maanantai 28. marraskuuta 2022

 

Jukka Karjalainen nykyisen kokoonpanonsa kanssa.

J. Karjalainen eli Jukka Tapio Karjalainen (s. 1.4.1957 Helsinki) oman yhtyeensä kanssa tekee parhaillaan Soulavaris-konserttisalikiertuetta Suomessa. J. Karjalainen vieraili yhtyeensä kanssa lauantaina 26.11.2022 Tampereella soittamassa Tampere-talon suuressa salissa. Yhtyeessä Jukka Karjalaisen lisäksi soittavat Pekka Gröhn (koskettimet), Janne Haavisto (rummut ja lyömäsoittimet), Mikko Lankinen (kitara) ja Tom Nyman (basso).

Jukka Tapio Karjalainen.

Jukka Karjalainen aloitti levytysuransa no vuonna 1981 ja tuolloin hän esiintyi nimellä J. Karjalainen ja Mustat Lasit. Tämän kokoonpanon musiikillinen lähestymistapa oli soul ja kokoonpanossa oli myös puhallinsoittimia. J. Karjalaisen suosio on hyvin kantanut läpi vuosikymmenten Suomessa. Jukka Karjalinen sanoittaa ja säveltää lähes poikkeuksetta kaiken levyttämänsä tuotannon itse. Levytysuransa alkutaipaleella Jukka Karjalaisen musiikki oli lähinnä blues-, folk- ja kantrivaikutteista, mutta 1990-luvun myötä on hänen musiikkinsa lipunut enemmän pop- ja rock-vaikutteisempaan suuntaan. Tunnettuja Jukka Karjalaisen kappaleita ovat mm. Hän, Sankarit, Kome Cowboyta, Doris, Telepatiaa, Villejä lupiineja, Sekaisin, Missä se Väinö on?, Mennyt mies, Meripihkahuone, Merenneitoni ja minä, Oi mikä ihana ilta, Avaruuden ikkuna, Mikä mahtaa olla in? Ja Laura Häkkisen silmät.

Christian Schwindt.

Koulut ja armeijan käytyään Jukka Karjalainen työskenteli SEK-mainostoimistossa. Työ mainostoimistossa jatkui vielä levytysuran alettuakin. Hänen kaksi ensimmäistä levyalbumiaan – J. Karjalainen ja Mustat lasit (1981) ja Yö kun saapuu Helsinkiin (1982) - julkaisi pieni Kompass Records-levy-yhtiö. Kompass Records Oy:n perustivat vuonna 1976 laulaja, säveltäjä, teatterikapellimestari ja näyttelijä Lars ”Lasse” Anders Fredrik Mårtenson (s. 24.9.1934 Helsinki ja k. 14.5.2016 Espoo) ja rumpali Christian Schwindt (s. 14.3.1940 Helsinki ja k. 12.10.1992 Helsinki). J. Karjalaisen lisäksi levy-yhtiölle levyttivät mm. Lasse Mårtenson ja levyistään viisi kultalevyä saanut säveltäjä, sovittaja ja kitaristi Taisto Wesslin (s. 23.7.1941 Helsinki ja k. 7.7.2010 Helsinki). Wesslinin sävellyksiä ja sovituksia on Teostoon merkitty noin tuhat ja Gramexin tietojen mukaan hän mukana 4 357 levytysraidalla. Vasta kahden ensimmäisen albumin jälkeen Karjalainen siirtyi levyttämään tamperelaiselle Poko Rekordsille, jonka perusti Kari ”Epe” Helenius Tampereella vuonna 1977.

Taisto Wesslin.

Varsinaisen läpimurtonsa Jukka Karjalainen teki jo vuonna 1982 Yö kun saapuu Helsinkiin-albumillaan. Isoksi hitiksi nousi tältä levyltä kappale Ankkurinappi, jonka J. Karjalainen oli alkujaan kirjoittanut naisen laulettavaksi. Oi mikä ihana ilta-kappale oli taas vuonna 1984 valtaisa hitti Karjalaisen tuotannossa. Karjalaiselta ilmestyi vuonna 1985 Doris-albumi, jonka nimikappale oli suuri menestys tekijälleen. Seuraavan vuoden J. Karjalaisen hitti oli single, Sekaisin. Melkein kaikki Jukka Karjalaisen levyttämät albumit ovat myyneet vähintään kultalevyyn oikeuttavan määrän. Lumipallo-levy jäi J. Karjalainen ja Mustat Lasit-kokoonpanon viimeiseksi studioalbumiksi vuonna 1988; albumi sisälsi mm. ikivihreät Hän, Merenneitoni ja minä sekä Viimeinen laulu-kappaleet. Tällä albumilla menikin sitten jo sekä kulta- että platinalevy rajat rikki. Vielä vuonna 1989 bändiltä ilmestyi livealbumi, Live.

Ensimmäisen kokoonpanonsa lakattua toimimasta Jukka Karjalainen levytti omalla nimellään; vuonna 1990 ilmestyi albumi Keltaisessa talossa, jossa ei ollut varsinaista hittikappaletta, mutta myi silti kultaa. Seuraavan vuoden tuotos oli albumi Päiväkirja, joka levytettiin Texasissa nimellä J. Karjalainen yhtyeineen. Vuonna 1992 ilmestyi kokoonpanolta valtavan menestyksen saanut albumi, Tähtilampun alla, jolta nousivat hiteiksi kappaleet, Avaruuden ikkuna, Mies, jolle ei koskaan tapahdu mitään sekä Telepatiaa. Villejä lupiineja-albumi oli ilmestymisvuonna 1994 myös suuri menestys tekijälleen; albumi myikin nopeasti platinaa ja palkittiin ilmestymisvuonna Emma-gaalassa vuoden albumina.

Näiden albumeiden jälkeen Karjalainen jatkoi musiikkiuraansa kokoonpanolla J. Karjalainen Electric Sauna, jonka samanniminen ensilevy ilmestyi vuonna 1996. Sen levyn suurin hitti lienee ollut, Missä se Väinö on? Kitaristi ja tuottaja Tommi Viksten (s. 22.11.1966 Helsinki) palkittiin vuoden tuottajana ja Jukka Karjalainen vuoden miessolistina saman vuoden Emma-gaalassa. Vuonna 1998 Electric Sauna-kokoonpanon toinen albumi, Laura Häkkisen silmät myi platinaa ja keikkui 16 viikkoa listalla kymmenen parhaan joukossa, joista kuuden viikon ajan listan kärjessä. Studioalbumi Electric Picnic oli vuonna 1999 albumilistan toisena ja ylitti kultalevyyn tarvittavan myynnin jo julkaisuvuotena. Samoin tekivät kokoonpanon vuoden 2001 albumi Marjaniemessä ja vuoden 2002 albumi Valtatie.

Veli-Matti Järvenpää.

DVD-julkaisu Mikä mahtaa olla in? Julkaistiin vuonna 2004 sekä kokoelma-albumi Vanhaa rautaa – keihäänkärkiä 1992-2004. Vuonna 2005 julkaistiin Karjalaisen toinen kokoelma-albumi, Juhlakokoelma 1981-2005. Albumi Lännen-Jukka, jolla J. Karjalainen laulaa amerikansuomalaisia kansanlauluja ilmestyi vuonna 2006 ja levy oli palkittu menestys. Levyn materiaalia Jukka Karjalainen on keikoilla esittänyt banjolla itseään säestäen ja mukana ovat olleet viululla Ninni Poijärvi (s. 9.10.1974) ja kitaralla Mika Kuokkanen. Jukka Karjalainen julkaisi lokakuussa 2008 toisen amerikansuomalaista musiikkia sisältävän albumin, Paratiisin pojat. Levyllä on mukana hämeenkyröläinen hanuristi ja säveltäjä, Veli-Matti Järvenpää (s. 1967), joka on myös esiintynyt Jukka Karjalaisen kanssa. Kansanmusiikkitrilogian kolmas albumi, Polkabilly Rebels, ilmestyi vuonna 2010.

Jukka ja Väinö Karjalainen.

Jukka Karjalaisen seuraava studioalbumi ilmestyi maaliskuussa 2013 ja se oli nimeltään Et ole yksin. Vain viikko julkaisusta ylittyi kulta- ja platinamyynnin raja tällä levyllä. Tämän levyn suurimpia hittejä olivat Mennyt mies, Sydänlupaus ja Meripihkahuone, joista valmistettiin myös musiikkivideot. Emma-gaalassa vuonna 2014 albumi palkittiin vuoden albumina ja vuoden rockalbumina sekä Mennyt mies valittiin vuoden biisiksi. Nykyisen bändinsä kanssa Jukka Karjalainen julkaisi singlen, Tule kesäyö, 20.6.2018 ja saman vuoden lokakuun 19. päivä julkaistiin studioalbumi Sä kuljetat mua. Tällä levyllä tuottajana toimi yhtyeen rumpali, Janne Haavisto. Jukka Karjalaisen aviopuoliso on laulaja, pianisti ja näyttelijä Kati Bergman (s. 12.12.1959), joka on toiminut raustalaulajana Jukka Karjalaisen levyillä. Heidän yhteinen poikansa, Väinö Karjalainen on Tiisu-yhtyeen basisti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti