sunnuntai 22. tammikuuta 2023

 Ohjeita paastoa varten

Paastoaminen saattaa olla osa terveyttä monille ihmisille. Jotkut paastoavat siksi, että sillä on positiivisia vaikutuksia ihmisen suoliston toiminnalle ja joillekin ihmisille paasto voi olla osa painonhallintaa. Joihinkin lääketieteellisiin toimenpiteisiin valmistautuminen voi edellyttää paastoamista; esimerkiksi anestesia edellyttää paastoamista. Ihmiselle tärkeät suolistobakteerit jatkavat elämäänsä paastonkin aikana.



Ravinnosta pidättäytyminen eli paasto on joka tapauksessa ihmiskunnan varmasti vanhimpia parannusmenetelmiä, täysin luonnonmukainen tapa useiden vaivojen voittamiseen. Paastoa aloitettaessa voi ihminen aluksi tuntea voimakastakin nälän tunnetta, mutta elimistösi sopeutuu melko nopeasti uuteen tilanteeseen ja ryhtyy hyödyntämään kehon omia varastoja. Paasto voi olla vesi-, tee-, tuoremehu- tai vihannesliemipaastoa siitä riippuen, mitä nautit paastosi aikana. Täysin syömätön, mutta vettä juova ja vähintään kaikkein tärkeimpiä vitamiineja, hivenaineita ja muita ravinteita saava ihminen voi elää noin 50 päivää, jos hän ei liiku runsaasti ja on ennen paaston aloittamista normaalipainoinen.

Suositeltavin aika aloittaa paastoa on kevät tai kesä, mutta mikään ei estä paastoa aloittamasta kuitenkaan muinakin vuodenaikoina. Paastoajan elinympäristön olisi suotavaa olla rauhallinen ja suuri merkitys on myös sillä, jos omaiset ja läheiset suhtautuvat paastoamiseen myönteisesti. Koska raskasta ruumiillista työsuoritusta olisi hyvä välttää paaston aikana, on ehkä hyvin oiva tapa paastota loman aikana. Erinomaisen suositeltavaa on aloittaa paasto ensin kolmen tai viiden päivän mittaisena paastona ja vasta myöhemmin siirtyä kokonaisen viikon paastoon. Älä lähde paastoamaan, jos sairastat esimerkiksi syöpää, vuotavaa mahahaavaa, tuberkuloosia, myrkkystruumaa, sokeritautia (olet insuliinipistosten varassa), vanhuuden heikkoutta, epilepsiaa, sydämen rytmihäiriöitä, aliravitsemusta, migreeniä, mielisairautta tai olet alttiina voimakkaille lääkkeille.

Paasto sopii periaatteessa kaikille terveille aikuisille ihmisille, ensikertalaiselle kuitenkin korkeintaan viikon mittaisena kuurina. Paastoa ei voi suositella, jos olet raskaana tai imetät, mikäli verenpaineesi on kovin alhainen tai olet toipilas. Mikäli suolesi toiminta on perin heikkoa, voit ennen paaston aloitusta syödä aamuisin runsaasti kuituja sisältävää tuorepuuroa. Kannattaa aloittaa paastoon valmistautuminen vähintään kolme päivää etukäteen. Valmistautumisen aikana kannattaa syödä pääasiassa jugurttia, keittoruokia, viiliä, piimää ja hedelmiä, joita olet tottunut aikaisemmin syömään. Ennen ruokailua nauti aina lasillinen huoneenlämpöistä vettä ja luovu mausteiden käytöstä.

Älä käytä mielellään sokeroituja tuoremehuja paaston kestäessä; parempi on käyttää maitohapposäilöttyjä tuoremehuja. Mehut voit vallan hyvin valmistaa aivan itse. Vitamiinien ja hivenaineiden saanti on hyvin tärkeää tuoremehupaastojen aikana, joten on hyvä keskittää huomiota luonnosta saatavien ja viljeltyjen kasvien laatuun. Tuoremehua tulisi nauttia päivittäin useammassa otteessa vähintään litra tai puolitoista litraa. Vettä tai yrttiteetä saat nauttia tuoremehun lisäksi niin, että kokonaisnestemäärä olisi päivittäin ainakin kahdesta kolmeen litraan. Veden laatu nousee aivan erityiseen merkitykseen silloin, jos paastoa toteutat vain veden avulla. Lähdevesi näyttäisi olevan parasta paaston aikana nautittavaksi. Älä myöskään sekoita juures- ja vihannesmehuja marja- ja hedelmämehuihin.



Parhaita juotaviksi paaston aikana ovat juures- ja lehtivihreämehut, sillä niillä voi hoitaa myös liikahappoisuutta tarvittaessa. Hyvin suositeltavia tuoremehuja ovat: porkkanamehu, punajuurimehu, tomaattimehu, perunamehu, kaalimehu (kuitenkin pieninä annoksina), kurkkumehu (voi ärsyttää sappea). Marjamehuista: puolukkamehu, karpalomehu, mustikkamehu, punainen ja musta viinimarjamehu, vadelmamehu. Suotavia yrttiteelaatuja paaston aikana juotavaksi ovat mm. kamomilla, koivu, kumina, vadelmanlehti, mustaviinimarjanlehti, piparminttu (laimeana), salvia (mietona). Erinomainen paastojuoma voi olla myös vihannesten keitinliemi.

Paaston voit aloittaa edeltävänä päivänä syömällä liemiruokien lisäksi papaijan siemeniä sekä tuoretta ananasta. Suoliston tyhjentyminen ruuanjätteistä edistää paaston tehoa. Ensimmäisenä paastopäivänä vatsassasi voi tuntua tyhjyyden tuntua. On mahdollista kokea myös päänsärkyä sekä huimausta. Mikäli käytät tuoremehuja paastotessasi tätä siirtymävaihetta tulet tuskin huomaamaan.

Mikäli suoliston toimimisen kanssa ilmenee ongelmia, voi yrittää käyttää suolistohuuhtelua apteekista saatavilla välineillä. Varsinaiseksi koetinkiveksi muodostuu paaston toinen ja kolmas päivä, jolloin halu syödä voi olla vastustamattoman tuntuista. Voit saada sydämentykytyksiä ja päänsärkyä, oksennella ja olosi on täysin voimaton. Kädet ja jalat tuntuvat tosi kylmiltä, unesi laatu voi muodostua levottomaksi ja lievää kuumeilua saattaa ilmetä kehossa. Nämä oireet kuuluvat kuitenkin paastoamiseen; oireet ovat merkki siitä, että elimistösi alkaa tehdä puhdistustoimia.



Jos kaikesta huolimatta vointisi vieläkin jatkuu todella huonona, voit hyvin keskeyttää paaston. Paaston aikana kannattaa seurata verenpainetta koko ajan. Jos näyttää siltä, että verenpaine laskee liian alas, ota vähän hunajaa avuksi. Poikkeuksellisesti voit myös vahvistaa sydämen toimimista orapihlajatipoilla. Eräät ovat saaneet oireisiinsa helpotusta myös natriumbikarbonaatin (leivinsoodan) ja kaliumbikarbonaatin seoksesta; sekoitussuhde voi olla kaksi osaa Na-bikarbonaattia ja yksi osa K-bikarbonaattia; yhteensä teelusikallinen aineksia sekoitetaan lasilliseen vettä ja juodaan. Mikäli sairastat munuais- tai sydäntautia, tee tämä vain lääkärin valvonnassa.

Kun kuona-aineet kehossa alkavat irtautua, on olosi jo viimeistään neljäntenä päivänä hyvinkin siedettävä. Silti yksilöllisiä oireita saattaa vielä harvakseltaan ilmetä, mutta viimeistään viidentenä tai kuudentena päivänä on olosi jo suurella todennäköisyydellä paljon helpottuneempi ja kevyempi. Seitsemäntenä päivänä et tunne enää näläntunnetta ja omat aistisi sekä ajatuksesi alkavat terästyä. Ulkoilu ja liikunta raittiissa ilmanalassa varmasti edistää lihastoimintaa sekä paaston etenemistä. Liikunnan suhteen paaston alussa kannattaa kuitenkin olla hieman varovainen, jos se tuntuu hyvältä, voi esimerkiksi vähän pitempiä kävelylenkkejä. Muista kuitenkin olla rasittamatta kehoasi turhaan. Paaston aikana kuuma sauna voi olla jopa haitaksi. Pesulla kannattaa käydä muuten kyllä päivittäin ja aamusuihku saattaa olla hyvä ja raikas alku päivälle. Koeta herätä aikaisin aamulla. Kylpeminen on myös sallittua, kunhan veden lämpötila on 37 ° C. Aineenvaihduntaa voi edistää myös hieronnalla ja siksi sitä on hyvä suosia.

Ihmisen suolisto muuttuu paaston kestäessä erityselimeksi, kun sen rauhaset alkavat erittää melko runsaasti limaa. Limaneristys voi lisääntyä jopa suussa ja nenäontelon rauhasissa sekä naisten sukupuolielimissä. Kielen päälle saattaa ilmestyä ”tahnaa”, jota voi raapia siitä pois. Suussa voi silloin olla ketoosin vuoksi epämiellyttävä haju hengityksessä ja virtsa voi muuttua sakeaksi sekä happamaksi. Ihon hiki voi tuoksua epämiellyttävältä ja pulssi saattaa hidastua sekä verenpaine laskea. Hermosto kuitenkin rauhoittuu alun vaikeuksien jälkeen viimeistään ja mielialasi nousee. Kaikki aistimuksesi terästyvät ja ajatuksesi suorastaan kirkastuvat.

Kun olet lopettamassa paastoasi, muista aloittaa syöminen hyvin varovasti ruokasi mahdollisimman hyvin pureskellen. Siirtymäkausi riippuu täysin paastosi pituudesta. Jos olet paastonnut viikon verran, on syytä pitää neljä päivää kestävä siirtymäkausi. Suunnittele tuolloin ruokavaliosi huolellisesti sekä laadun että määrän suhteen! Nauti jokaisena neljänä päivänä paaston jälkeen runsaasti nesteitä. Jotkut sairaudet korjaantuvat tai lievittyvät vasta monien paastokertojen jälkeen. Siksi tarvitaan paastossakin kärsivällisyyttä. Siten paasto voi helpottaa siirtymistä terveellisempään ja luonnollisempaan elämäntapaan. Ihminen ei elä syödäkseen, vaan syö elääkseen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti