maanantai 21. marraskuuta 2022

 

Näyttelijät Martti Suosalo (vasen) ja Ville Myllyrinne.



Sieniretki on Jukka-Pekka Siilin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva, joka sai ensi-iltansa 30.9.2022. JP Siili on harjoittanut elokuvataitojaan jo 1990-luvun alusta lähtien. Näyttelijä Martti Juhani Suosalo (s. 19.7.1962 Oulu) näyttelee elokuvassa käsikirjoittaja PJ:tä, joka voisi olla elokuvan käsikirjoittajan yritys upottaa omaa itseään elokuvaan ikään kuin terapiatarkoituksessa. Martti Suosalo kävi Teatterikorkeakoulun Jouko Veli Turkan (s. 17.4.1942 Pirkkala ja k. 22.7.2016 Pirkkala) kaudella. Suosalo pääsi Teatterikorkeakouluun kolmannella yrittämällä; hän on itse myös arvioinut, että ei olisi koskaan päässyt Teatterikorkeakouluun opiskelemaan ilman Jouko Turkkaa. Elokuvan sieniretkessä ei ole kyse kuitenkaan aivan tavallisesta sieniretkestä metsään, vaikka elokuvan sieniretki meneekin monella tapaa metsään. Elokuvan sienillä päähenkilöt eivät tavoittele normaalia kulinaristista nautintoa, vaan jotain aivan muuta. Kaverukset tavoittelevat sienillään psykedeelisiä elämyksiä, vaihtelevalla menestyksellä.



Elokuva käynnistyy tyhjennettävässä kerrostaloasunnosta, jossa PJ (Martti Suosalo) seuraa ihmeissään vaimonsa (Anu Sinisalo) lähtöä asunnosta sekä PJ:n elämästä. PJ on menestynyt käsikirjoittajana ja työpöytänsä laatikossa hänellä on vielä yhdeksän käsikirjoitusta valmiina odottamassa. Viimeisimpään käsikirjoitukseensa PJ saa golfkentällä tuottajalta (Heidi Herala) hylkäävän päätöksen, joka tietysti turhauttaa PJ:n lopullisesti. Hän ottaa yhteyttä ystäväänsä Jamiin (Ville Tapani Myllyrinne, s. 14.7.1973 Vantaa), joka on autokauppias ja potee samaan aikaan ahdistusta perheenlisäyksen vuoksi.

Eero Ritala (vasen), Jaana Saarinen ja Satu Silvo.

Ystävykset päättävät kokeilla tajunnanlaajennusta kesäisen viikonlopun aikana Turun saaristosta vuokrattavalla lomamökillä. Retkelle tarvittavat sienet he päättävät kerätä läheisen golfkentän ympäristöstä. Moottoriveneellä kaverukset ajavat saareen, jonka mökki saunoineen vaikuttaa hyvin varustetulta. Harmikseen he huomaavat, että mökki on tuplabuukattu, sillä mökillä ovat jo Salon seudun yrittäjien aktiivit, joita näyttelevät Eero Ritala, Minttu Mustakallio, Satu Silvo ja Jaana Saarinen. Vuokranantaja järjestää PJ:lle ja Jamille toisen mökin saaristosta, joka on tosi aika paljon vaatimattomampi. Sienistä kaverukset eivät saa haluamiaan tajuntaa laajentavia kokemuksia ja kaikeksi harmiksi matkaviinatkin jäivät mukaan ostamatta.

Martti Suosalo ja Vesa Vierikko.

Välillä elokuvassa seikkaillaan Turun kaupungissa ja välillä Turun saaristossa. Kommelluksia sattuu monenlaisia ja hauskoja hetkiä piisaa elokuvassa. Elokuva ei kuitenkaan ole mikään ennenkokematon taidekokemus, mutta harmitonta huumoria, jonka takana vilahtaa hieman draamaakin. Näyttelijä Vesa Tapio Vierikko (s. 24.5.1956 Lappeenranta) tekee elokuvassa myös melko mielenkiintoisen roolisuorituksen. Vesa Vierikko suoritti Teatterikorkeakoulussa teatteritutkinnon 16.5.1980. Muita elokuvassa nähtäviä näyttelijöitä ovat mm. Titta Jokinen, Sanni Haahdenmaa ja Tatu Siivonen. Elokuvan on tuottanut Severi Koivusalo ja elokuva on Aurora Studiosin tuotantoa.

Jaana Saarinen (vasen), Minttu Mustakallio ja Satu Silvo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti