maanantai 23. tammikuuta 2023

 


Johannes Põlda on Tampere Filharmonian hiljan uudeksi konserttimestariksi valittu viulisti. Virolainen viulisti Johannes Põlda aloitti orkesterimme, Tampere Filharmonian konserttimestarina 9.1.2023. Tammikuun alussa Johannes Põlda täytti 30 vuotta. Tampere Filharmoniaan etsittiin kahta konserttimestaria, mutta toisen paikka jäi vielä koesoitossa täyttämättä. Tätä aikaisemmin Johannes Põlda on toiminut muun muassa Lapin kamariorkesterin toisena konserttimestarina ja Eesti Sinfoniettan ensimmäisenä konserttimestarina. Tampereelle Põlda saapui Kuopion kaupunginorkesterin ykkösviulun äänenjohtajan paikalta, jossa hän aloitti soittamisen tammikuussa 2021. Kuopiossa hän nautti kollegoidensa kanssa musisoinnista ja muusikot olivat siellä hyvin ystävällisiä ja avuliaita.



Johannes Põlda on syntynyt ja kasvanut Viron Kuressaaressa, Saarenmaalla. Kuressaaressa hän myös aloitti musiikkiopintonsa viululla Laine Sepan ohjauksessa. Põldan vanhemmat olivat erittäin intohimoisia klassisen musiikin ystäviä ja Johannes kävi heidän mukanaan klassisen musiikin konserteissa, jossa hän ensimmäisen kerran myös kuuli viulunsoittoa. Jossakin vaiheessa Johanneksen soittoinnostus viulua kohtaan tuli niin suureksi, että hän halusi soittaa viulua itsekin. Silloin vanhemmat ilmoittivat Johanneksen paikalliseen musiikkikouluun viulutunneille. Myöhemmin Johannes Põlda jatkoi musiikkiopintojaan Tallinnan musiikkikorkeakoulussa. Tallinnan musiikkikorkeakoulusta valmistuttuaan Johannes Põlda hyväksyttiin opiskelijaksi Sibelius-Akatemiaan, jossa hän suoritti tutkintonsa professori Mari Tampere-Bezrodnyin viululuokalta. Tämän jälkeen Johannes Põlda opiskeli vielä vuoden ajan Eastman School of Music’issa Yhdysvalloissa, joka sijaitsee Rochesterissa noin 350 mailin päässä New Yorkista. Siellä hän opiskeli Oleh Krysan johdolla.

Johannes Põlda on osallistunut useisiin kilpailuihin hyvällä menestyksellä. Vuonna 2015 Johannes osallistui Andrea Postacchini-viulukilpailuun Italiassa ja voitti siellä erikoispalkinnon. Kamarimuusikkona Põldan viimeisimpiin saavutuksiin kuuluu Eastman School of Musicin kamariyhtyekilpailun voittaminen. Vuonna 2018 Johannes Põlda voitti kolmannen palkinnon tunnetussa TV-kilpailussa ”Classic Stars”. Johannes Põlda on soittanut mm. Viron kansallisen sinfoniaorkesterin, Glass Pearl Sinfoniettan, Viron sinfoniettan, Tallinnan kamariorkesterin, Viron puolustusvoimien orkesterin, Tbilisin valtion sinfoniaorkesterin ja Haapsalun kaupunginorkesterin kanssa. Johannes Põlda on myös osallistunut useiden tunnettujen viulistien mestarikursseille, kuten Oleh Krysan, Pavel Bermanin, Juri Zhislinin, Mihail Kopelemanin, Mari Tampere-Bezrodnyn, Anna-Liisa Bezrodnyn ja Ilja Gringoltsin.



Konserttimestari Johannes Põlda nauttii muusikon ja varsinkin orkesterimuusikon työtehtävistä. Hän nauttii erityisesti yleisölle esiintymisestä sekä yleisön reaktioiden näkemisestä. Hän nauttii ja on hyvin kiitollinen siitä, että hän saa tehdä työtä mitä rakastaa eli soittaa viulua. Orkesterissa soittamisen lisäksi hänelle on tärkeää tunne kuulumisesta isompaan ensembleen, mutta myös soittaminen solistina on kiehtovaa. Hänen orkesterimusiikin repertoaari on hyvin laaja sekä monipuolinen. Hän rakastaa soittaa eri aikakausien ja tyylien teoksia eri säveltäjiltä, mutta hänen omia suosikkejaan ovat Brahmsin, Sibeliuksen, Tšaikovskin ja Beethovenin musiikki. Vapaa-aikanaan hän rakastaa käydä kävelyllä, kuunnella musiikkia sekä viettää aikaa läheisten kanssa.

Johannes Põlda on tyytyväinen ja otettu uudesta työtehtävästään Tampere Filharmonian konserttimestarina. Põlda työskenteli muutaman viikon ajan viime syksynä Tampere-talossa viulistina ja vaikuttui Tampere Filharmonian upeasta soinnista, energiasta ja joustavuudesta. Jälleen hänestä tuntui hienolta palata Tampereelle. Kevään monipuolisen konserttiohjelmiston myötä Johannes Põlda pystyy tutustumaan vielä syvemmin ja paremmin Tampere Filharmonian kapasiteettiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti