torstai 18. tammikuuta 2024

Markus Tranberg

Markus Tranberg.

Laulaja ja kitaristi Markus (oikealta nimeltä Markus Leander Tranberg) syntyi 2.5.1950 Ylitorniossa. Markus lauloi erilaisissa juhlissa innokkaasti jo kansakouluikäisenä Yli-Torniossa. Markus osallistui jo vuonna 1969 Intro-lehden Iskelmäjahti-kilpailuun, jossa hän eteni Kemin osakilpailuvoiton kautta loppukilpailuun. Tässä loppukilpailussa Markus sijoittui toiseksi ja hän pääsi levyttämään; ensimmäinen levytyskappale oli Viimeinen kevät, joka oli sotilasmuusikko Aarne Jokelan sävellys ja sanoittaja ja laulaja Juha Harri Vainion sanoittama laulu. Jouko ja Kosti olivat kieltäytyneet levyttämästä kappaletta ja niin se päätyi tuottaja Toivo Kärjen ohjauksesta Markuksen levyttämäksi.



Markus Tranberg aloitti muusikon uransa 12-vuotiaana kotikylässään Ylitornion Kaulinrannalla, Finnpop Five-yhtyeessä. Samoin Markus toimi pellolais-ylitorniolaisen Intro-yhtyeen ensimmäisenä laulusolistina ja hänen paikkansa otti myöhemmin Tarja Ylitalo (o.s. Suhonen, s. 5.3.1951 Lieksa) Markuksen muutettua etelään. Alkuperäiseen Intro-yhtyeeseen kuuluivat Markuksen lisäksi rumpali Heikki Vaaraniemi ja Ylitalon veljekset, basisti Osmo ja hanuristi Tuomo.


Markuksen varsinainen läpimurto tapahtui loppukesästä 1970, kun Simon & Garfunkelin tunnetuksi tekemä eteläamerikkalainen sävelmä, Vain kotka lentää aurinkoon, valloitti Markuksen suomenkielisenä varsiona radion Lista-ohjelman kärkipaikan. Tämän lisäksi kolmanneksi äänestettiin singlen B-puoli, jossa oli Toivo Kärjen säveltämä ja Juha Vainion sanoittama Jos vielä oot vapaa. Kappaleen sovitti äänilevylle pianisti, säveltäjä, sovittaja ja tuottaja Paul Mikael ”Nacke” Johansson (s.26.6.1932 Turku ja k. 14.10.2007 Finström, Ahvenanmaa). Single oli vuoden 1970 kuudenneksi myydyin. Nämä kappaleet tekivät Markus Tranbergista aikansa superjulkkiksen.



Hyvin suosittuja esiintyjiä olivat aikanaan Markus & Kotkat. Keikkoja oli tuolloin valtavasti ja viikossa oli vain yksi vapaapäivä, maanantai. Markus itse kertoi, että hän oli aika ujo, eikä osannut hyödyntää valtavaa nostetta tuohon aikaan. Kun kysyntä sitten aikanaan hiljeni, Markus lähti kolmeksi vuodeksi Ruotsiin tsupparin hommiin. Ruotsista hän palasi kuitenkin muusikon töihin Suomeen ja Tampereelle.



Muutaman Finnlevylle tehdyn singlen jälkeen Markus siirtyi Matti ja Teppo Ruohosen levy-yhtiöön. Hän levytti albumit Sydän yhtyi sydämeen ja Sain hyvän tunteen. Jälkimmäiselle albumille tallennetulla laululla Suoraan sydämeen Markus osallistui vuonna 1985 Kevään Sävel-iskelmälaulukilpailuun. Markus Tranberg lauloi muutaman vuoden 1980-luvun lopulla Tulipunaruusut-yhtyeen laulusolistina ja levytti albumin, Kadotettu nuoruus.



Markus Tranberg asui avoliitossa Tampereella vuosikymmeniä tarjoilijana työskennelleen naisystävän kanssa, eikä hän kaivannut avioliittoa tai perhettä. Markus itse kertoi, että varsinkin 1980- ja 1990-luvut olivat melko kosteita aikoja; koko bändi ryyppäsi ja vain kuski joi aina vissyä. Sittemmin kova meno oli pakko lopettaa heikentyneen terveyden vuoksi. Suuret leikkaukset pelastivat Markuksen kävelykyvyn; hänet leikattiin useita kertoja, koska hän pääsi enää vaivoin tepastelemaan muutaman sentin askelilla. Särky oli kova jaloissa ja jaksaminen heikkoa.



Molemmista nivusista mentiin operaatiossa kaksi kertaa jalkojen verisuoniin, että saatiin veri taas kiertämään ja mies jaloilleen. Tämän jälkeen Markus joutui syömään verenohennuslääkkeitä. Vuonna 2001 Markus levytti singlen, joka sisälsi valssit Neidonryöstö ja Siuronsalmen Sanna. Viimeksi Markus Tranberg vieraili studiossa vuonna 2010, jolloin hän teki Taivalkunta Beatissa soittaneen muusikko Jasu Mäntylän kanssa uuden version vanhasta Toivo Kärjen sävellyksestä, Jos vielä oot vapaa. Markus Tranberg kuoli 73-vuotiaana pitkään sairastettuaan tammikuussa 2024. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti