elokuva, kannattaa varmasti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti