keskiviikko 30. marraskuuta 2022

 


Timo Johannes Koivusalo (s. 31.10.1963 Pori) ohjasi ja käsikirjoitti vuonna 2006 elokuvan Kalteva torni. Näyttelijä Martti Suosalo esittää elokuvassa mieleltään järkkynyttä skitsofreeniaa sairastavaa miestä, joka elokuvassa matkustaa Suomesta Italiaan. Kalteva torni kertoo hyväntahtoisesta miehestä, jolla on tiedostamaton sivupersoona. Timo Koivusalo aloitti lavakoomikkona ja nousi julkisuuteen Pekko Aikamiespoika-hahmollaan. Koivusalo esiintyi koomikkouransa alkuvaiheessa laulaja ja viihdetaiteilija Joel Henrik Hallikaisen (s. 11.10.1961 Turku) kanssa mm. ruotsinlaivoilla. Koivusalo on koulutukseltaan kokki ja hän on toiminut myös mielisairaalanhoitajana.

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Timo Koivusalo.

Vuonna 1992 Timo Koivusalo aloitti televisiojuontajan uransa yhdessä Joel Hallikaisen kanssa TV2:ssa juontamalla Tuttu Juttu Show:ta. Samana vuonna Timo Koivusalo sävelsi ja sanoitti laulun, Kuurankukka, josta Joel Hallikaisen esittämänä tuli valtaisa menestyskappale. Koivusalo aloitti vuotta myöhemmin esittää nimihahmoa televisiosarjassa, pekko Aikamiespoika. Tämä Koivusalon luoma hahmo oli sen verran suosittu, että hän esiintyi hahmona vielä viidessä kokoillan elokuvassa, jotka Koivusalo tuotti, ohjasi ja käsikirjoitti itse. Timo Koivusalo juonsi vuodesta 2002 alkaen TV2:ssa nähtyä visailuohjelmaa, Leikin varjolla. Yle TV2 lopetti tämän ohjelman syksyllä 2006, vaikka Timo Koivusalo olisi halunnut jatkaa ohjelman parissa työskentelyään.

Kaltevan tornin lisäksi Timo Koivusalon menestyneimpiä elokuvia ovat olleet Rentun ruusu (2001), Vuonna 85 (2013) sekä kaksi Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla-kirjasarjaan pohjautuvaa elokuvaa; Täällä Pohjantähden alla ja Täällä Pohjantähden alla II. Koivusalo ohjasi vuonna 1999 Reino Helismaasta ja Tapio Rautavaarasta kertovan elokuvan, Kulkuri ja joutsen, sekä vuonna 2003 Jean Sibeliuksesta tehdyn ensimmäisen pitkän elämäkertaelokuvan. Vuonna 2005 hän ohjasi Suomen sortokausiin sijoittuvan romanttisen seikkailuelokuvan ja musikaalin, Kaksipäisen kotkan varjossa. Tähän elokuvaan Timo Koivusalo myös sävelsi avovaimonsa, Susanna Palinin kanssa musiikkia. Elokuvakriitikot eivät ole läheskään aina arvostaneet Timo Koivusalon tekemiä elokuvia. Silti ne ovat keränneet runsaasti katsojia ja joistakin elokuvista on tullut Koivusalolle jopa Jussi-palkintoja.

Timo Koivusalo on kirjoittanut romaanin Pekko ja outolintu sekä elämäkerran, Koomikon kyyneleet (1997, WSOY). Vuonna 2005 julkaistiin kirja, Rysän päältä – siikahyvä ruokakirja, jonka Timo Koivusalo kirjoitti yhdessä ravintoloitsija Jani Lehtisen ja toimittaja Mikko Peltolan kanssa. Timo Koivusalo on samoin kirjoittanut kolumneja Helsingin Sanomiin.

Timo Koivusalon elokuvan Kalteva torni käsikirjoitus perustuu käsikirjoittaja-ohjaaja Koivusalon omiin kokemuksiin 1980-luvun alusta, jolloin Koivusalo työskenteli mielisairaanhoitajana ja kriisipuhelintyöntekijöiden kouluttajana. Kalteva torni-elokuvan budjetti oli 645 300 euroa, johon Suomen elokuvasäätiö myönsi 451 710 euron tuotantotuen. Kalteva torni-elokuva kuvattiin Satakunnan (Pori, Nakkila ja Harjavalta) lisäksi Italiassa (Firenzessä, Pisassa ja Venetsiassa). Elokuva tuli Suomessa ensi-iltaan 20.10.2006, mutta sen maailmanensi-ilta oli Oslossa Mielenterveyden maailmanliiton kansainvälisessä konferenssissa 11.10.2006. Kalteva torni-elokuvalla oli Suomen elokuvateattereissa katsojia 79 731.

Kansanedustaja Kalle Suosalo.

Kaltevan tornin yhdessä pääroolissa esittää huikean roolisuorituksen näyttelijä Martti Juhani Suosalo (s. 19.7.1962 Oulu). Huhtikuussa 2022 ilmestyi WSOY:n kustantama Johanna Venhon kirjoittama teos, Martti Suosalon tähänastinen elämä. Suosalon isoisä oli vuonna 1954 kuollut näyttelijä ja teatteriohjaaja Martti Aleksander Suosalo (vuoteen 1906 Finni, s. 14.10.1902 Messukylä ja k. 6.6.1954 Sodankylä) ja isoisän isä oli kansanedustaja Kalle Suosalo (vuoteen 1906 Finni, s. 9.2.1869 Messukylä ja k. 2.3.1918 Pietarsaari). Kalle Suosalo oli varsinaiselta ammatiltaan leipuri, mutta hän toimi myös SDP:n kansanedustajana vuonna 1917. Kalle Suosalo teloitettiin sisällissodan aikana Pietarsaaressa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti